2019-10-14 21:14

Parchetul General, APEL către Carmen Dan: Documentele din Dosarul protestelor din 10 august trebuie DECLASIFICATE

 |  18:29
Parchetul General, APEL către Carmen Dan: Documentele din Dosarul protestelor din 10 august trebuie DECLASIFICATE

Parchetul General susţine că declasificarea unor documente în dosarul privind incidentele violente de la protestul din 10 august este necesară pentru a putea fi consultate de către părţi şi avocaţii acestora.

Ministerul Public a publicat pe pagina de Facebook o reacţie la declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, care a spus că procurorii au acces neîngrădit la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat."Având în vedere afirmaţiile lansate în spaţiul public în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări. Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului", menţionează Parchetul General.Parchetul aminteşte în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale."Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele deciziei Curţii Constituţionale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că 'orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal'. Totodată, Curtea Constituţională apreciază că 'protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tuturor părţilor'", mai precizează Parchetul General.Luni, ministrul de Interne, Carmen Dan, declara că procurorii care se ocupă de dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august au acces la informaţiile clasificate din raportul întocmit după protest."Nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, ca urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că n-ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, care vorbeşte foarte clar, mai precis, la art. 7, al. 4, despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării validării sau numirii şi depunerii jurământului", afirma Carmen Dan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-25Parerea ta...

VIN OAMENI VERZI - ROSI .
26 Sep 2018

Cum poate o simpla secretara de Teleorman sa secretizeze , dosarele statului ? Dar nici camerele de vederi nu functionau atunci > trebuie si Firea chemata , ca a fugit . Dar si Dancila a fugit cu chiloti in vine . Ea de ce nu a vorbit cu manifestanti , sa ii calmeze ? Tartorul de mafiot Dragnea de ce nu a avut curajul sa vina la ei sa discute ? Avocatul poporului adormitul de Ciorbea , ce spune ????????????
@ VIN OAMENI...
26 Sep 2018

Nu exista avocat al poporului. Exista avocatul mafiei psd , asa cum exista curtea constitutionala tot a mafiei psd sau jandarmeria mafiei psd. Organizatia mafiota psd a ACAPARAT TOATE INSTITUTIILE STATULUI MAFIOT PS draKnea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray