2020-04-03 19:51

Operaţiunea „Digul” – momentul adevărului. Fluviul începe să pună la încercare sistemul de apărare construit de autorităţi. Creşte Dunărea la Galaţi

 |  17:49
Operaţiunea „Digul” – momentul adevărului. Fluviul începe să pună la încercare sistemul de apărare construit de autorităţi. Creşte Dunărea la Galaţi

Nivelulmaxim al Dunării va fi atins la Galaţi, mâine, respectiv 677 de centimetri, încreştere cu opt centimetri faţă de ieri şi cu 15 centimetri peste cota istoricădin 2006, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Dunăreaa avut, ieri, la intrarea în ţară, un debit de 10.500 mc/s, fiind în scadere,comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins peDunăre în ultima perioadă), dar peste media multianuală a lunii iulie (5.350mc/s).

Viiturade pe Siret a fost atenuată prin salba de lacuri, deţinute de SC HidroelectricaSA, debitul evacuat din acumularea Movileni fiind redus, în acest moment, la1.050 mc/s. Atenuarea viiturii de pe Siret este resimţită la Şendreni, undenivelul Siretului a scăzut în ultimele 24 de ore, cu 30 de centimetri, fiind laun nivel de 614 centimetri, cu 15 centimetri peste cota de inundaţie. Deasemenea, Siretul, la Lungoci, a înregistrat în ultimele 24 de ore o scăderesemnificativă, cu un nivel de 442 de centimetri, adică sub cota de atenţie.

Unda de viitură, pesectorul Călăraşi-Tulcea

Undade viitură se propagă pe sectorul Călăraşi-Tulcea, unde nivelurile Dunării suntîntr-o uşoara creştere. În ultimele 24 de ore, Dunărea a înregistrat, laBrăila, o scădere cu patru centimetri (un nivel de 705 centimetri (+45centimetri peste cota de pericol), iar la Galaţi o scădere cu trei centimetri(scădere datorată reducerii debitelor de pe Siret), cu un nivel de 669 decentrimetri (28 centimetri sub cota de pericol), la Feteşti, Dunărea are unnivel de 755 de centimetri, fiind în scădere cu un centimetru, cu 45 peste cotade pericol. Dunărea a depăşit, ieri, cotele istorice din anul 2006 în treisecţiuni: Brăila - cu 16 centimetri, Galaţi - cu 16 centimetri şi Feteşti - cu35 de centimetri.

Conformprognozelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor,Dunărea va atinge nivelul maxim la Galaţi, mâine, unde, ţinând cont de scădereadebitului râului Siret, va atinge un nivel maxim de 677 de centimetri (încreştere cu opt centimetri faţă de cel de joi), fiind cu 15 centimetri pestecota istorică înregistrată în anul 2006.

Caurmare a precipitaţiilor căzute în zona Moldovei, debitele şi nivelurile perâurile Siret, Suceava şi Bistriţa au înregistrat o uşoara creştere. Deasemenea, pe râul Prut, vor fi depăşite cotele de pericol (echivalent cu fazaIII zona îndiguită) la staţiile Stânca Aval (cu 8 centimetri), judeţulBotoşani, Ungheni (cu 12 centimetri), Prisăcani (cu 72 de centimetri), judeţulIaşi, Falciu (cu 30 de centimetri), judeţul Vaslui, Siviţa (cu 5 centimetri),judeţul Galaţi.

Caurmare a prognozelor INHGA, specialiştii Apelor Române au redus debitul evacuatdin acumularea Stânca-Costeşti la 700 mc/s. Până acum, în acumulareaStânca-Costeşti, au fost atenuate 460.000.000 mc de apă, reprezentând atenuareaa trei viituri cu debite maxime de 1.750 mc/s, 2.020 mc/s şi 2.170 mc/s, încondiţiile în care debitele maxime evacuate din acumulare au fost de 850 mc/s.Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, se aşteaptă în continuare creşteriimportante de niveluri şi debite pe râul Prut.

Stare de alertămaximă, în continuare

Presiuneaapei asupra digurilor se va menţine o lungă perioadă de timp, putând apăreaevenimente neprevăzute. De aceea, ANAR reia recomandările către populaţie să seconformeze întrutotul indicaţiilor reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şiArmatei, întrucat viaţa oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toatezonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alertă maximă şivigilentă. De asemenea, specialiştii Apelor Romane fac un apel cătreautorităţile locale şi echipele de voluntari să acorde sprijin în continuare înoperaţiunile de supraînălţare a digurilor. Potrivit purtătorului de cuvânt alPrefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, pentru secţiunea Galaţi, conform ultimeiprognoze, Dunărea va atinge în 10 iulie maximul de 677 de centimetri, cu undebit de 16.074 mc/s. Astfel, ultima prognoză arată şi mai puţin decât seaştepta, în ultimele zile, să se atingă sâmbătă la Galaţi, şi anume 682 decentimetri.

Codroşu de inundaţii la Galaţi până astăzi la ora 16.00

Hidrologiimenţin avertizarea Cod roşu de inundaţii, până astăzi, la ora 16.00, pe râulPrut în sectorul Stânca aval-Falciu aferent judeţelor Botoşani, Iaşi şi Vasluişi pe sectorul Sivita-Dunăre (judeţul Galaţi). De asemenea, se menţineavertizarea Cod portocaliu de inundaţii pe râul Prut în sectorul Falciu-amonteSivita aferent judeţelor Vaslui şi Galaţi şi pe râul Siret pe sectorulŞendreni-Dunăre (judeţul Galaţi) şi pe Tisa (judeţul Maramureş). Hidrologii auinstituit Cod portocaliu şi pe râul Prut sector Oroftiana-Rădăuţi Prut (judeţulBotoşani) începând de ieri- seară, de la ora 19.00. Se menţine şi se instituieCod galben pe râul Prut sector Oroftiana-Rădăuţi Prut (judţul Botoşani), peJijia sector aval Victoria-Prut aferent judeţului Iaşi şi pe cursurilesuperioare ale Dâmboviţei, Ialomiţei, Prahovei şi Teleajenului şi pe afluenţiiacestora, aferente judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova. Centrul Operativ pentruSituaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului a transmis avertizarea Codroşu către prefecturile judeţelor Botoşani, Galaţi, Iaşi şi Vaslui, de Codportocaliu către prefecturile judeţelor Galaţi Botoşani, Maramureş şi Vaslui şide Cod galben către prefecturile judeţelor Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Iaşi,Prahova şi Satu Mare.

Şitotuşi...

Debitulde mâine, mai scăzut decât cel prognozat

Nivelulmaxim prognozat al viiturii care va fi înregistrat, mâine, pe Dunăre, însecţiunea Galaţi, este cu câţiva centimetri mai scăzut faţă de cota prognozatăiniţial de către specialişti, în condiţiile în care în ultimele 24 de ore s-auînregistrat scăderi ale nivelurilor Dunării şi Siretului. Ca urmare a faptuluică în ultimele 24 de ore s-au înregistrat scăderi ale nivelurilor fluviuluiDunărea şi râului Siret şi prognoza pentru viitura aşteptată sâmbătă s-amodificat. Astfel, Dunărea a scăzut la Galaţi cu şapte centimetri în ultimele24 de ore, iar Siretul, la Şendreni, a scăzut cu încă 31 de cemtimetri. Ieri,la ora 7.00, fluviul avea o cotă de 668 de centimetri, iar Siretul de 614centimetri, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit purtătorului de cuvântal Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, pentru secţiunea Galaţi,potrivit ultimei prognoze, Dunărea va atinge, mâine, maximul de 677 decentimetri, cu un debit de 16.074 mc/s. Astfel, această ultimă prognoză aratăşi mai puţin decât se aştepta, în ultimele zile, să se atingă, respectiv 682 decentimetri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine