2019-11-21 08:35

OUG. Tudorel Toader reacţionează după ce IOHANNIS i-a cerut DEMISIA

 |  11:24
OUG. Tudorel Toader reacţionează după ce IOHANNIS i-a cerut DEMISIA

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader vine cu noi precizări, duminică dimineaţă, pe Facebook, în legătură cu OUG pe legile justiţiei şi subliniază că Klaus Iohannis ar fi trebuit să cunoască chestiuni legate de modificările necesare pe care Ordonanţa le aduce, precum amânarea pensionării magistraţilor, faţă de care Comisia de la Veneţia s-a declarat favorabilă. Reacţia ministrului vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după avizul Comisiei de la Veneţia, că prevederile din Ordonanţă sunt "un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate" ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să îşi prezinte demisia.

„Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiţiei:

Preşedintele Republicii cunoştea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraţilor de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia, contrar „îngrijorărilor prezidenţiale „ situaţie în care peste 2000 de magistraţi ar fi dobândit vocaţie la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În acelaşi timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, prin OUG:

- se asigură stabilitate membrilor aleşi din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocaţi pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales; - se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM; - se prevede faptul că procurorii de la DNA şi DIICOT nu mai pot fi revocaţi în situaţia aplicării celei mai uşoare sancţiuni, cu avertismentul; - se prevede transmiterea în direct a interviului susţinut de către candidaţii pentru funcţiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !

Fără a fi examinat şi avizat OUG, Comisia de la Veneţia a reţinut rezolvarea parţială a problemei pensionării anticipate a magistraţilor, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale. În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneţia spre examinare şi avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 ! În acelaşi timp, OUG a uniformizat cerinţa de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul PÎCCJ, DNA şi DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani. Pentru funcţiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

Tudorel Toader a mai adăugat că OUG se aplica oricum doar în viitor pentru că este o lege civilă, însă consideră că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei ar trebui să vizeze necesitatea gradului profesional pentru parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

„În repetate rânduri am subliniat cerinţa distincţiilor necesare dintre legea civilă şi legea penală ! OUG este o lege civilă şi nu penală, iar pe cale de consecinţă se înţelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condiţiile legii ! Neafectând stabilitatea dobândită în condiţiile legii, cerinţa celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegaţi de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica faţă de toţi cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ ! Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei, ar trebui ca pe lângă cerinţa vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, să se prevadă şi cerinţa gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel”, a mai scris Tudorel Toader.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-21Parerea ta...

MINISTRUL BORFASILOR
21 Oct 2018

Acest pseudo-prof. univ. in drept este cel mai mare TÂLHAR pe care l-a avut Romania dupa '89 la justitie. In primul rand in mandatul lui a crescut INFRACTIONALITATEA prin eliberarea hotilor , criminalilor si violatorilor. A distrus din temelii sistemul judiciar la ordinul unui puscarias ordinar din Telemorman. A mintit Comisia de la Venetia pentru a salva lichelele din parlament de puscarie. Raportul Comisiei a fost devastator din cauza acestui impostor care a schimbat roba de judecator cu haina de MAFIOT .PENTRU ABUZURILE FACUTE LOCUL ACESTEI LICHELE ESTE LA JILAVA.
ANONIM
21 Oct 2018

Domnul Tudorel Toader este profesor doctor in drept Este un excelent profesionist si un om de caracter,patriot adevarat.Nu este vazut bine de evazionistul si traficantul de copii pentru ca in general leprele urasc oamenii buni si normali Alogenul a plecat in Italia si s a ratacit de grup A umblat bezmetic tocmai pe la Pompei Era curios sa vada oameni carbonizati de lava Vezuviului A carbonizat si el 64 de tineri ca sa l puna pe bubos la guvernare dar parca ar mai fi vrut sa vada si alti carbonizatiA uitat de reuniunea sefilor de state din UE umbland cu suita ca un zombi nebun Apoi ca sa estompeze gafa monumentala a inceput sa tipe la ministrul justitiei cu multa nesimtire si obraznicieHabar nu are ce scrie in legile din justitie Trebue sa stea 10 luni si sa le citeasca sa se gandeasca si apoi sa inteleaga ca legile sunt pentru binele tarii si al poporului nu pentru binele lui Ciolos al tantei Pruna sau al plagiatoarei mincinoasa
PUTEREA ZIAR BOLSEVIC
21 Oct 2018

Puterea cenzureaza la fel ca in anii comunismului.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray