2020-07-09 06:01

MOTIVARE CCR: Iohannis e obligat să o revoce pe Ana Birchall

 |  19:30
MOTIVARE CCR: Iohannis e obligat să o revoce pe Ana Birchall

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a admis parțial conflictul constituțional invocat de Viorica Dăncilă. Conflictul a fost sesizat de premier, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari.

Imediat după publicarea în Monitorul Oficial, Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

„Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019.

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019”, se arată în motivarea Curții Constituționale.

Practic, judecătorii CCR au decis că președintele Iohannis era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Ministerul Justiției, dar nu este obligat să o pună pe Dana Gârbovan în locul ei. Totuși, președintele trebuie să motiveze refuzul de a numi miniștrii plini propuși de Dăncilă.

Viorica Dăncilă voia să o revoce pe Ana Birchall de la Justiție, iar în locul ei să o pună pe Dana Gârbovan. Birchall urma să ocupe postul lui Mihai Fifor de vice prim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, Fifor urma să preia funcția de ministru de Interne. De asemenea, Iohannis trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălau la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

Revocarea lui Birchall apare în contextul în care a declarat public că un grup interministerial nu susține funcționarea Secției speciale „în această formă”. De asemenea, Birchall l-a criticat pe Felix Bănilă pentru modul în care DIICOT a gestionat, sub conducerea sa, cazul „Caracal”. Bănilă și-a dat demisia după ce președintele Iohannis i-a cerut să facă acest lucru.

„Curtea retine ca revocarea reprezinta un mijloc legal pus la dispozitia primului-ministru pentru vacantarea unei functii din structura Guvernului, o masura pe care primul-ministru o propune presedintelui Romaniei exclusiv in sensul respectarii formalismului si a principiului simetriei ce guverneaza regimul actelor juridice de numire in functii publice si fata de care, fara a avea un drept propriu de apreciere, Presedintele trebuie sa se conformeze intr-un termen legal de 15 zile de la data propunerii primului-ministru,” notează CCR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-02Parerea ta...

ANONIM
03 Oct 2019

DUMMKLAUS v.a respecta legea...DE INDATA...ce va citi motivarea....acum este fff ocupat ...SICTIR JIVINĂ BLESTEMAT FIE CEL CE VA VOTA PTR ACEST SPECIMEN UMAN....DEASEMENI SI CEI CE VOR UNELTIIPTR MASLUIREA VOTURILOR
BABUIN
03 Oct 2019

IAVAȘ...IAVAȘ , DUMMKLAUS....de ce sa te grabesti... timpul trece ...pulimea te plateste...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz