2020-04-05 07:42

Mohammad Munaf a fost transferat în custodia irakienilor

 |  16:12
Mohammad Munaf a fost transferat în custodia irakienilor

Forţeleamericane l-au transferat în custodie irakiană pe Mohammad Munaf, arestat în2005 pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, adeclarat avocatul american al acestuia Aziz Huq, care spune că a aflat de lafamilia lui Munaf că procedura s-a încheiat săptămâna aceasta.

Informaţiaa fost publicatăvineriîn ediţia electronică acotidianuluiamerican The Salt LakeTribune, într-un articol care se concentrează pe soarta altuicetăţean american deţinut de forţele SUA din Irak şi suspectat iniţial deterorism, Shawqi Omar.

Munaf,ca şi Omar, a epuizat toate căile legale în Statele Unite, ajungând până laCurtea Supremă, pentru a împiedica transferul său către autorităţile irakiene.El a argumentat că se teme de tortură şi de execuţie în cazul custodieiirakiene, dar justiţia americană şi-a declinat competenţa de a judeca acestcaz.

Irakula preluat aproape 1.300 de deţinuţi de la Camp Bucca, închisoare în care timp deşapte ani forţele americane au plasat mii de cetăţeni irakieni pe care îiaresta în cursul a diverse operaţiuni, precizează The Salt Lake Tribune. Pe de altă parte,forţele SUAau renunţat joi şi la controlul asupra închisorii CampCropper, undese ştiacăar fideţinut Mohammad Munaf.

Arestatde forţele SUA din Irak în mai 2005, după eliberarea jurnaliştilor români,Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de justiţia irakiană, dar,ulterior, o Curte de Apel de la Bagdad a decis, în 2008, rejudecarea lui.Deţinutul, care are cetăţenie irakiană, română, dar şi americană, urma să fiepredat de autorităţile americane autorităţilor irakiene. Până acum nu au maiexistat informaţii că acest transfer a avut loc.

CampCropper era ultima închisoare irakiană aflată sub autoritatea americanilor.

În24 aprilie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat în lipsă pe MohammadMunaf la 10 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timpdecinci ani după executarea pedepsei, precum şi la plata a 2.000.000 deeuro daune morale jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie JeanneIon.

Instanţal-a mai obligat şi la plata a 100.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Deasemenea, magistraţii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf depe teritoriul statului român după executarea pedepsei.

ÎnRomânia, Munaf a fostacuzat de infracţiune la legea privind combatereaterorismului..

OmarHayssam şi Mohammad Munaf (în lipsă) au fost trimişi în judecată în 17octombrie 2005, pentru acte de terorism prevăzute în Legea 535/2004. Potrivitprocurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare teroristă din Bagdad răpireajurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard OvidiuOhanesian.

Înmartie 2005, cei trei jurnalişti au plecat în Bagdad pentru a realiza o seriede reportaje despre noua administraţie irakiană. Deplasarea a fost finanţată decontroversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam şi de prietenul acestuia,irakianul Mohammad Munaf, care, pentru a nu da de bănuit,a fost luat încaptivitate odată cu jurnaliştii români. Criza ostaticilor din Irak a luatsfârşitla 22 mai 2005, când cei trei jurnalişti au ajuns în ţară.

Înceea ce-l priveşte pe Omar Hayssam, Curtea de Apel Bucureşti adeciscondamnarea lui la 20 de ani de închisoare în baza Legii privindprevenirea şi combaterea terorismului, raportat la articolul 189 Cod Penalprivind lipsirea de libertate a unei persoane şi la 10 ani interzicerea unordrepturi. Hayssam a dispărut între timp din ţară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine