2019-10-20 19:56

Minoră de 11 ani, violată de fiul concubinului mamei

 |  19:03

O fetiţă de 11 ani, violată de fiul concubinului mamei şi o alta obligatăde un clan mafiot să se prostitueze sunt doar două dintre cazurile rezolvate deasociaţia Telefonul Copilului împreună cu reprezentanţii Poliţiei, anul acesta.

Numărul cazurilor de abuzuri asupra minorilor au crescutcu aproape 50%, anul acesta, potrivit asociaţiei Telefonul Copilului. Cazurilesunt tot mai grave şi au necesitat implicarea forţelor de ordine.

O fetiţă de 11 ani a fost violată de copilul concubinuluimamei sale. Femeia a obligat minora să ţină secret abuzul. “Decurând, la Telefonul Copilului a sunat o bunică disperată. Nepoata ei, învârstă de 11 ani, aducea acuzaţii grave la adresa unui băiat în vârstă de 16ani, fiul concubinului mamei. Fetiţa i-a spus mamei că acest băiat a obligat-osă întreţină relaţii sexuale cu el. Confruntat de mama fetei, agresorul a declaratcă fetiţa l-a «sedus». Mama a decis, probabil pentru a nu-şi strica relaţia cuconcubinul, că abuzul sexual «n-a omorât-o» pe fetiţă, aşadar nu a luat nici omăsură, ba chiar i-a impus să păstreze secretul asupra abuzului. Disperată,fata în vârstă de 11 ani a fugit la mătuşapaternă, care a încercat să îi facă dreptate, ducând-o la IML pentru a obţine oexpertiză medico-legală care să ateste abuzul sexual. Matuşa s-a lovit însă deimposibilitatea de a o ajuta în acest fel, întrucât nu era reprezentantul legalal fetiţei şi nu avea dreptul să intervină în acest fel”, ne-a povestit directorul executiv al AsociaţieiTelefonul Copilului, Cătălina Florea. Reprezentanţii poliţiei au intervenitpentru a obţine decăderea mamei din drepturile parentale. “Cazulprezentat la Telefonul Copilului a fost transmis de urgenţă în atenţia DGASPC,care, pe parcursul efectuării anchetei sociale, a colaborat în permanenţă cuInspectoratul Judeţean de Poliţie. Astfel, au fost întreprinse de către celedouă instituţii mai multe acţiuni simultan. A fost instituit plasamentulfamilial la bunica paternă şi, cu sprijinul reprezentanţilor poliţiei, minora afost supusă unei examinări medico-legale, care a atestat faptul că a fostabuzată sexual. Fata a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică încadrul DGASPC, pentru a fi ajutată să depăşească trauma. În paralel,reprezentanţii poliţiei au supus-o pe mamă testului poligraf, pentru a sestabili dacă aceasta ştia într-adevăr că fiica sa a fost abuzată sexual şi nu aîntreprins demersurile necesare. În funcţie de rezultatul acestui test, avândîn vedere şi celelalte probe, DGASPC va solicita în instanţă decăderea mameidin drepturile părinteşti. De asemenea, minorul agresor este cercetat înprezent de către organele de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii deact sexual cu un minor. Din păcate, traumele psihice nu pot fi şterse cuburetele, dar, în acest caz, colaborarea şi acţiunile prompte a două instituţiiau însemnat şansa unui copil de a încerca să-şi reia copilăria, precum şipedepsirea celor care i-au furat-o”, ne-a declarat directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Minoră, membră a unui clan mafiot

Anturajul determină, în tot mai multe cazuri, devieri decomportament ale minorilor. “Din dorinţa de a aveaprieteni, din sentimentul de apartenenţă la un grup, din dorinţa de a scăpa decotidian, de temele de la şcoală, tinerii leagă prietenii cu persoane care îipot scoate din monotonia instalată. Aceste persoane de cele mai multe ori nusunt prieteni sinceri, ci doar de conjunctură, însă influenţa pe care o auasupra adolescenţilor vulnerabili este foarte mare. Sunt persoane care teinfluenţează negativ, care te determină să faci lucruri pe care în mod normalnu ai avea curajul necesar, deoarece ştii că nu este moral, legal şi nu îţi potaduce nimic bun din nici un punct de vedere”, ne-a explicat directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Astfel,o fetiţă, lipsită de afecţiunea părinţilor, a ajuns să fieobligată de un clan mafiot să se prostitueze. “Un exempluconcludent este situaţia unei minore, în vârstă de 16 ani, care a fost atrasăîntr-un grup mafiot ce a determinat-o să îşi părăsească domiciliul,familia şi să renunţe la şcoală. Persoana care a apelat Telefonul Copiluluipentru a sesiza această situaţie este mama fetei, care ne-a povestit cum fiicaei este supusă perversiunilor sexuale şi cum i se administrează substanţe halucinogeneîmpotriva voinţei ei. După apelul la Telefonul Copilului, s-aintervenit imediat, iar în soluţionarea acestei situaţii au intervenitatât reprezentanţii DGASPC, cât şi cei ai poliţiei. Astfel, în momentul identificării minorei de către reprezentanţii poliţiei s-astabilit faptul că aceasta a adoptat un comportament deviant, în sensul că faceparte dintr-un anturaj necorespunzător, nu mai frecventează cursurile şcolare. Dupărevenirea minorei la domiciliul mamei, aceasta a fost inclusă într-un programde consiliere/terapie pe termen lung, cu scopul idetificării de soluţii optimeşi depăşirii situaţiei de criză. În prezent, reprezentanţii poliţiei efectueazăcercetări asupra membrilor grupului care a racolat-o pe minoră pentru toateacuzaţiile aduse, iar situaţia fetei se află în continuare în monitorizareareprezentanţilor DGASPC”, ne-a mai declaratCătălina Florea. Asociaţia Telefonul Copilului şi Inspectoratul General al Poliţiei Românelansează Campania de conştientizare “Când eu nu pot să vorbesc…”.Campania îşi propune implicarea publicului larg în semnalarea cazurilor gravede încălcare a drepturilor copilului la 116.111, serviciu oferit de AsociaţiaTelefonul Copilului. Apelul este gratuit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray