2020-02-24 08:27

Ministrul economiei, Ion Ariton, scos de sub urmărire penală din lipsă de probe

 |  17:46
Ministrul economiei, Ion Ariton, scos de sub urmărire penală din lipsă de probe

Noulministru al economiei, Ion Ariton, a fost cercetat în 2003 pentru neglijenţă înserviciu şi fals intelectual de către Codruţa Kovesi, în cazul unui prejudiciude peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu, fiind însă scos de suburmărire penală, întrucât nu au fost probe clare de vinovăţie.

Dosarula pornit de la o plângere a Societăţii Naţionale a Petrolului Petrom, din 2002,împotriva a nouă persoane, gestionari, lucrători comerciali şi a directoruluicomercial al Peco Sibiu din acea perioadă, Ion Ariton, care avea în subordineasa pe şeful Depozitului, de asemenea cercetat în dosar, potrivit rezoluţiei descoatere de sub urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.Petrom reclama faptul că, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, aceştiaau produs societăţii un prejudiciu de 10 miliarde de lei. Unul dintregestionari s-a sinucis înainte de finalizarea anchetei. “În urma verificăriiacestor variante, precum şi a administrării tuturor probelor necesare lămuririicauzei s-a constat că nu există indicii clare din care să rezulte că există opagubă reală şi totodată, nu există o legătură de cauzalitate între modul încare învinuiţii şi-au desfăşurat atribuţiile de serviciu şi paguba produsă”, searată în ordonanţă.

Deasemenea, procurorii au stabilit că Petrom a calculat prejudiciul prin adunarealipsurilor la produsele petroliere constate între 2000 şi 2002, însă calcululnu a fost corect, deoarece nu s-au avut în vedere plusurile de combustibilgăsit la inventare. În acest dosar s-a făcut o expertiză contabilă care astabilit cuantumul prejudiciului la două miliarde de lei vechi, însă doar încazul în care stocurile din 1999 erau corecte. “Or, nefiind dovezi clare dincare să rezulte că, la data de 31 decembrie 1999, nu există lipsuri decombustibil în depozitul Peco Sibiu, nu se poate reţine ca reală pagubacalculată. Mai mult, s-a constat că în perioada 2000-2002 s-au efectuat pestezece inventare şi peste patru controale de fond, ocazie cu care nu s-ausemnalat lipsuri semnificative din gestiune, nu s-a sesizat dispariţia unordocumente fiscale sau contabile şi nu s-au sancţionat persoanele care au făcutcorecturi în fişele de magazie, deşi erau verificate, semnate şi barate decomisia de inventariere”, potrivit ordonanţei procurorului. Mai mult,procurorii nu au descoperit dovezi că există legătură între modul în care ceinouă şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi lipsa de produse petrolieredin gestiunea societăţii. Ariton a avut şi sechestru pe bunurile sale, însă acontestat măsura în instanţă şi a câştigat. De altfel, toate persoanelecercetate în acest dosar au fost scoase de sub urmărire. Dosarul a fostinstrumentat de Codruţa Kovesi, când era procuror la Parchetul TribunaluluiSibiu, actualul procuror general şi confirmată de procurorul ierarhic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine