2020-04-06 16:08

Operaţiunea „Digul” s-a încheiat. Aşteptăm viitura? Dunărea scade la Galaţi

 |  19:01
Operaţiunea „Digul” s-a încheiat. Aşteptăm viitura? Dunărea scade la Galaţi

NivelulDunării a scăzut, la Galaţi, cu cinci centimetri, în ultimele 24 de ore,ajungând, ieri-dimineaţă, la o cotă de 675 de centimetri, spre deosebire deziua anterioară. Şi nivelul Siretului, la Şendreni, a scăzut în 24 de ore cu 51de centimetri, ajungând la o cotă de 645 de centimetri, fiind sub cota depericol, dar cu 45 de centimetri peste cota de inundaţie. Cu toate acestea,potrivit hidrologilor, vârful viiturii se va înregistra sâmbătă.

Galaţiula intrat, ieri-dimineaţă, sub avertizare de Cod galben de ploi, vijelie şigrindină.

Digulde apărare a municipiului Galaţi, construit de-a lungul Dunării, pe o lungimede patru kilometri şi jumătate, a fost finalizat marţi. Acesta este format dinsaci umpluţi cu nisip, aşezaţi deasupra digului de beton existent. Înprelungire, pe două străzi ale cartierului Valea Oraşului există hidrobarajecare au la bază peste 250.000 de saci cu nisip. Conform autorităţilor locale,dacă digul de la Galaţi va ceda, va fi înregistrat cel mai mare dezastru urbande după cel de-al Doilea Război Mondial. Autorităţile locale spun că se vaimpune evacuarea a aproximativ 8.000 de persoane din zona inundabilă.

Digul salvator

Cutoate acestea, ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, s-adeclarat convins că digul ridicat pentru apărarea municipiului Galaţi varezista şi că nu se va impune spargerea digului de la Cotul Pisicii, ca soluţieextremă, ce ar afecta cinci localităţi şi aproximativ 7.000 de persoane. MinistrulVasile Blaga a spus că pentru realizarea digului de la Galaţi a fost luat înconsiderare un debit pe Siret, înainte de localitatea Şendreni, spre 2.500 demc/s, dar în zonă situaţia este "în regulă", debitul scăzând la 1.400mc/s. Şi autorităţile locale au dat asigurări că digul va rezista viiturii depe Dunăre, prognozată pentru ziua de 10 iulie, când se aşteaptă la Galaţi unnivel maxim de 682 de centimetri. Totuşi, viceprimarul Galaţiului, NicolaeCiumacenco, a rămas fidel ideii de creare a unei breşe în digul de la CotulPisicii.

Misiune îndeplinită

Peste300 de jandarmi din Bucureşti, Ploieşti şi Tecuci care au contribuit laridicarea digului de apărare a Galaţiului au plecat, ieri, spre case. Încontinuare vor rămâne însă în stare de alertă 75 de jandarmi gălăţeni. În afaracelor 1.400 de lucrători MAI şi MApN care au lucrat, în această perioadă, ladigul de apărare a municipiului, au contribuit alte sute de gălăţeni, angajaţiai societăţilor de interes local, voluntari şi localnici ai cartierului ValeaOraşului. Potrivit viceprimarului municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, s-auimplicat în acţiunea de construcţie a digului aproximativ 100 de salariaţiApaterm, 100 de la Apă-Canal, 30 de la Ecosal, 30 de la AdministraţiaDomeniului Public şi 150 de poliţişti comunitari. De asemenea, cu ajutorul unorsponsori sau din fondurile unor instituţii subordonate Consiliului Local, pânăacum a fost asigurată masa pentru câteva sute de jandarmi, angajaţi ai ISU şivoluntari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine