2019-08-17 14:44

Bâlbe de comunicare, justificări tardive şi un posibil incident diplomatic. Morţii din Algeria iscă scandal la Bucureşti

 |  21:00
Bâlbe de comunicare, justificări tardive şi un posibil incident diplomatic. Morţii din Algeria iscă scandal la Bucureşti

Moartea celor doi români, ucişi de teroriştii islamişti în Algeria, a declanşat o adevărată furtună politică la Bucureşti şi riscă să creeze un scandal diplomtic între România şi statul african. În ciuda bâlbelor de comunicare evidente ale Guvernului, în ceea ce priveşte numărul victimelor şi situaţia reală a românilor luaţi ostatici, premierul Ponta şi ministrul Corlăţean nu consideră că autorităţile române au vreo vină, acuzând în schimb oficialii algerieni, care nu ar fi informat „corect, concret şi la timp” partea română.

„Ultimul din cei cinci români aflaţi în zona de conflict a fost eliberat de Armata algeriană. Este în custodia şi în îngrijirea Armatei algeriene, iar autorităţile române fac demersuri pentru a afla starea exactă a acestuia şi pentru ca acesta să ajungă la sediul Ambasadei pentru a fi repatriat în cele mai bune condiţii”, afirma, sâmbătă, premierul Victor Ponta.

Duminică, la nici 24 de ore, după această declaraţie liniştitoare, MAE recunoştea însă că numărul celor morţi în Algeria a crescut, decesul celui de-al doilea român survenind în spital, urmare a rănilor grave suferite. În opinia MAE, care şi-a şi exprimat „profunda dezamăgire”, vina pentru situaţie aparţine algerienilor, care ar fi ascuns informaţii privind situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului de la In Amenas.

„Ce trebuia să facă Titus Corlăţean şi nu a făcut?”, se întreba retoric, ieri-dimineaţă, premierul Victor Ponta, apreciind că „celula de criză din care fac parte reprezentanţii tuturor structurilor statului şi-a făcut datoria din punctul meu de vedere”. În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat pe teren nu ţine de autorităţile române, aşa cum nu ţine nici de celelalte autorităţi ale partenerilor noştri europeni.

„Eu am confirmat sâmbătă, când cele trei persoane care fuseseră salvate erau în custodia autorităţilor noastre. Ne-au confirmat primul deces şi ne-au confirmat faptul că ultima persoană eliberată de armată se află în spital şi, din păcate, şi chiar mă doare sufletul, nu a putut fi salvată”, a mai spus Ponta.

Algerienii resping reproşurile MAE

Ambasadorul Algeriei la Bucureşti, Habib Chawki Hamraoui, a declarat, ieri, că nu a fost nici o eroare de comunicare din partea autorităţilor din ţara sa privindu-i pe ostaticii români de la In Amenas, arătând că au fost transmise informaţii clare despre starea acestora.

„Noi am spus clar autorităţilor române că avem un decedat, trei eliberaţi şi unul despre care nu aveam informaţii şi, când am aflat de decesul celui de-al cincilea, le-am transmis la momentul oportun”, a declarat ambasadorul algerian. De asemenea, el a subliniat că „nu a fost o eroare de comunicare din partea Algeriei” şi, întrebat despre declaraţiile Ministerului român de Externe în acest sens, a arătat că aceste întrebări trebuie adresate autorităţilor române.

Întrebat de ce nu s-a comunicat în primă fază că al cincilea român ostatic eliberat era rănit grav, ambasadorul algerian a subliniat că nu a avut această informaţie.

„Nu avem ce să ne reproşăm”, a adăugat el, arătând că autorităţile din ţara sa au intervenit pentru salvarea tuturor ostaticilor, fără discriminări sau preferinţe.

„În faţa unui asemenea act, nu se pune problema naţionalităţii. Toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi a lui Dumnezeu. Nici unul nu e mai scump pentru altul. Carta Drepturilor Omului e clară, fără discriminări, intervenim pentru salvarea tuturor. Am intervenit pentru salvarea tuturor. Dacă putem apoi, de dragul luxului, al politicii şi al protecţiei mediului, să salvăm arborii şi animalele, am făcut-o”, a declarat ambasadorul Habib Chawki Hamraoui, vizibil iritat de întrebările jurnaliştilor români referitoare la modul în care s-a intervenit la In Amenas.

Băsescu: „Cum ne apărăm cetăţenii?”

În prima sa reacţie după evenimentele din ultimele zile, preşedintele Băsescu a declarat, ieri, că, urmare a crizei din Algeria, se pune întrebarea „Cum ne apărăm cetăţenii?”, el arătând că aceştia au plecat cu gândul că statul îi va apăra.

„Zilele acestea, cu toţii am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat încă o dată că grupări teroriste puternice sunt capabile să ucidă cetăţenii noştri. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără să ne punem cel mai serios această întrebare: Cum îi putem apăra pe cetăţenii noştri?”, a spus Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.

Şeful statului a precizat că cetăţenii pleacă având sentimentul că statul lor îi va apăra.

„Nu avem o evaluare finală asupra a ceea ce s-a întâmplat. Cert este că acolo au murit cetăţenii noştri nevinovaţi, cetăţeni americani, japonezi, oameni care s-au dus cu companiile noastre. Nu avem dreptul să trecem peste acest eveniment fără a da un răspuns: Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?”.

Corlăţean, chemat în Parlament

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a fost convocat astăzi la Comisiile parlamentare de politică externă, pentru a face o prezentare în legătură cu atacul terorist din Algeria şi implicaţiile acestuia, informează Camera Deputaţilor.

Preşedinţii Comisiilor de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor, Petru Filip şi, respectiv, Laszlo Borbely, s-au consultat, ieri, cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, privind ultimele evoluţii ale atacului terorist din Algeria.

„S-a convenit, de comun acord, ca ministrul Afacerilor Externe să facă o prezentare în cadrul celor două Comisii pentru politică externă privind evenimentele, implicaţiile asupra statutului cetăţenilor români aflaţi în zonă şi contextul atacului”, precizează sursa citată.

Repatriaţi cu Spartan

O aeronavă militară de tip C-27 J Spartan, aparţinând MApN, decolase ieri după-amiază către Alger, în vederea repatrierii celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în evenimentele din In Amenas.

„Ministrul Afacerilor Externe informează că au fost obţinute, prin intermediul misiunilor diplomatice, aprobările necesare pentru efectuarea zborului militar către Alger în vederea repatrierii celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în tragicele evenimente din In Amenas. Acţiunea de repatriere a fost planificată şi coordonată de Celula de criză de la nivelul MAE, cheltuielile aferente acesteia urmând a fi suportate de Ministerul Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al ministerului. La bordul aeronavei militare se află un reprezentant al Celulei de criză, menţionează sursa citată. Aeronava Flotilei 90 Transport Aerian, de tip C-27 J Spartan, se va întoarce în ţară în cursul zilei de astăzi.

Românii morţi în Algeria

Tiberiu Ionuţ Costache, primul român ucis în criza ostaticilor din Algeria, lucra de mai mulţi ani în străinătate, iar ultima dată venise acasă la sfârşitul anului trecut, pentru a-şi petrece sărbătorile.

Oamenii din Bărcăneşti, jud. Prahova, localitate în care trăieşte familia lui Tiberiu Costache, spun că bărbatul venea periodic acasă şi că petrecea câteva luni la muncă, în străinătate, iar o lună stătea acasă, cu familia. Tiberiu Costache avea 36 de ani.

Mihail Marius Bucur, românul mort în spital după ce iniţial fusese rănit, a lucrat timp de zece ani în străinătate, ca inginer, iar în Algeria muncea de şase luni. El plecase din România cu doar câteva zile înaintea atacului terorist, după ce îşi petrecuse Crăciunul şi Revelionul acasă.

Mihail Bucur locuia lângă Ploieşti, avea 40 de ani, era căsătorit şi tată al unui băiat de 14 ani şi al unei fetiţe de 3 ani.

El a absolvit Facultatea de Construcţii din Bucureşti, iar în ultimii zece ani a lucrat ca inginer în construcţii pentru firme din domeniul petrolier de pe mai multe continente.

Prima dată a plecat la muncă în străinătate în urmă cu zece ani, în Texas. A lucrat apoi în ţări precum Kuweit şi Kazakhstan. În 2011 a lucrat în România, iar în urmă cu şase luni se angajase ca inginer pe platforma de la In Amenas.

Bilanţul atacului: 37 de străini ucişi

Treizeci şi şapte de străini, provenind din opt ţări, au fost ucişi în luarea de ostatici din Algeria, anunţă premierul ţării, Abdelmalek Sellal.

Este vorba de un bilaţ provizoriu, a precizat primul-ministru. Cinci străini sunt în continuare daţi dispăruţi după atacul care a avut loc timp de patru zile, săptămâna trecută, la complexul gazifer In Amenas, situat în estul Algeriei, la frontiera cu Libia.

Potrivit lui Sellal, cei 32 de „terorişti” care au participat la luarea de ostatici au venit în Algeria din nordul statului Mali.

Premierul algerian a anunţat că atacatorii erau de naţionalitate algeriană, canadiană, egipteană, tunisiană, maliană şi mauritană. Ei erau cu toţii membri ai grupării lui Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii ll-Qaeda în Magrebul Islamic (AQMI), pe care a părăsit-o în octombrie pentru a îşi fonda propria grupare.

Ameninţare pe termen lung

Premierul britanic, David Cameron, a declarat că problema militanţilor islamişti din regiunea africană Sahel necesită „un răspuns de ani, chiar decenii, mai curând decât luni”, relatează „Financial Times”, în pagina electronică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639868-03-05

Mai multe imagini:
Bâlbe de comunicare, justificări tardive şi un posibil incident diplomatic. Morţii din Algeria iscă scandal la Bucureşti
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray