2019-10-15 19:47

NUP în cazul tragediei de la Tuzla, pentru că fapta nu putea fi prevăzută. Parchetul Militar a decis să închidă dosarul, prelevându-se de “cazul fortuit”

 |  19:03
NUP în cazul tragediei de la Tuzla, pentru că fapta nu putea fi prevăzută. Parchetul Militar a decis să închidă dosarul, prelevându-se de “cazul fortuit”

Dosarul privind tragediade la Tuzla, când 12 militari au murit carbonizaţi, s-a finalizat cu neîncepereaurmăririi penale. Procurorii militari care au instrumentat cazul au aplicatprevederile art, 47 Cod penal, referitoare la cazul fortuit, în sensul că “nuconstituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, al cărei rezultat esteconsecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută”. Cauza accidentului,respectiv ruperea unui levier, nu poate fi imputată nimănui.

Secţia ParchetelorMilitare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiea dispus prin rezoluţie, în temeiuldispoziţiilor articolului 10, litera e, Cod procedură penală, cu referire laart. 47 (cazul fortuit) din Codul penal, neînceperea urmăririi penale cuprivire la moartea violentă a celor 12 cadre militare, decedate în urma catastrofeiaviatice de la Tuzla. Totodată, s-a dispus neînceperea urmăririi penale şi înceea ce priveşte vătămarea corporală gravă şi vătămarea corporală a altor douăvictime ale accidentului aviatic. Aceeaşi soluţie a fost dispusă de procurorişi în ceea ce priveşte distrugerea totală a aeronavei aparţinând MinisteruluiApărării Naţionale.

Din probele administrateîn cursul urmăririi penale a rezultat faptul că accidentul aviatic din data de5 iulie 2010 (când un avion militar de tipul AN-2 s-a prăbuşit pe AerodromulTuzla, judeţul Constanţa) s-a produs din cauza unor defecţiuni tehnice (cedăride material), defecţiuni care nu puteau fi prevăzute. Probatoriul administratîn cauză a mai relevat şi faptul că în urma coliziunii cu solul aeronava a luatfoc, fiind distrusă în proporţie de 95 la sută.

Procurorul-şef al Secţieide Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme,Marius Iacob, a afirmat, ieri, în cadrul unei prezentări pentru studenţi laDrept, că accidentul aviatic de la Tuzla este cea mai mare catastrofă aviaticădin istoria Forţelor Aeriene Române. Totodată, a spus procurorul-şef Iacob,cazul Tuzla este unic din multe puncte de vedere. Prăbuşirea avionului militarde tipul AN-2 în 5 iulie pe Aerodromul Tuzla, judeţul Constanţa, s-a produs dincauza ruperii levierului de comandă, iar propagarea fisurilor ar fi putut figenerată de suprasolicitarea lanţului longitudinal ca urmare a încărcăturiiapropiate de masa maximă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-02-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray