2020-07-11 11:44

UPDATE. Tribunalul Constanţa: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest preventiv

 |  10:21
UPDATE. Tribunalul Constanţa: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest preventiv

Mircea Băsescu a fost adus vineri dimineaţă, la Tribunalul Constanţa, unde urmează să se judece cererea acestuia de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu arestul la domiciliu. Fratele preşedintelui Traian Băsescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

UPDATE, ora 13.44 Tribunalul Constanţa a respins vineri cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu a inculpaţilor Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână. Cei doi au fost trimişi în judecată în dosarul privind mita primită de la familia lui Bercea Mondial.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au respins ca nefondate cererile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa în termen de 48 de ore de la comunicare.

Mircea Băsescu le-a spus vineri magistraţilor că vrea să fie lăsat în arest la domiciliu pentru a putea să studieze şi el dosarul şi pentru a se putea apăra.

“A spus (Mircea Băsescu - n.r.) că doreşte să fie lăsat în libertate, să fie lăsat în arest la domiciliu pentru a putea să studieze şi el dosarul şi pentru a se putea apăra”, a declarat la ieşirea din Tribunalul Constanţa, Nelu Taşcă, unul dintre avocaţii lui Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu a fost adus cu o dubă din arestul Poliţiei Capitalei la Tribunalul Constanţa, în jurul orei 9.15.

Şedinţa în care magistraţii vor judeca cererea lui Mircea Băsescu, de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu arestul la domiciliu este programată pentru ora 10.00.

Avocaţii fratelui preşedintelui au depus miercuri cererea de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu arestul la domiciliu. De asemenea, ei au afirmat că, aceasta este prima solicitare de acest fel pe care o fac.

Nelu Taşcă, unul dintre avocaţii lui Mircea Băsescu, a precizat că, această cerere ar avea şanse de reuşită deoarece arestul la domiciliu este o măsură mai restrictivă decât cea a eliberării sub control judiciar.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost aduşi împreună pe data de 16 iulie din arestul Poliţiei Capitalei, cu o dubă, la Tribunalul Constanţa, care a judecat dosarul în care fratele preşedintelui Traian Băsescu este acuzat că ar fi luat 250.000 euro pentru a-l ajuta pe Bercea Mondial să scape de închisoare.

Magistraţii au respins ca nefondată solicitarea lui Mircea Băsescu de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

Atât Mircea Băsescu cât şi Marian Căpăţână au contestat hotărârea instanţei la Curtea de Apel Constanţa, care, două zile mai târziu, a respins contestaţiile depuse de cei doi, decizia fiind definitivă.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată, în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpăţână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentinţă favorabilă în procesul lui Bercea Mondial.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop. Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpăţână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

Marian Căpăţână este acuzat că şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

„După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor”, au scris procurorii în rechizitoriu.

În acest sens, până în 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite alte sume de către Marian Căpăţână.

“Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova”, potrivit procurorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-25

In legatura cu acest articol...

Noi stenograme în dosarul Mircea Băsescu. Fratele preşedintelui s-a oferit să ajute familia lui Bercea să recupereze banii

Mircea Băsescu ar putea fi eliberat din închisoare. Curtea de Apel Constanţa decide vineri

Izaura Anghel: Familie mea n-a avut niciodată intenţia de a-l şantaja pe Mircea Băsescu

Tribunalul Constanţa. Mircea Băsescu rămâne deocamdată în arest

UPDATE. Tribunalul Constanţa: Mircea Băsescu rămâne în arest

Mircea Băsescu, transferat la Poarta Albă

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, trimişi în judecată

Mircea Băsescu ar vrea să scape de arest pe 15 iulie

CAB: Apărarea invocată de Mircea Băsescu în timpul procesului, lipsită de veridicitate

Mircea Băsescu, la DNA. Autorităţile au pus sechestru pe averea fratelui preşedintelui

Duane Butcher, despre cazul Mircea Băsescu: Întăreşte independenţa sistemului judiciar. Oamenii sunt egali

UPDATE. Mircea Băsescu rămâne în arest

Bercea Mondial, la DNA pentru audieri. Interlopul a adus cravata cu care a fost înregistrat Mircea Băsescu

Noi stenograme din dosarul în care este implicat Mircea Băsescu şi care ar surprinde momentul în care s-a încercat flagrantul

Mircea Băsescu a recunoscut că a primit bani de la familia lui Bercea Mondial

Curtea de Apel judecă contestaţia lui Mircea Băsescu la decizia TB privind arestul preventiv

Codruţa Kovesi a sesizat CSM şi CNA referitor la cazul Bercea-Mircea Băsescu

Cazul reţinerii lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Băsescu, în presa străină

Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al banilor, reţinut în dosarul de trafic de influenţă al lui Mircea Băsescu

Înregistrări care arată că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 euro ca să intervină pentru Bercea Mondial

UPDATE. Mircea Băsescu a fost arestat pentru 30 de zile
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz