2019-07-23 18:37

Miron Mitrea, retrimis în judecată pentru corupţie în Dosarul „Casă pentru mama”

 |  19:52
Miron Mitrea, retrimis în judecată pentru corupţie în Dosarul „Casă pentru mama”

Ionuţ Mureşan

Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a fost trimis în judecată, ieri, pentru a doua oară, de către procurorii anticorupţie, alături de fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu şi de arhitectul Nicolae Popescu într-un dosar de corupţie, cauza urmând a fi luată în discuţie de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în data de 15 noiembrie. Iniţial, procesul urma să înceapă în martie 2014, însă DNA a cerut preschimbarea termenului.

Procurorii arată în rechizitoriu că Miron Mitrea a „uns-o” pe Jianu la şefia ISC în schimbul executării unor lucrări la casa mamei liderului PSD, iar pe arhitect l-a pus să falsifice autorizaţia de construcţie. Este a doua oară când DNA trimite în instanţă acest dosar, după ce în urmă cu doi ani instanţa a dispus restituirea cauzei pentru refacerea rechizitoriului ca urmare a unor vicii procedurale. În 16 octombrie, Mitrea a citit rechizitoriul la DNA, iar în urma lecturii a spus că acesta este „exact la fel”.

Procurorii anticorupţie scriu în rechizitoriul trimis la instanţa supremă că Mitrea a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite de 520.000 de lei, pe vremea când era ministru la Transporturi în Cabinetul Năstase. Suma reprezintă valoarea lucrărilor executate de firmele controlate de Irina Jianu la casa mamei lui Miron Mitrea. În schimbul acestor servicii, procurorii susţin că Mitrea ar fi numit-o în funcţie la ISC pe Irina Paula Jianu. Procurorii îl mai acuză pe Mitrea că l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al oraşului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizaţia de construire emisă în 2001 de Primăria Voluntari pentru construcţia casei. „Înscrisul falsificat i-a fost încredinţat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea, care l-a folosit în faţa organelor de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracţiunea de corupţie reţinută în sarcina sa”, susţin procurorii actul de sesizare al instanţei.

Ascunderea „urmelor”

În privinţa Irinei Paula Jianu, anchetatorii susţin că aceasta i-a determinat pe administratorii firmelor Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass să ascundă, în contabilitate, cheltuielile făcute pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare. Astfel, în contabilitate n-au mai apărut sau au fost înregistrate inexact anumite date şi o serie de acte au fost falsificate. Ca să fie sigură că dovezile privind foloasele necuvenite vor dispărea pentru totdeauna, Irina Paula Jianu ar fi ordonat ştergerea înregistrărilor din contabilitatea Vertcon şi Conimpuls. Mai mult, calculatoarele pe care au fost operate înregistrările au fost înstrăinate, iar anumite documente financiar contabile au fost distruse. În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie decisese restituirea dosarului lui Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură, în sensul încălcării liderului PSD a dreptului la apărare. Decizia a fost contestată de DNA la Completul de cinci judecători al ÎCCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray