2020-04-07 16:57

NetCity Telecom va finaliza reţeaua subterană de fibră optică din Bucureşti la data stabilită prin contract

 |  19:07
NetCity Telecom va finaliza reţeaua subterană de fibră optică din Bucureşti la data stabilită prin contract

NetCity - un proiectambiţios pentru Capitală, realizat în deplină transparenţă şi legalitate, pentru democratizareaaccesului la informaţie

NetCity, unul dintre cele mai ambiţioase şi mai utileproiecte ale Capitalei se

înscrie în politica europeană de dezvoltareeconomico-socială a comunităţilor

locale. Astfel, Bucureştiul intră în rândul altorcapitale europene care au

realizat proiecte similare, respectiv Amsterdam,Viena, Milano, Paris, Londra. Şi dacă în celelalte oraşe, primăriile sunt celecare au investit, în cazul Bucureştiului, din cauza lipsei fondurilor, s-a merspe soluţia unei investiţii private.

Oportunitatea proiectului este evidentă, Bucureştiulfiind, în momentul de faţă, un monopol "de facto" al două-treicompanii mari de telecom. Cetăţeanul este captiv acestui monopol, deoarece înfoarte puţine cazuri poate alege un operator. De cele mai multe ori esteobligat să apeleze la un singur operator care a monopolizat cartierul saustrada sa.

Nu numai că nu are de ales, dar bucureşteanul este şi"jumulit" de o mulţime de bani pentru servicii de calitate îndoielnică.La cea mai mică furtună sau la

prima zăpadă, emisia se întrerupe din cauza faptuluică toate cablurile

operatorilor sunt atârnate pe stâlpi, fără nici oprotecţie la intemperii.

Este "jumulit" pentru că plăteşte tarifecorespunzătoare unor servicii "europene" la calitate"româneasca". Nemaivorbind că operatorii de cablu sunt înilegalitate, nu au contracte şi nu plătesc nimic nimănui pentru stâlpii pe careşi-au plasat infrastructura. Nu plătesc, dar încasează de la cetăţean.

În plus, aspectul oraşului este lamentabil, din cauzamilioanelor de cabluri ilegal atârnate peste tot în oraş. Şi riscul deaccidente care există, pe lângă câinii vagabonzi, te descurajează să tedeplasezi prin metropolă.

Cui serveşte acest status quo? Cui serveştemenţinerea actualei stări de

lucruri? Primăriei păgubite de venituri? Cetăţeanuluiobligat să înghită un

serviciu prost şi scump? Sau celor două-trei companiide cablu care refuza cu

obstinaţie să piardă actualul monopol?

Obligată să găsească o soluţie, PrimăriaBucureştiului a făcut o mutare: a

concesionat prin licitaţie construcţia uneialternative la situaţia dezastruoasă de astăzi. Demers unic, cel puţin înRomânia, unde nu s-a reuşit nici un parteneriat public-privat până în prezent.Toată lumea spune că aceste parteneriate sunt o soluţie pentru autorităţilelocale care, înglodate în datorii, nu mai au resurse să investească. Cu toateacestea, de o bună bucată de vreme, singurul parteneriat public-privat carefuncţionează în România, Netcity, este atacat furibund.

De către cine? De ce? Păi este acum evident care suntresorturile ascunse ale

campaniei anti-Netcity: efortul disperat a doi-treioperatori de cablu de a opri

timpul. De a menţine cetăţeanul captiv. De a-şimenţine monopolul teritorial. De a interzice şi altor operatori mici şimijlocii să ajungă la cetăţean.

NetCity Telecom SA, concesionarul reţelei NetCity,realizează şi deserveşte tehnic noua infrastructura subterană a Bucureştiului.Compania este operator de infrastructură pentru comunicaţii, iar reţeaua deinfrastructură dezvoltată va fi pusă la dispoziţie în mod egal, transparent şinediscriminatoriu tuturor

operatorilor de telecom care activează sau doresc săofere servicii în

Bucureşti.

NetCity oferă posibilitatea tuturor operatorilor săaibă acces la cetăţean şi

cetăţeanului, să aleagă ce operator doreşte. Şi,surpriză plăcută, sunt foarte mulţi operatori mici şi mijlocii, care nu auposibilitatea să acopere oraşul cu cabluri şi să ajungă la cetăţean, dar careau oferte foarte interesante. NetCity le oferă posibilitatea să închiriezecapacitate de comunicaţii la tarife foarte reduse, egale pentru toţi.

Cum se numeşte asta? Creşterea competiţiei! Cuifoloseşte? Cetăţeanului, pentru că i se democratizează accesul la informaţieprin faptul că îşi poate alege singur operatorul! Şi primăriei, pentru că, deşinu investeşte nimic, primeşte redevenţe.

Proiectul NetCity este realizat în baza uneiconcesiuni de lucrări publice pentru 49 de ani, iar NetCity Telecom asigurăfinanţarea integrală a proiectului şi operarea reţelei pe durata concesiunii,conform contractului. Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţiespaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturileasociate închirierii de

infrastructură şi devine proprietarul şiadministratorul NetCity la finalul

perioadei de concesionare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20Parerea ta...

FLAVIU
29 Iul 2010

Da. Da... Curtea de Apel Alba Iulia va judeca apelul în procesul lui Gregorian Bivolaru
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine