2020-04-05 23:37

Premierul Orban nu a vrut să discute OUG-ul prezentat în exclusivitate de ziarul Puterea și care rezolva haosul din educație creat de Andronescu. Motivul: nu știa de el

 |  09:25
Premierul Orban nu a vrut să discute OUG-ul prezentat în exclusivitate de ziarul Puterea și care rezolva haosul din educație creat de Andronescu. Motivul: nu știa de el

Ziarul Puterea a prezentat, în exclusivitate, o Ordonanță de Urgență care prevedea modificarea examenelor de BAC, Evaluarea Națională și Rezidențiatul. Motivul: Ecaterina Andronescu a semnat un ordin, înainte să plece de la Ministerul Educației, care obligă elevii din clasa a-8- să dea examen la materii și competențe la care ei nu s-au pregătit. Numai că ministrul Educației, Monica Anisie, a uitat să îl anunțe pe premier de OUG, iar Ludovic Orban credem că nu înțelege gravitatea deciziei pripite luate de Andronescu. Așa că, pentru că nu s-a discutat cu el OUG-ul, acesta a decis să nu îl discute în ședința Guvernului, ieri. Astăzi, de dimineață, a decis totuși să îl pună pe ordinea de zi.

După ce ziarul Puterea a dezvăluit că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență care prevede modificarea examenelor: BAC, Evaluare Națională și Doctorat, premierul Ludovic Orban le-a transmis miniștrilor că nu mai acceptă introducerea ordonanțelor de urgență pe ordinea de zi a Guvernului dacă proiectele nu sunt discutate anterior cu el. ”Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu ordonanțe despre care habar nu am”, a spus el. 

Tensiuni în ședința de guvern de astăzi, între premier și ministrul Educației. Ludovic Orban i-a replicat dur ministrului Monica Anisie, după ce aceasta i-a cerut să accepte introducerea pe ordinea de zi suplimentară a două proiecte de ordonanță de urgență. După ce i-a aprobat solicitarea, Orban i-a transmis: “nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prealabil cu mine. Nu mi se pare normal ca pe nepusă masă să ne trezim cu 2 OUG despre care habar nu am”.

După ce a refuzat că nu știa, acesta s-a răzgândit și a introdus-o pe ordinea de zi. Proiectele vor fi discutate totuși astăzi, în ședința Guvernului.

“Monica Anisie:

Domnule prim-ministru, vă rog să acceptați să fie introdusă pe ordinea de zi suplimentară proiectul de ordonanță de urgență al guvernului privind unele măsuri în domeniul educației și pentru prorogarea unor termene. Este vorba despre prorogarea termenelor referitoare la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea elevilor la liceu, pentru elevii care se află acum în clasa a VII-a să se realizeze după modelul actual și nu după programa transdisciplinară pe care elevii nu au parcurs-o până la acest moment. Totodată, în această prorogare de termene, se prevede să se proroge termenul pentru evaluarea școlilor doctorale, având în vedere că ARACIS nu a realizat o metodologie pentru această evaluare. Dacă nu luăm această măsură, începând cu data de 1 ianuarie 2020 școlile docctorale se blochează și nu își mai pot desfășura activitatea.

Totodată, vă rog să introduceți pe ordinea de zi proiectul OUG pentru completarea art 201 din LEN 1/2011 cu modificările și completările ulterioare. Aici se prevede exceptarea de la obligativitatea înregistrării în Registrul Matricol Unic a studenților înmatriculați la Agenția Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’, la programele de master, licență și programe postuniversitare.

Ludovic Orban: Aprobat!

Monica Anisie: Mulțumesc!

Ludovic Orban: Dar vă spun de acum: nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prealabil cu mine. Nu mi se pare normal ca pe nepusă masă să ne trezim cu 2 OUG despre care habar nu am. Ca să nu mai spun că sunt subiecte care trebuia discutate anterior.”

Cititi si:

  Exclusiv. Se schimbă regulile de la Evaluarea Națională și BAC. Ecaterina Andronescu a lăsat în urmă o OUG-bombă, care a blocat tot

”Vă spun de acum - nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prelabil cu mine. Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu două ordonanțe despre care habar nu am. Să nu mai spun că sunt subiecte care trebuiau discutate anterior”, a spus Ludovic Orban în ședința de vineri a Guvernului.

Replica premierului a venit după ce ministrul Educației, Monica Anisie a cerut introducerea pe ordinea de suplimentară a ședinței a două ordonanțe de urgență.

Una dintre ordonanţe se referă amânarea cu patru ani a evaluării transdisciplinare la clasa a 8-a din cauza faptului că ”procesul de predare – învățare – evaluare nu s-a realizat transdisciplinar”. Proiectul de OUG prevede și menținerea acreditării școlilor doctorale, în absența evaluării acestora de către ARACIS.

OUG pentru prorogarea termenelor referitoare la evaluarea naţională şi bacalaureat, în sensul ca admiterea la liceu să se realizeze pentru elevii care sunt acum în clasa a şaptea să se realizeze după modelul actual, nu după programa transdisciplinară pe care elevii nu au parcurs-o. Se prevede să se proroge termenul pntru evaluarea şcolilor doctorale, ARACIS nu a realizat o metodologie. Dacă nu facem asta, din 1 ianuarie 2020, şcolile doctorale se blochează", a precizat Anisie.

Pe 6 decembrie, ministrul Monica Anisie declarase că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens.  

Ecaterina Andronescu le-a făcut cadou un măr otrăvit elevilor, înainte să plece de la ministerul Educației. Acum, Guvernul Orban încearcă să evite un dezastru național în ceea ce privește Evaluarea Națională și Bacalaureatul. 

În acest caz, fostul Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin prin care schimba calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2019-2020, cu doar două zile înainte ca examenele vocaționale să aibă loc, situația fiind aspru criticată de sindicate.

Federaţia „Spiru Haret”: Ce a făcut Ecaterina Andronescu este illegal!

Sindicaliştii spuneau că Ministerul Educaţiei amână astfel cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care urmau să aibă loc cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională, şi se amâna până la 30 mai afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, „lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal”.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai”, declara în primăvară Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, citat într-un comunicat. Federaţia „Spiru Haret” solicita anularea Ordiului 3995/13.05.2019, iar în condiţiile în care MEN nu avea de gând să revină asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, amenința chiar cu demararea unor acţiuni de protest.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine