2020-08-05 14:01

Nu plăteşti amenda, ţi se ia permisul

 |  19:59
Nu plăteşti amenda, ţi se ia permisul

Ministerul Transporturilor şi Poliţia Rutieră pregătesc să schimbe legislaţia rutieră. Măsurile sunt înscrise în Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020, care este lansată în dezbatere publică. Cea mai importantă reglementare îi vizează pe şoferii care nu vor să îşi plătească amenzile auto. În cazul lor, dacă nu fac dovada achitării acesteia, se va ajunge până la suspendarea permisului de conducere.

Conform statisticilor, în momentul de faţă, mai puţin de jumătate dintre amenzile date de poliţiştii rutieri sunt achitate de către şoferi. Asta se întâmplă doar la noi în ţară, pentru că în statele Uniunii Europene, procentul achitării amenzilor de circulaţie se apropie de 90%. Pentru a îmbunătăţi acest procent şi în ţara noastră, se vor aplica mai multe reglementări. Una ar fi ca sancţiunea contravenţională să fie achitată pe loc, pe baza chitanţei eliberate de agentul constatator. Ar mai putea fi vorba de introducerea unui tichet de contravenţie, care însoţeşte permisul de conducere, şi care va fi destinat exclusiv evidenţei sencţiunilor contravenţionale, achitate sau nu. Lipsa acestuia denotă faptul că individul respectiv nu şi-a achitat amenda sau amenzile, iar asta duce automat la suspendarea permisului auto până la plata acestora. Pe lângă asta, va fi disponibil un serviciu online, unde se vor putea achita aceste amenzi, iar neplata lor va duce automat la penalizări.

Permis pentru mopede şi interzicerea antiradarelor

Pe lângă obligativitatea achitării amenzilor, şoferilor sau viitorilor şoferi li se mai pregătesc şi alte “surprize”. Iată câteva dintre acestea: permisul de conducere provizoriu, reducerea valabilităţii permisului, introducerea permisului de conducere pentru mopede, interzicerea folosirii sistemelor de detecţie a radarelor Poliţiei, obligativitatea prezentării avizului medical eliberat de medicul de familie, la preschimbare/prelungire a valabilităţii permisului auto. O altă reglementare care va fi introdusă, şi care în Vest se aplică de ceva vreme, se referă la posibilitatea şofatului, pentru categoria B, chiar înaintea obţinerii permisului, cu amendamentul că şoferul trebuie să fie însoţit în dreapta de un deţinător al permisului corespunzător categoriei de vehicul condus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-06-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz