2019-10-16 05:14

Mitingul disperării

 |  19:37
Mitingul disperării

Zecide mii de protestatari (30.000, potrivit Jandarmeriei, aproape 100.000, înopinia organizatorilor mitingului, cel puţin la începerea acestuia) auînfruntat frigul şi ploaia în faţa Guvernului, pentru două ore, şi în faţaParlamentului, pentru alte şase ore. Au existat şi câteva incidente, calmaterapid de jandarmi, dar şi câteva reţineri operate în rândul unor manifestanţimai violenţi. Unii au renunţat din cauza vremii, ceilalţi au rămas în PiaţaConstituţiei până la votul final asupra moţiunii.

Îmbrânceliîntre jandarmi şi protestatari

Maimulte grupuri de protestatari s-au îmbrâncit, de două ori, cu jandarmii şi aureuşit să îndepărteze gardul de protecţie din zona scenei amplasate în PiaţaConstituţiei, forţele de ordine retrăgându-se câţiva metri spre trotuarul dinfaţa Palatului Parlamentului, unde au format un cordon de protecţie.

Purtătorulde cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat căprotestatarii nu au fost violenţi, ci doar au tras de garduri pentru a leîndepărta. El a mai spus că liderii sindicali le-au cerut manifestanţilor, dela tribună, să renunţe la acest demers, astfel că oamenii s-au liniştit.

Primiiprotestatari care au forţat gardul de protecţie au fost cei din stânga scenei,membri ai Sindicatului Sanitas Iaşi, aceştia fiind urmaţi de manifestanţi dindreapa scenei, de la "Cartel Alfa", SNFP, Sanitas Cluj, FederaţiaColumna şi BNS.

Înurma incidentului, jandarmii s-au grupat în zonă şi au format un cordon deprotecţie, pentru a-i opri pe protestatari să înainteze spre intrarea în curteaPalatului Parlamentului. După ce sindicaliştii au îndepărtat gardurile deprotecţie, trupele speciale de jandarmi s-au mobilizat şi în spatele porţilorde intrare în curtea Palatului Parlamentului, unde au format un lanţ uman.

Întimpul incidentului, sindicaliştii au aruncat spre jandarmi cu sticle şi veste,precum şi cu bucăţi din parapeţii de plastic aflaţi pe stradă, care delimiteazăsensurile de mers. Protestatarii au strigat "Jos Guvernul", "JosBăsescu" şi "Noi suntem poporul".

Ponta:Jandarmii au primit muniţie

PreşedintelePSD, Victor Ponta, a criticat dispozitivul "exagerat" de laParlament, afirmând că numai "nişte oameni disperaţi" ar fi fost înstare să îşi ia astfel de măsuri de securitate. Tot el a susţinut că jandarmiiar fi primit în dotare muniţie.

Înreplică, Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat că"Jandarmeria Română asigură în condiţiile legii activităţile specifice demenţinere a ordinii publice pe durata manifestaţiei, având în dotare mijloaceletehnice prevăzute de lege şi acţionează în baza unor proceduri bine stabilite.Jandarmeria Română reafirmă faptul că respectă dreptul la opinie al persoanelorcare participă la miting şi solicită tuturor participanţilor să respecte cadrullegal specific acţiunilor de protest. Efectivele de jandarmi angajate înmisiune sunt echipate în ţinuta specifică, având asupra lor materialele deprotecţie şi intervenţie individuale. Dotarea jandarmilor din dispozitivele deasigurare a ordinii publice nu include armament şi nici muniţie de război.Ministerul Administraţiei şi Internelor solicită tuturor persoanelor care sepronunţă public cu privire la măsurile de ordine şi siguranţă publică luate pedurata manifestaţiei şi la modul de acţiune a forţelor implicate să dea dovadăde obiectivitate şi să prezinte mass-media şi, implicit, opiniei publiceinformaţii corecte".

SMURDintervenit în aproape 30 de cazuri

EchipajeleSMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de peste 25 de protestatari, zecedintre aceştia fiind transportaţi la diverse spitale din Capitală. Unele dinpersoanele duse la spital au leşinat, iar o alta a reclamat o criză de colicăbiliară. Un alt protestatar a avut un episod epileptic, iar unul a suferit oentorsă după ce a alunecat pe iarbă în Parcul Izvor. Pe lângă cele 24 desolicitări de asistenţă medicală, echipajele SMURD au mai intervenit şi înpatru cazuri care nu aveau legătură cu desfăşurarea acţiunii sindicale. Unnumăr de 26 de echipaje SMURD au fost mobilizate pentru protestul de miercuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-12

Mai multe imagini:
Mitingul disperării
zoom
Mitingul disperării
zoom
Mitingul disperării
zoom

Mitingul disperării
zoom
Mitingul disperării
zoom
Mitingul disperării
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray