2020-08-03 15:51

Ministrul Sănătății face ANUNȚUL zilei: ”Prelungirea stării de ALERTĂ e iminentă”

 |  22:32
Ministrul Sănătății face ANUNȚUL zilei: ”Prelungirea stării de ALERTĂ e iminentă”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit luni, pentru B1 TV, despre modul în care evoluează epidemia de coronavirus în România și cum am ajuns să avem un număr atât de mare de noi infectări.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre revenirea la stare de urgență și despre prelungirea stării de alertă în România. "În momentul de față nu avem evoluție pentru starea de urgență. Noi suntem pregătiți pentru o perioadă de două săptămâni, 14 zile, să avem o evoluție, poate un 500, poate 600, poate 700 de cazuri. Dar prelungirea unei stări de alertă, după 15 iulie, este aproape iminentă. Măsurile de relaxare depind de evoluție, Sunt niște reguli foarte simple", a declarat Nelu Tătaru. 

"Suntem în stare de alertă, declarată cu atâta greutate. Sistemul medical gestionează un număr crescut de cazuri și gestionează un vid legislativ. Pârghiie care țin de internare, de izolare, de detașarea cadrelor medicale. Când veneam după experiența Chinei, Italiei, Spaniei, populația respecta regulile, controalele. Odată cu măsurile de relaxare, pe care ni le-am asumat, ele veneau cu niște norme de funcționare atunci agreate și de agenții economici. Dacă nu se mai respectă regulile la fel, vedem acum rezultatele.

Suntem acum pe ascendentul celei de-a doua cocoașe. Gestionăm prin rigurozitatea cadrelor medicale, care se confruntă cu refuzul de internare, de izolare, de tratament. Am recomandat calm, să explice pacienților ce riscuri își asumă. Pacientul semnează dacă vrea să se externeze. Ne facem în continuare meseria. Suntem profesioniști. Azi am fost la Galați, unde sunt focare. Ne face să înțelegem că există o relaxare, dar și o expunere crescută pentru persoanlul medical. Există o nerăbdare a fiecărui pacient și o suprasolicitare a personaului medical. Unii neagă, bagatelizează suferința acestui popor timp de trei luni. Deși ei înșiși nu și-ar dori să li se întâmple. Suferința Covid nu alege. Lumea a început să se gândească dacă nu revenim la un scenariu al Italiei, al Franței. 

Avem capacitate de tratament la Terapie Intensivă. O problemă ar fi specialiștii. Acum nu-i mai putem detașa cum îi detașam ca în timpul stării de urgență. Noi am anticipat foarte multe lucruri, inclusiv creșterea după măsurile de relsxare. N-am anticipat lipsa unei legislații. Când am spus că ne-am grăbit, am zis că în martie - aprilie nu vedeam constatatarii, pe cei care îndemnau la nesupunere. Odată cu trecerea vârfului și după măsurile de relaxare din 15 mai, mulți s-au gândit să câștige politic.

Când s-a văzut o creștere a numărului de cazuri după cele 3 măsuri de relaxare, s-a trecut la un alt registru - o pandemie scăpată de sub control sau prost gestionată.E și o dezamăgire a corpului medical, că cineva își bate joc de munca lor după atâtea luni. Și nu numai de ei. De lipsa medicamentelor și a echipamentelor, de expunerea în primele rânduri, de decesele care au urmat, de suferința lor. Acum avem echipamente, medicamente, o capacitatea bună de testare, dar și o parte care calcă peste toată această muncă", a declarat ministrul Sănătăţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-13Parerea ta...

CHIMBETE
14 Iul 2020

un fleac . mai vinde si ei niste organe in occident .
MEDIA
14 Iul 2020

ratare urâtule cu spume mai are nevasta ta măști de vânzare la suprapreț?
CIUMA ROSIE
14 Iul 2020

puneti masti ca va protejeaza de ciuma holera SIDA si coronavirus......in realitate sunt masti pentru praf.Si aparatul de RMNde la spitalul Bals sta degeaba cand poate sa testeze 1bolnav la 2minute.Romania eterna si fascinanta condusa de tradatori si curve care fura miliarde de euro de 30de ani
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz