2020-08-10 11:45

Obama încerca să reînvie visul schimbării

 |  13:48
Obama încerca să reînvie visul schimbării

Preşedintele american Barack Obama încerca să reînvie entuziasmul care l-a împins spre primul mandat prezidenţial. Liderul american a anunţat, joi seara, într-un  discurs de închidere a Convenţiei Democrate de la Charlotte, statul Carolina de Nord, că acceptă nominalizarea oficială din partea Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă.

Înaintea de 6 noiembrie, Barack Obama are nevoie să atragă de partea sa votanţii indecişi, mai ales pe cei care au fost convinşi de mesajul lui de speranţă şi schimbare în 2008, dar care se simt acum deziluzionaţi, după ani de criză economică şi dispute politice continue. 'Alegerile de acum patru ani nu au fost despre mine. Au fost despre voi. Concetăţenii mei, voi aţi fost schimbarea', a proclamat actualul preşedinte. Poporului american îi revine meritul pentru realizările mandatului de până acum - reforma sistemului de sănătate, modificarea politicilor în materie de imigraţie sau acceptarea homosexualilor în armată, a subliniat candidatul democrat.

SUA, pe drumul refacerii economice

Preşedintele american în funcţie şi-a construit discursul pe mesajul transmis permanent de democraţi pe parcursul Convenţiei, acela că SUA sunt pe drumul refacerii economice şi că Romney va reînvia politici eşuate, tăind impozitele pentru bogaţi şi programe care îi dau americanului de rând o şansă pentru un viitor mai prosper. 'Dacă respingeţi ideea că visul acestei naţiuni este rezervat celor puţini, vocea voastră trebuie să se audă în aceste alegeri', le-a transmis el alegătorilor. Candidaţii pentru Casa Albă sunt angajaţi într-o cursă strânsă, sondajele arătând că Romney, un om de afaceri bogat şi fost guvernator de Massachusetts, este văzut ca mai potrivit pentru a relansa economia, iar Obama, ca înţelegând mai bine problemele cetăţenilor.

Punctul culminant al celor trei zile ale Convenţiei a fost marcat de discursul lui Barack Obama. Prima Doamnă Michelle Obama a vorbit despre originile umile ale soţului său şi despre compasiunea lui faţă de cei care trec prin dificultăţi. Bill Clinton, popularul fost preşedinte democrat care a condus SUA într-o perioadă de prosperitate, a rostit un discurs entuziasmant miercuri, garantând pentru politicile economice ale lui Obama şi îndemnându-i pe americani să-l susţină.

Economia, subiectul dominant

Democraţii au abordat şi probleme de securitate naţională, deşi economia a fost subiectul dominant al Convenţiei. Vorbitorii au pus accentul mai ales pe faptul că Obama şi-a respectat promisiunea de a retrage forţele combatante din Irak şi, mai ales, pe ordinul preşedintelui care a condus la lichidarea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden. Ironizând un slogan republican prin care americanii sunt întrebaţi dacă o duc mai bine sub Obama, John Kerry, candidatul prezidenţial democrat în 2004, le-a spus delegaţilor: 'Întrebaţi-l pe Osama ben Laden dacă o duce mai bine acum decât în urmă cu patru ani'.

Potrivit lui Obama, Romney este 'blocat într-o buclă temporală a Războiului Rece', considerând Rusia, nu Al-Qaida, inamicul numărul 1 al Americii. Actualul preşedinte a observat că lui Romney şi coechipierului acestuia, Paul Ryan, le lipseşte experienţa în politica externă, şi că aceştia vor readuce America 'într-o epocă de gafe care a costat-o atât de mult'.

Americanii nu se întorc din drum

În încheierea discursului său Obama a reluat retorica exaltantă care a aprins în urmă cu patru ani imaginaţia Americii şi l-a propulsat pe Obama spre scaunul de la Casa Albă: 'America, nu am spus niciodată că această călătorie va fi uşoară, şi nici nu voi promite aceasta acum. Da, calea noastră este mai grea - însă duce spre un loc mai bun. Da, drumul nostru este mai lung - însă vom călători împreună. Nu ne întoarcem din drum. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne tragem unii pe alţii. Ne tragem putere din victoriile noastre, învăţăm din greşelile noastre, însă privim în continuare ţintă spre acel orizont îndepărtat, ştiind că Providenţa este cu noi şi că suntem, cu siguranţă, binecuvântaţi că suntem cetăţeni ai celei mai mari naţiuni de pe pământ'.

Participanţi la eveniment au izbucnit în ovaţii, unii cu ochii în lacrimi. Michelle Obama şi fiicele cuplului, Michelle şi Sasha, i s-au alăturat preşedintelui pe podium, urmate de alţi membri ai familiei, de Joe Biden şi de soţia acestuia.

Barack Obama avea nevoie să convingă, prin discursul său, nu doar alegătorii indecişi, ci şi baza partidului său, pentru a-şi completa fondurile de campanie, capitol la care Romney şi republicanii stau mult mai bine.

Organizatorii Convenţiei au renunţat la planul ca Obama să vorbească în faţa unei mulţimi imense pe un stadion cu 74.000 de locuri, invocând ameninţarea unei furtuni, şi au decis să mute evenimentul în sala acoperită a Convenţiei, cu 15.000 de locuri, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639576-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz