2020-02-26 19:43

Ministrul apărării, acuzat că este “marioneta” lui Boc. Militarii în rezervă cer demisia lui Gabriel Oprea

 |  19:57
Ministrul apărării, acuzat că este “marioneta” lui Boc. Militarii în rezervă cer demisia lui Gabriel Oprea

Reprezentanţii cadrelor militare în rezervă şi în retragere au adresat oscrisoare deschisă către Ministerul apărării naţionale, solicitându-i luiGabriel Oprea să-şi dea demisia. Militarii îl acuză pe demnitar că i-a minţit,susţinând că se va împotrivi diminuării pensiilor, şi că îi desconsideră.Afirmaţiile Cabinetului Boc, conform cărora pensiile sub 3.000 de lei nu vor fidiminuate, este doar “o invenţie, potrivit conducerii Federaţiei Militarilor, în acte nefiind specificatăaceastă regulă.

Preşedintele FederaţieiMilitarilor din România şi al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi înRetragere, colonelul în rezervă Nicolae Gropan, a adresat o scrisoare deschisăministrului apărării, Gabriel Oprea, prin care-i solicită demnitarului să-şidea demisia. “Încă de la început vă aduc la cunoştinţă faptul că până acum, înpragul celor şapte decenii, nu m-am simţit niciodată mai desconsiderat şiumilit ca militar. Umilinţa a început odată cu catalogarea de către primul-ministru,atât a mea cât şi a camarazilor mei generali, ofiţeri, maiştri militari şisubofiţeri, activi sau în rezervă, ca fiind «nesimţiţi». Încă de la înscăunareadumneavoastră la conducerea Ministerului Apărării Naţionale aţi început săperoraţi, cu o insistenţă demnă de o cauză mai bună, că nici unui militar nu ise va diminua solda sau pensia, iar dacă totuşi acest lucru se va întâmpla,atunci vă veţi da demisia”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de NicolaeGropan. Colonelul în rezervă îl acuză pe ministrul apărării că a minţit,promiţându-le cadrelor militare că pensiile nu le vor fi diminuate. “Încele trei întâlniri oficiale pe care le-am avut cu dumneavoastră, în perioada încare proiectul legii sistemului unitar de pensii era în dezbaterea Senatului,prezentându-vă pericolul diminuării drastice a pensiilor militare, mi-aţireplicat de fiecare dată că prin acţiunile dumnevoastră inteligente veţicontracara acest pericol. Efectul acţiunilor dumneavoastră s-a văzut: legea atrecut de Senat prin adoptare tacită. Acelaşi efect s-a văzut şi în avizelecomisiilor Camerei Deputaţilor, când nici un amendament nu a fost aprobat”, se mai menţionează în scrisoarea preşedinteluiFederaţiei Militarilor din România.

Reprezentanţii militarilor susţin că promisiunea căpensiile sub 3.000 de lei nu vor fi diminuate este doar “o invenţie” aExecutivului. Preşedintele Federaţiei Militarilor îi mai reproşează ministruluiapărării că s-a lăsta influenţat de ceilalţi membri ai Cabinetului Boc. “Ulterioraţi început să schimbaţi placa, cântând la unison cu primul-ministru, că nu sevor reduce pensiile sub 3.000 lei, dar nici dumneavoastră, nici altcineva nuaţi precizat baza juridică, toate actele normative de până acum neavândasemenea referiri. Ce încredere să mai am în cuvântul dumneavoastră domnuleministru? Şi ca tacâmul să fie complet, ne obligaţi acum să alergăm după hârtiipentru a ne cere, «culmea umilinţei», diminuarea propriilor drepturi”, i-a mai reproşat Gropan lui Gabriel Oprea.

Oprea desconsideră cadrele militare în retragere

Conducerea Federaţiei Militarilor din România susţinecă ministrul Oprea “îi desconsideră”. “Încalitate de minstru al apărării şi membru al Guvernului, cum aţi putut aprobaHG nr.735/21.07.2010 - un exemplu clar de desconsiderare a celor care au slujitpatria sub drapel?

OareDirecţia Financiar-Contabilă, Direcţia Resurse Umane şi Arhivele militare nu văsunt subordonate?

Dece ne obligaţi să ne scărpinăm la urechea dreaptă cu mâna stângă? Nu tocmaipentru satisfacţia de a ne umili?

Când s-au stabilit condiţiile de muncă, nis-au cerut exact aceleaşi documente, care acum se află la Secţia PensiiMilitare. Dacă tot aţi hotărât să ne diminuaţi un drept cuvenit, deşiCurtea Constituţională a statuat clar că pensiile în plată nu pot fi diminuate,nu era mai corect şi mai cinstit ca în mod centralizat să se obţină datele necesare?Sau era nevoie de o umbrelă care să acopere, în faţa instanţelor de judecată,eventualele daune interese pe care cineva trebuie să ni le asigure?”, se mai arată în acelaşi document.

Reprezentanţii militarilor admit însă că au avutîncredere în Gabriel Oprea, tocmai pentru că acesta este un fost militar. “Domnuleminstru, fiind primul ministru politic provenit din cadrele militare măaşteptam să fiţi mai ferm în apărarea hainei militare şi a slujitorilor ei deieri, de azi şi de mâine, să nu fiţi părtaş la disoluţia Armatei - bastion,alături de Biserică, al Românismului şi al statului Naţional Unitar Român. M-amînşelat şi în această privinţă. Totuşi, nu credeţi că este cazul să vă daţidemisia, domnule ministru?”, concluzionează preşedintele Federaţiei Militarilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28

Mai multe imagini:
Ministrul apărării, acuzat că este “marioneta” lui Boc. Militarii în rezervă cer demisia lui Gabriel Oprea
zoom
Parerea ta...

GROPAN
19 Aug 2010

Scrisoarea deschisa este adresata in nume propriu atat federatia cat si asociatia amintita nefiind implicate intrucat relatia mea cu cele doua structuri este momentan intrerupta. Gl.bg.(r) Nicolae Gropan
BOGDAN
19 Aug 2010

Ministrul Oprea s-a straduit sa apere interesele militarilor dar in situatia de criza prin care trecem acest lucru nu a fost posibil. Acest fapt nu reprezinta un motiv puternic pentru a-si da demisia. Face treaba buna la minister si nu numai. Sa nu uitam solidaritatea sa fata de romani concretizata prin fapte reale de ajutorare a sinistratilor, a familiilor celor decedati in teatre si exemplele ar putea continua. Cand situatia va fi oportuna sunt ferm convins ca nu ii va dezamagi pe militari.
POPECI
19 Aug 2010

Nu asa se rezolva problema. Demisia ministrului Oprea nu rezolva nicicum probelemele militarilor in rezerva si retragere. Credeti ca alt ministru, nu conteaza din ce spectru politic ar apartine, ar fi rezolvat mai mult decat cel actual. Domnilor fosti militari nu toate lucrurile sunt drepte si corecte pe lumea asta , dar ele cu rabdare si intelepciune acestea se pot modifica in bine. Pensie lunga dragi militari.
BARNEAL
22 Aug 2010

Oprea este unul dintre partenerii lui Boc la guvernarea tarii nicidecum marioneta primului ministru. Pentru toate masurile luate de Boc liderii UNPR au dat si o data pana la care il sustin pe BOc, 31 decembrie 2010 referitor la masurile de austeritate. Am incredere ca incepand cu anul viitor si maxim in doi ani se vor linisti apele in Romania si criza va trece
OLGUTA
23 Aug 2010

Intr-o coalitie, toti membrii acesteia sunt parteneri, nicidecum "marionete". Pensiile sub 3000 de Ron nu vor scadea, asa cum se aude pe la colturi, ministrul Oprea a fost de cateva ori la directia finaciara a armatei, care lucreaza impreuna cu cei de la Ministerul Finantelor in acest sens, dar pentru acest lucru trebuie ca fiecare pensionar militar sa aduca acte justificative de unde sa decurga anii lucrati in armata.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine