2020-07-02 13:10

Partidul Conservator îl acuză pe Laszlo Tokes de colaborare cu Securitatea

 |  19:28
Partidul Conservator îl acuză pe Laszlo Tokes de colaborare cu Securitatea

Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu aprezentat ieri o serie de documente ce ar dovedi că vicepreşedintele PE LaszloTokes a colaborat cu Securitatea şi i-a cerut acestuia să demisioneze, iarParlamentului român să ancheteze modul în care CNSAS l-a absolvit pe Tokes desuspiciunile de colaborare. În replică,preşedintele executiv al Consiliul Naţional al Maghiarilor dinTransilvania, Toro Tibor, afirmă că “în vremuri decriză cartea maghiară în general şi cartea Tokes în special este jucată fărăscrupule pentru a crea perdea de fum pentru acoperirea incompetenţei şifărădelegilor puterii”.

Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu aprezentat trei documente despre care a spus că unul reprezintă o declaraţiedată Securităţii la 11 septembrie 1975 prin care actualul episcop reformat îşifăcea mea culpa pentru comportamentul său din timpul studenţiei. Cel de-aldoilea ar fi un angajament al lui Tokes semnat de către acesta pe 19 noiembrie1982. Al treilea este o notă informativă.

Prin declaraţia din 1975, Tokes seangaja faţă de Securitate să nu mai întreprindă acţiuni ostile regimului."Prin prezenta declaraţie recunosc în mod sincer că în perioada anilor1971-1975, timp în care am urmat Institutul Teologic Protestant de GradUniversitar din Cluj-Napoca, nu întotdeauna am avut o comportare corectă carede către unii a fost interpretată ca fiind naţionalist-şovină şi ostilăregimului. (...) Mă angajez ca pe viitor să fiu un cetăţean loial regimului dinRSR, să mă abţin de la fapte şi acţiuni ostile şi să previn şi pe alţii săcomită asemenea acţiuni sau fapte", se arată în respectivul document.

Bogdan Diaconu susţine că Tokes asemnat un angajament explicit faţă de Securitate la Dej, în 1982, când poliţiapolitică a regimului comunist a aflat că pastorul a publicat un articol înstrăinătate, în revista "Ellenpontok", articol pe care autorităţileromâne l-au interpretat ca ostil regimului. După o nouă mea culpa, Tokes s-arfi angajat să aducă la cunoştinţa organelor de securitate toate datele şiinformaţiile ce le va obţine şi "care pot ajuta la clarificarea aspectelorlegate de redactarea, editarea şi difuzarea revistei „Ellenpontok” sau a altorprobleme ce interesează securitatea statului român".

Nota informativă prezentată de cătreDiaconu este relatarea despre o serie de întâlniri a studenţilor la teologiereformată din Cluj, organizate de către doi bursieri din Olanda, soţii Klaus şiIda Eldesing, în perioada 1972-1974. Documentul conţine şi o listă cu cei careau fost prezenţi la aceste întâlniri şi o menţiune a unor alte întrunirireligioase organizate de către un profesor, la care erau invitaţi studenţii săi

CNSASl-a scos basma curată pe pastor

În 2007, episcopul a fost audiat deCNSAS în vederea stabilirii dacă acesta a colaborat sau nu cu Securitatea. Cu omajoritate de voturi s-a decis că Tőkés nu a colaborat cu Securitatea.Împotriva lui Tőkés au fost formulate mai multe acuze de colaborare, culminândcu publicarea în presă a unui presupus angajament al acestuia, document pe careCNSAS nu l-a considerat fondat, întrucât nu fusese semnat. Episcopul a declaratîn mai multe rânduri că se încercase racolarea sa şi că a refuzat.Europarlamentarul a povestit într-un interviu în 2001 cum a fost anchetat deSecuritate în anii ´70 şi că i s-a dictat un text de către Securitate pe carel-a scris de mână, dar dându-şi seama că este o tentativă de racolare, nu a maisemnat hârtia.

Perdeade fum pentru acoperirea incompetenţei şi fărădelegilor puterii

Preşedintele executiv al ConsiliulNaţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor, afirmă că acuzelevicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu la adresa lui Laszlo Tokes reprezintăreluarea unui caz "fumat", bazat pe un angajament la Securitatefalsificat. "Partidul Conservator, partidul de suflet al domnului senatorDan Voiculescu, cunoscut sub numele de codFelix în cercurile Securităţii, este în criză de idei. Cum altfel sepoate explica lipsa de creativitate în tentativele repetate de a ataca persoanadomnului Laszlo Tokes, luptător anticomunist consecvent şi militant neobositpentru drepturile omului şi ale minorităţilor naţionale, actualmentevicepreşedinte al Parlamentului European", scrie Toro Tibor într-uncomunicat de presă dat publicităţii ieri.

Toro îl acuză pe Bogdan Diaconu căignoră în mod deliberat faptul că documentul privitor la angajamentul lui Tokeseste un fals, declarat ca atare de către CNSAS. "Vicepreşedintelepartidului, după ce se preface că nu cunoaşte diferenţa dintre o declaraţie şio notă informativă, redescoperă cuvigilenţa demnă de un securist de şcoală veghe un caz fumat încă de la începutul anilor '90 înpresa de scandal autohtonă: aşa-zisul angajament de colaborator al erouluirevoluţiei din Timişoara şi dovedit, ulterior, a fi un fals grosolan, chiar decătre CNSAS. Acel CNSAS care în schimb l-a incriminat pe şeful ierarhicsuperior al domnului vicepreşedinte ca şi colaborator vajnic al fostei poliţiipolitice a regimului Ceauşescu", se arată în comunicatul CNMT.

Liderul Consiliului crede că retoricaantimaghiară este folosită în condiţii de criză sau de către putere pentru a-şiacoperi abuzurile, condiţii prezente şi în cazul de faţă. "Ne-am obişnuitdeja ca în vremuri de criză cartea maghiară în general şi cartea Tokes înspecial este jucată fără scrupule pentru a crea perdea de fum pentru acoperireaincompetenţei şi fărădelegilor puterii. Avem însă convingerea că electoratuleste mai deştept decât acum douăzeci de ani", a conchis Toro Tibor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz