2020-06-07 00:37

NE-A PĂRĂSIT FLORIN TUDOSE. PUTEREA a publicat, joi, ultimul interviu acordat de reputatul psihiatru în presa scrisă

 |  21:01
NE-A PĂRĂSIT FLORIN TUDOSE. PUTEREA a publicat, joi, ultimul interviu acordat de reputatul psihiatru în presa scrisă

Gilda Popa

Şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti, Florin Tudose, unul dintre cei mai apreciaţi medici psihiatri din ţară, a murit duminică după-amiază în urma unui infarct, în timp ce se afla la cumpărături în localitatea Coşereni din judeţul Ialomiţa. În ultimul său interviu din presa scrisă, publicat joia trecută de cotidianul PUTEREA, Florin Tudose vorbit despre tabloul clinic al “bolilor puterii” cu toate formele sale de manifestare în politica postdecembristă şi a prognozat că “autenticitatea va face diferenţa” în cursa electorală pentru prezidenţiale din noiembrie 2014. Profesorul a încetat din viaţă la doar câteva zile după ce şi-a lansat ultimul volum, „Psihopolitica. Tratat de psihopatologie socială ilustrat cu 100+1 dalmaţieni ai politicii româneşti”, despre care spunea că este “scris cu ajutorul presei” şi care va rămâne în memoria mass-media ca un “testament” lăsat spre grabnica îndreptare a vieţii şi gândirii politice.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Slobozia, un echipaj a fost solicitat la ora 13.20 să intervină în zona unei pieţe din localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa după ce medicul psihiatru Florin Tudose a intrat în stop cardio-respirator. Ambulanţa a ajuns în trei minute de la solicitare, iar medicii au încercat, vreme de zeci de minute, manevre de resuscitare, însă fără efect. Potrivit medicilor, la faţa locului a fost trimis şi un echipaj SMURD de la Bucureşti, însă acesta a ajuns acolo când psihiatrul era deja decedat. Trupul neînsufleţit al lui Florin Tudose a fost transportat la morga spitalului din Urziceni. Profesorul se afla în evidenţele medicilor de mai mulţi ani cu hipertensiune arterială. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa a deschis în acest caz dosar penal pentru moarte suspectă, potrivit prevederilor legale în astfel de situaţii.

Ultimul interviu, acordat cotidianului PUTEREA

Florin Tudose a încetat din viaţă la doar cinci zile după ce şi-a lansat volumul „Psihopolitica. Tratat de psihopatologie socială ilustrat cu 100+1 dalmaţieni ai politicii româneşti”, pe care a avut răgazul să îl promoveze în cotidianul PUTEREA, în ultimul său interviu în presa scrisă, publicat joi. Profesorul a declarat, pentru PUTEREA, că a scris cartea ca un „alegător calificat”, volumul nu are un rol de îndreptar politic, ci s-a născut din „disperarea” sa şi a altora care în 1996 vedeau „că lucrurile nu numai că nu se schimbau, nu numai că nu mergeau înainte, ba din contră, au început să meargă înapoi”. Îngrijorat de peisajul politic din jurul său, Florin Tudose avertizează că România poate reveni la o perioadă de tristă amintire în istoria ei: „Cel mai mare pericol în acest moment este să ne întoarcem la anii 1989, să redevenim o masă amorfă care aşteaptă, de undeva, ceva care n-o să vină niciodată, evident. În România nu mai există nici un cod de valori, nu mai e nici o diferenţiere între aşa-zisa stângă şi aşa-zisă dreaptă”.

Tudose: va ajunge la Cotroceni cel ce se joacă pe sine

Medicul psihiatru a evitat să portretizeze candidaţii la Cotroceni, însă a livrat “pontul”  pentru câştigător: „Nu în felul acesta aş vrea să influenţez opţiunea electoratului, dar pot să vă spun cu claritate că dintre aceştia va câştiga, aşa cum a câştigat de fiecare dată, cel care se va juca foarte bine pe el însuşi, care nu va veni să ne vândă constructe politice, care va veni să facă pe omul din popor, pe credinciosul deosebit, pe profetul neamului sau aşa mai departe. Autenticitatea va face diferenţa. Las publicul să vadă cine este autentic”. În opinia lui Tudose, Traian Băsescu a fost cel mai bun şef de stat al României postdecembriste. „Chiar dacă o să supere pe multă lume, evident că Băsescu a fost cel mai bun pentru că a făcut un pas înainte. Preşedintele Emil Constatinescu a vrut, dar n-a putut, preşedintele Ion Iliescu a putut, dar n-a vrut. Băsescu a crezut în stat, crede în puterea statului şi a instituţiilor şi a încercat să ne facă şi pe noi să credem că statul nu este o persoană. El lasă această moştenire şi noi o vedem”, a afirmat psihiatrul. Florin Tudose, născut în 1952 la Bucureşti, a fost profesor universitar din 1999 și a predat psihiatrie, psihopatologie și psihologie clinică. A publicat peste 30 de cărți de specialitate și aproape 200 de articole. Florian Tudose a fost extrem de activ în spaţiul editorial al mass-mediei româneşti, unde este prezent cu sute de articole publicate și zeci de emisiuni de televiziune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-12Parerea ta...

N-AM CREZUT
12 Oct 2014

ca a plecat asa de fulgerator ditnre noi :-(((( Abia asteptam sa-l vad la "Canapeaua electorala"... Nici acum nu-mi vine a crede! E foarte trist! O sa-i cumpar cartea sa vad pe cine-l credea AUTENTIC pentru presedintie.
CAREVA
13 Oct 2014

DUMNEZEU Sa-l Odihneasca! In acest moment, nu mai conteaza nimic, nici orientare politica, nici nimic altceva decat faptul ca s-a stins un mare profesionist, la o varsta de la care ar mai fi putut destui ani. In ceea ce priveste postarea anterioara celei ale mele (si pe care autor l-am identificat), cred ca am raspunsul: pe dl. Victor Viorel PONTA il credea AUTENTIC pt. Presedinte al Romaniei. E logic. Dar cumpara-i cartea: se cade sa facem un gest de minimum bun simt fata de memoria acestui profesionist! O s-o caut si eu.
CAREVA
13 Oct 2014

Completare: ...la o varsta de la care ar mai fi putut sa traiasca si sa creeze destui ani.
MAI CAREVA!
13 Oct 2014

Nu credeam ca poti fi si uman:) Se pare ca te mandresti cu 'identificarea' postacilor de pe-aciulea...mare branza! P.S. Acum am inteles! La modul cum urmaresti persoanele de pe forum ca sa le mascaresti, esti de la politia electorala, no?!
INCA CEVA, MAI CAREVA!
13 Oct 2014

Vezi ca deja s-a pronuntat regretatul Florin Tudose si pe 'canapea' si in carte despre personajul tau Tonta, care-i duplicitar de nici el nu stii ce mai 'este"...
ITI AMINTESC CE SPUNEA
13 Oct 2014

Despre Tonta cand a gafat impardonabil alaturi de habarnista-sefa de la Finante la Cotroceni, in privinta intalnirii despre “MTO”: „Comportamentul lui Ponta dovedeşte o proastă creştere nesfârşită. Nu poţi să mergi la o întâlnire de cel mai înalt nivel şi să-ţi desfaci nodul la caravată, să te uiţi pe sus, să stai într-un cot. Arată, pe de o parte, dispreţ faţă de interlocutor şi, pe de altă parte, o falsă autoipostaziere faţă de propria persoană. Mă uitam la Ponta şi parcă citeam un capitol dintr-o carte despre gesturi iraţionale. Faptul că privea în sus, că îşi dădea ochii peste cap, cum se spune în popor, arată că scăpase situaţia de sub control. Fugea din faţa pericolului, uitându-se în altă parte“, a anlizat Tudose. Cât despre Ioana Petrescu, medicul se duce cu gândul al Caragiale: „Ioana Petrescu părea pierdută, disperată, se mai uita din când în când la Ponta ca la un salvator. Era exact Efimiţa din piesa «O noapte furtunoasă». Nici un om sănătos la cap nu mai poate avea încredere în aceşti oameni“, a conchis Tudose.
PSIHIATRUL FLORIN TUDOSE
13 Oct 2014

In ultima emisiune de sambata seara de pe Canapeaua electorala, specifica atitudinea lui Ponta, referitor la Lukoil alaturi de declaratia lui Basescu: “Indrazneala lui Basescu trimitandu-i la plimbare pe cei de la Lukoil, trebuia facuta de catre toti politicienii de ieri si de alaltaieri! Eu n-am mai vazut o alta atitudine transanta ca a presedintelui, la niciun alt politician ceea ce e de SALUTAT! (aici are dreptate);
DIN ACEASTA DECLARATIE
13 Oct 2014

ca sa fiu transant, profilul lui Ponta, nu exista))) daca presedintele unei tari ar putea sa faca astfel de lucruri (ingerinta in treburile Justitiei prin presiunea maxima asupra magistratratilor, procurorilor care se ocupa de caz..) pe motive diverse (cea ipocrita de falsa mila fata de situatia membriilor, familiilor care lucreaza pe platforma – 750 -1000 cel mult, nu 3.500 cum s-a spus…) acea persoana nu ar putea fi presedinte; Analiza simpla de continut - declaratiile care au avut efecte: Lukoil a cerut avizele de mediu pt.a incepe productia; li s-a spus ca nu merge cu santajul; pres.Basescu spunea ca Ponta face un fel de putinism cu toti; Putin, cand s-a dus sa zica “faceti asa si-asa…”s-a referit la cei din Lukoil, nu la procurori! Dar si Ponta a facut cu procurorii… ca la scoala!
CE DENOTA
13 Oct 2014

atitudinea viitoare a lui Ponta: chiar daca ne promite ca nu va fi al doilea Basescu, se amesteca prea mult in atributiile, treburile Justitiei! A spus procurorilor cum AR TREBUI sa faca urmarirea penala, in virtutea faptului ca a fost procuror; Dupa Ponta, Romania ar arata dupa dispozitiile si ideile lui Ponta fara a se consulta cu cineva, la cheremul UNUI GRUP care-i influenteaza spre aceste idei; In cazul Lukoill - pentru un interes meschin de voturi, sa vada lumea ca are grija locurilor de munca; Lukoill da materie prima Oltchim, unde merg de ‘duduie’;
PONTA PARE CA
13 Oct 2014

lupta pentru tara, dar se lupta cu Basescu. El lupta de fapt pentru el, se autoipostasiaza in auto-stiutor! Micimea micului Titulescu din profil, este un mitoman “ca la carte”, cautand sa obtina admiratie, sa fie urmat: “‘Ia uite! Am gasit Solutia!” Avand aceasta tendinta, preia cu o usurinta periculoasa tot felul de idei de la contra-candidati (deci, si aicea plagiaza; Vrea dezbateri nationale pentru monarhie, cand ar trebui pentru inceput, sa se stabileasca mai intai ce forma de guvernare ar fi buna, ideala pentru romani(parlamentara sau republica prezidentiala), ceea ce denota un cameleonism, notat si in “Psihopolitica”: aceasta dorinta de a fi in centrul atentiei, de a capta atentia celorlalti;
CUM AR ARATA
13 Oct 2014

adminstratia prezidentiala sub conducerea lui Ponta: o Romanie condusa de o administratie prezidentala foarte categorica in care ar fi dupa cum i s-ar nazarii suparandu-se ba pe Primul ministru, ba pe presa, luand masuri impotriva lor prin “faceti cum va spun eu!” Un presedinte de tip dictator, printr-o dictatura personala, prea repede instaurata prin…PONTISM!
S-AR INSTAURA
13 Oct 2014

din prima, in regim GIRUETA! Daca se uita intr-o parte, vrea sa vada aplauze! Daca se uita in cealalta parte – aplauze! Oriunde s-ar rasucii – aplauze; Dupa cum si in privinta privirii spre spre China, acord prin…aplauze! Spre Sua – tot asa! Din pacate, se uita prea mult spre Rusia si o face…..cu frica!”
ITI AMINTESC CE SPUNEA
13 Oct 2014

Despre Tonta cand a gafat impardonabil alaturi de habarnista-sefa de la Finante la Cotroceni, in privinta intalnirii despre “MTO”: „Comportamentul lui Ponta dovedeşte o proastă creştere nesfârşită. Nu poţi să mergi la o întâlnire de cel mai înalt nivel şi să-ţi desfaci nodul la caravată, să te uiţi pe sus, să stai într-un cot. Arată, pe de o parte, dispreţ faţă de interlocutor şi, pe de altă parte, o falsă autoipostaziere faţă de propria persoană. Mă uitam la Ponta şi parcă citeam un capitol dintr-o carte despre gesturi iraţionale. Faptul că privea în sus, că îşi dădea ochii peste cap, cum se spune în popor, arată că scăpase situaţia de sub control. Fugea din faţa pericolului, uitându-se în altă parte“, a anlizat Tudose. Cât despre Ioana Petrescu, medicul se duce cu gândul al Caragiale: „Ioana Petrescu părea pierdută, disperată, se mai uita din când în când la Ponta ca la un salvator. Era exact Efimiţa din piesa «O noapte furtunoasă». Nici un om sănătos la cap nu mai poate avea încredere în aceşti oameni“, a conchis Tudose. Preluare: Adevarul
REFERITOR LA OBLIGATIVITATEA
13 Oct 2014

Controlului psihologic al viitorilor candidati la functii supreme in Stat, ce spunea si un senator PDL:"De curând, psihiatrul Florin Tudose a pus deputatului, primului-ministru și candidatului la președinție, Victor Ponta, un diagnostic prin care subliniază dedublarea personalității omului politic Victor Ponta.Acest lucru atrage, după sine, legiferarea obligativităţii unui certificat medical la depunerea candidaturii, celor care doresc să ocupe funcţia de Preşedinte al României", a declarat liderul PDL Constanta, senatorul Gigi Chiru.
"DEșI NU DORESC Să IAU
13 Oct 2014

ca reper diagnosticul psihiatrului Tudose, totuși această reacție a unui specialist în domeniu ar trebui să ne pună pe gânduri, căci în acest an electoral, candidații, indiferent cum se numesc ei, ar trebui să depună și certificatul medical prin care se atestă sănătatea lor. Ar fi foarte grav dacă am permite ca la Cotroceni să ajungă cineva care are dublă personalitate. Ziua ar fi președinte, iar noaptea cine știe cu ce se va ocupa. Sau, în timp ce ar negocia cu americanii, ar avea impresia că se află în Moscova", mai spune acesta intr-o declaratie politica. "Analizele medicale, în România, sunt cerute la angajare, la obținerea unui permis de muncă și este necesar să extindem regulă și să cerem un dosar medical înainte de alegeri, candidaților la președinție?", mai spune acesta.
ASA CA, AMICE!
13 Oct 2014

Alesul inimii tale pentru presedintie, nu prea e AUTENTIC - asa cum trebuie pentru Romania, ce zici?!
MDA...
13 Oct 2014

A 'cazut' strategic, in strada! DAca ar fi cazut rapus de infarct acasa, era deja ingrijorator! Asa...gurile 'rele' dar aurite spun ca a fost supus unui altfel de ATAC care te omoara de la distanta - meseriasi fiind si romanii, si americanii in astfel de lucruri, dar - mai ales rusii!
CROCODILUL FLAMAND
13 Oct 2014

as fi curios.........de unde se cumpara cartea aia?
CAREVA
13 Oct 2014

Evident, PARANOICULE, tu eşti convins că are PONTA un amestec în moartea şi căderea "strategică", în stradă, nu-i aşa tontonel ce eşti? :-)
CAREVA
13 Oct 2014

Iar în ceea ce priveşte aspectul uman, îl are şi viitorul Preşedinte al României, dl. Victor Viorel PONTA, stai liniştit! Ce, te-a deranjat că dădea ochii peste cap şi-şi desfăcea nodul la cravată, stând picior peste picior, la întâlnirea cu beţivul naţional, de la Cptroceni? Încă s-a purtat PREA FRUMOS faţă de ce ar merita CEL MAI NENOROCIT CONDUCĂTOR AL ROMÂNIEI, DIN TOATE TIMPURILE! Kiorul tău merită fix ceea ce i-a făcut tipul ăla, Adrian ZGLOBIU, şi anume, O FLEGMĂ ÎN OCHI! Nu-i decât o HAHALERĂ care vrea să ne impună CURVA NAŢIONALĂ, E. UDREA ca preşedintă şi care "şi-a dat demisia în 5 min.", "ţinându-se de cuvânt" când l-a suspendat Parlamentul cu 322 de voturi "Pentru". Să nu nu uităm şi că a zbierat pe la Bruxelles, pe la Berlin şi la Casa Albă, secondat de sluga bufniţă cu breton-Monica MACOVEI (Vezi Doamne, dizidentă acum!-că noi om fi proşti să înghiţim găluşca asta), că a fost "lovitură de stat" atunci când peste 7.400.000 de români i-au spus la Referendumul din iulie 2012, să se care dracului!!! Că până şi POLIŢIŞTII i-au zis "IEŞI AFARĂ, JAVRĂ ORDINARĂ!" Dar NEMERNICUL, NU şi NU! Pe modelul lui Lăpuşneanu, "Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu!", stă, cu de-a sila, ILEGITIMUL DRACULUI, ca un BLESTEM pe ţara noastră!!! Dar va plăti scump pentru toate acestea, cu toată gaşca lui de nenorociţi portocalii-verzulii-albăstrii (vă schimbaţi degeaba culoarea partidului, ca pe ciorapi, OAMENII NU VĂ UITĂ cum aţi nenorocit ţara asta în timpul guvernelor Boc)!!!
CE-NSEAMNA OBSESIA
13 Oct 2014

pentru Ponta :)))) Orice e posibil mai CAREVA, in privinta armelor psihotronice care definesc o parte importanta a 'razboiului' rece (fara cutit, sfoara sau glont) unde, au fost si sunt puse la punct cu o precizie uimitoare si bine definita in/pentru atingerea TINTEI, executate cu o acuratete si-o 'finete' - ce-ar uimi mintea ta obsesiva A - LA - TONTA!
IAR ESTI PROST!
13 Oct 2014

Kior poate era tac-tu - in tinerete! Eu nu tin cu niciunul! Nu esti atent la constinutul mesajelor, NU pentru ca nu vrei...ci ca sa ai motiv sa injuri (pe cine merita dpdv politic, dar si pe mine si/sau pe altii, care nu-s de acord cu tine si cu Tonta-al tau!
HAI, LASA....
13 Oct 2014

ca Base nu a fost singurul - cel mai nenorocit! L-au intrecut tov.Ilici si C-tinescu - dar, pe alte paliere! Toti si-au adus contributia la ducerea in Groapa a Romaniei! In privinta rezultatului referendumului de suspendare, OPOZITIA (psd-ul cu ceilalti) inclusiv organilii abilitate - ce-au facutara?! P.S. Dupa mine - ei COABITEAZA, iar noi ne injuram pe forumuri spre distractia lor, n-asha?
CAREVA
13 Oct 2014

Despre morţi, numai de bine! Dar cât de băsist (plătit sau nu, şi atunci e şi mai grav, dacă e din convingere-la nivel de mare intelectual!) să fii pt. ca să spui că NENOROCITUL DE CHIOR a fost cel mai bun conducător al românilor???!!!
IAR ESTI BOU - CU TZATZE
13 Oct 2014

si ifose de tzatza adevarata! Asa...cam cum e FIREA, care-si pierde usor FIREA! TU afirmi BOULE ca as avea 'convingerea' ca Base a fost "cel mai bun conducator", NU EU! Am spus ca "ca Base nu a fost singurul - cel mai nenorocit" - sau nu stii sa citesti BINE?! Am impresia ca ai pofta de artag si n-ai cu cine te certa! Pe bune!
ASA CA,
13 Oct 2014

treci la Borcanul cu buline! Iar ti-ai uitat PASTILA!
SI, PT.CA TE DAI MARE
13 Oct 2014

la PARANORMALE, cere-i printr-o sedinta paranormala psihiatrului Florin Tudose sa-ti spuna in ce tipologie de psihopatologie te-ncadrezi, ce diagnoza iti pune :)
DAR, TE-NTELEG:
13 Oct 2014

faci dovada a nu stiu cata oara, ca esti un simplu GUNOI GENETIC conceput din LABA TRISTA aruncata si-adunata de pe jos; din aceasta 'afacere', rezultand (la maturitate) o anomalie psd-sta cu fracturi de logica, lipsita de lucidiate si rationalitate, excitata DOAR la auzul numelui de Tonta...
ALTFEL, NU TI-AI EXPLICA
13 Oct 2014

LOGIC, cum o creatura bipeda, cu manifestari de patruped, indrazneste sa conteste (chiar si post-mortem) analiza unui renumit psihiatru, de a carei cultura, inteligenta, spirit de analiza, n-ai cum sa te indoiesti, sa constesti!
AOLEU!!!
13 Oct 2014

Au inceput sobolanii sa paraseasca corabia, deja?! Razvan MURGEANU si-a dat demisia din Consilier Prezidential, incepand cu data de maine si il paraseste pe animalul de Base?! al catelea e si cati mai urmeaza (si cat de repede)? E groaznic!
DAR, STAI ASA!
13 Oct 2014

Gresesc! Daca ar fute-o si pe ma-ta, al tau Tonta, tu tot cu funda rosie sau roz, l-ai vedea, nu-i asa?!
TU ESTI DEJA MORT DE RAS!
13 Oct 2014

La ce elucubratii fac/scriu eu pe aici (asta cand nu sunt plecat la baie sa fac LABA! Ma prinde bunica, de fiecare data si ma plezneste peste ceafa mea grasa, de hidrocefal, iar flegma mi se scurge din gura, dar nu ma las, fac laba-laba si iar laba!)
CU PERVERSII,
13 Oct 2014

nu mai stau de vorba! Ii las sa se iubeasca mult! Barbati iti lipseste tie, m-am prins...
MANNIXG
13 Oct 2014

D-zeu sa-l ierte! Daca ar mai fi trait, intr-o buna zi, ar fi scris si despre "bolile" de care sufera acest popor. Un alt romann , psiholog, caracteriza in anul 1938 natia romana astfel: "... Astazi avem un roman moale, tembel, superficial, usuratic, indiferent la progres, egoist, incorect; un semibarbar, numai cu aparentele civilizatiei. Acest om locuieste si conduce o tara cu aspect general primitiv (de “tiganie”), o patrie ale carei bogatii nu le stie pune in valoare, iar putinele valorificate ingrasa o oligarhie de conducatori hrapareti […], care duc o existenta de lux in mizeria generala. Lux si mizerie: iata aspectul civilizatiei romanesti. In tara cea mai bogata din Europa, noi suntem cel mai inapoiat popor, din pricina lipsei de ADEVARATI OAMENI […]. Regenerarea noastra nu e un lux nici o ambitie, cu atat mai putin un capriciu. Este o necesitate de neinlaturat, in mijlocul unor primejdii de moarte." A gresit, atunci, oare Porsenna? Intrebare pe care orice constiinta ar trebui sa si-o puna. Din pacate, lipsa de "ADEVARATI OAMENI" este cauza lipsei de constiinte. Avem in schimb, ticalosi, hoti, mincinosi... CANALII!
CAREVA
13 Oct 2014

Subscriu, intru totul, la ce a scris MANNIXG.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine