2019-09-21 02:22

Numărul doi din Comisia Europeană, AVERTISMENT clar pentru liderii români: ”Pentru Dumnezeu, nu faceți pași ÎNAPOI”

 |  16:35
Numărul doi din Comisia Europeană, AVERTISMENT clar pentru liderii români: ”Pentru Dumnezeu, nu faceți pași ÎNAPOI”

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află joi la Bucureşti, pentru o vizită oficială în cursul căreia are întâlniri cu oficialități-cheie ale statului român: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Vicepreședintele Comisiei Europene și-a început conferința de presă cu declarații fără echivoc.

„Pentru Dumnezeu, nu faceți pași înapoi!”, le-a cerut el românilor referindu-se la domeniul justiției.

În ultimii 20 de ani ați obținut atât de multe în ceea ce privește independența justiției. S-au obținut multe lucruri de la aderare și datorită MCV. E ca și cum ați fi alergat la un maraton, iar acum sunteți la ultima sută de metri. Mesajul meu e să alergați în continuare, dar nu în direcția greșită!

Separația puterilor nu este o problemă în România, a constatat nr. 2 al executivului european. Românii pot fi mândri de justiția lor, spune Timmermans. Părerea Comisiei Europene e că nu e nimic în neregulă cu justiția. Trebuie să existe respect pentru rolurile fiecăruia, pentru a crea o procedură de cooperare pentru a putea în cele din urmă să putem ridica MCV. Vreau să evit orice fel de neînțelegere, tocmai de aceea am stabilit să am contacte directe cu instituțiile implicate. Suntem foarte bine informați, a asigurat Timmermans, subliniind că Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, acuzată direct de Liviu Dragnea că „minte” Bruxelles-ul,  face o treabă foarte bună și-l informează corect. Convingerea mea e că activitatea de a verifica magistrații trebuie făcută de către magistrați, nu de politicieni, a declarat Timmermans întrebat de solicitarea de revocare din funcție a șefei DNA. Nu e treaba mea să spun dacă Kovesi trebuie revocată sau nu. Dacă ceva trebuie îmbunătățit în sistemul judiciar, de aceea sunt aici. 2019 pentru ridicarea MCV nu e un termen-limită, e o ambiție a noastră, a declarat vicepreședintele CE, întrebat dacă a condiționat astăzi în vreun fel, în discuțiile cu oficialii români, ridicarea MCV. Dacă am vorbit despre DNA astăzi, a fost pentru că am vrut eu. Când am deschis subiectul, mi s-a spus ce se întâmplă, am luat act, cred că discuția va continua. Vreau să avem mai multă cooperare. Nu țin cont de familia politică din care fac parte, familia politică nu e importantă pentru mine, atunci când vorbesc despre justiție, a spus Timmermans, care face parte din familia socialiștilor europeni, ca și PSD-ul lui Liviu Dragnea. România e cât se poate de pregătită pentru a face parte din Schengen în ceea ce privește frontierele maritimă și aeriană. E pregătită să facă parte din Schengen. Nu există nicio relație între MCV și articolul 7 din Tratatul UE. Aveți o justiție independentă. Situația e diferită de cea din alte țări. Acum cooperăm pentru a ne asigura că lupta împotriva corupției e ireversibilă. Cadrul financiar multianual va fi prezentat în mai. Ne gândim la un mecanism care să ne asigure că toate fondurile să poate fi verificate, astfel încât să nu fie alocate prost, e o propunere care se referă la toate statele membre. Banii europeni trebuie să fie cheltuiți bine. Cred că țările membre trebuie să fie de acord cu Biroul procurorului european. Susțin acest proiect. Cred că mă veți vedea înapoi aici foarte curând.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-01Parerea ta...

ANONIM
01 Mar 2018

Oare acest om stie ca a vorbit cu PENALUL NR 1 din românia....stie ca a vorbit cu un individ care a facut trafic de copii...stie ca a vorbit cu un individ ce colaborează cu foste organizații naziste ...stie ca a obtinut case( si bani ilicititi de pe urma lor) falsificate acte cand a fost primar ???...
BINE-NțELES Că ȘTIE!!!
01 Mar 2018

Ce? Crezi că în U.E. sunt sfinți?! :))))) EI SE JOACĂ DOAR DE-A DEMO(N)OCRAȚIA! Totu-i știut DINAINTE!
FREACA MENTA
01 Mar 2018

Un infirm , jegos , nici nu poate merge pe piciore .
ANONIM
02 Mar 2018

mesajele vicepresedintelui Comisiei Europene au fost clare precum cristalul: -Numai magistratii pot judeca magistrati, nu guvernul, nu politicienii. Deci, cu alte cuvinte, dupa avizul negativ al CSM, propunerea de revocare a dnei Kovesi nu mai are nicio justificare. -Ridicarea MCV in 2019 nu este o certitudine, este doar o ambitie, o tinta care poate fi atinsa doar daca nu ne oprim sau, chiar mai rau, nu facem pasi inapoi in privinta justitiei. Deci daca vor continua atacurile, ridicarea MCV nu va intra in discutie. -Nu sunt probleme in sistemul judiciar, romanii pot fi mandri de justitia lor. Deci, abuzurile de care se plang penalii ori nu exista deloc, ori sunt doar cazuri punctuale care trebuie anchetate de sistemul judiciar. "Atacurile la adresa Justitiei risca sa lase impresia romanilor ca e o problema cu Justitia. Convingerea noastra e ca nu e nimic in neregula". -Comisia Europeana nu este dezinformata, dl Timmermans nu a gasit la Bucuresti o realitate diferita de cea pe care o stia din informatiile primite inclusiv de la misiunea din Bucuresti, pe care laudat-o apasat. Aceasta teza nu mai tine, iar inainte de a o invoca, liderii romani sunt invitati sa sune direct la vicepresedintele CE. Implicit, aici Timmermans acuza liderii de la Bucuresti de minciuna. -Finantarile europene vor fi conditionate de respectarea statului de drept. Si, atentie, nu este vorba doar despre confinantari, ci despre toti banii europeni, inclusiv despre subventii. Sa vedem cum va fi cand agricultorii romani vor ramane fara subventii. -De acum, Timmermans personal va fi in legatura permanenta cu Bucurestiul, inclusiv cu Parlamentul, pentru a face impreuna legile justitiei si modificarile la Codul Penal. "Cooperam astfel incat lupta anticoruptie sa fie ireversibila si sa ajungem in punctul in care nu exista regrese".
Z
02 Mar 2018

D-l Frans vrei STAT DE DREPT ??? Pune-LE MULTE - LA STAT - microfoane, camere şi pe D - zeu la BUTOANE !!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray