2019-10-16 20:09

Nepăsarea unor bănci costă bugetul public. Eliminarea pazei umane din agenţiile bancare uşurează munca hoţilor şi o îngreunează pe cea a poliţiei, care cheltuieşte bani mulţi pe anchete

 |  19:21
Nepăsarea unor bănci costă bugetul public. Eliminarea pazei umane din agenţiile bancare uşurează munca hoţilor şi o îngreunează pe cea a poliţiei, care cheltuieşte bani mulţi pe anchete

Oagenţie BCR a fost prădată. Unitatea nu dispunea de pază umană, cu toate căpoliţia atrăsese atenţia asupra necesităţii acesteia. Reprezentanţii BCR au spuscă paza umană era inutilă şi că, astfel, s-a protejat viaţa angajaţilor şi aclienţilor băncii. Surse apropiate anchetei spun că toate cheltuielile privinddeplasarea poliţiei, a criminaliştilor şi judiciariştilor, precum şi cercetărilepână la prinderea făptaşului vor fi suportate de la buget, adică din baniicontribuabililor, pentru că banca a considerat inutilă prezenţa unui agent depază. De altfel, multe bănci au renunţat la paza unora dintre agenţii pentru areduce cheltuielile.

Sediulunei filiale BCR din sectorul 4 al Capitalei situat la intersecţia străzilorBrâncoveanu cu Alunişului a fost prădat, ieri-dimineaţă, de un bărbat a căruiidentitate nu este deocamdată cunoscută. Potrivit primelor declaraţii ale celordouă casiere, în jurul orei 10.10, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 deani, cu şapcă şi îmbrăcat cu un hanorac închis până la gât şi faţa acoperită cuun fular a intrat în sediu având în mână un obiect ce semăna cu un pistol. Înacel moment, în unitatea bancară se aflau două casiere şi şefa lor, dar nici unclient. El a furat o parte din banii aflaţi într-un sertar, în jur de 6.000 deeuro, după care a fugit. Nici una dintre casiere nu a fost agresată. După cehoţul a plecat a fost apăsat butonul de panică. Din câte se pare, hoţul apurtat mănuşi.

Directorulde comunicare al BCR, Cornel Cojocaru, a declarat că filiala bancară jefuităieri-dimineaţă de un individ necunoscut nu avea pază deoarece aceasta ar fifost considerată inutilă, deşi poliţia recomandase, în urmă cu două săptămâni,să se angajeze oameni de ordine.

"Ameliminat paza pentru că băncile nu trebuie să se transforme în câmpuri deluptă. Am respectat toate măsurile de siguranţă. Am renunţat la pază pentru căera inutilă, măsura fiind luată de aproximativ un an", a declaratreprezentantul BCR. Cojocaru a justificat renunţarea la pază tocmai prindorinţa de a proteja viaţa angajaţilor şi a clienţilor băncii. "Dacă erapază, atacatorul ar fi putut deveni violent, se putea deschide focul şi aşa maideparte", a explicat el.

Fiecare jaf, decontatdin bani publici

ReprezentantulBCR a recunoscut că Poliţia i-a avertizat, în urmă cu două săptămâni, cătrebuie să angajeze oameni de ordine pentru respectiva unitate bancară, însărecomandarea a fost ignorată. "A fost o recomandare de la poliţie şi atâtatot, dar noi avem dreptate, pentru că nu au fost victime. Viaţa angajaţilor şia clienţilor băncii a fost protejată", a completat Cornel Cojocaru.

Purtătorulde cuvânt al BCR a mai spus că atacatorul nu a reuşit să fure o sumă prea marede bani - aproximativ "câteva mii de euro" - tocmai pentru că banca aluat măsuri din timp şi a decis să nu mai ţină foarte mult numerar îninteriorul unităţii.

Surseapropiate anchetei au declarat că băncile încearcă prin toate mijloacele să îşireducă chieltuielile, chiar dacă asta înseamnă renunţarea la paza agenţiilorbancare. Totodată, pentru a contracara acest risc, ei decid să ţină în casieriesume mici de bani care pot fi acoperite de asigurare în caz de jaf. De aceea,orice jaf asupra unei agenţii bancare este trecut în lumea bancară la „şialtele”, au mai spus sursele. Numai că, spun aceleaşisurse, faptul că bancile nu respectă legislaţia în vigoare prin asigurarea cupază umană şi video a instituţiilor se răsfrânge asupra bugetului poliţiei. Dece? Foarte simplu. Pentru că cei care sedeplasează pentru un jaf la bancă sunt criminaliştii şi ofiţerii de judiciar.Substanţele, logistica şi munca operativă se regăşete, la capitolul cheltuieli,în bugetul Poliţiei. Or, banca în astfel de cazuri nu are nici o cheltuială.Nici cu paza şi nici cu despăgubirea, fiindcă este asigurată. Aşadar, spunaceleaşi surse, fiecare jaf este decontat de cetăţeni, din banii de la buget.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639243-06-08Parerea ta...

DETECTIV
08 Apr 2011

ACEASTA IN TIMP CE AR PUTEA FI FOLOSITI MULT MAI EFICIENT DETECTIVII PARTICULARI !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray