2020-02-28 14:23

Patronii „microbuzului morţii”, trimişi în judecată. Dosarul tragicului accident de la Scânteia, în care au murit 14 persoane, a ajuns în instanţă

 |  19:29
Patronii „microbuzului morţii”, trimişi în judecată. Dosarul tragicului accident de la Scânteia, în care au murit 14 persoane, a ajuns în instanţă

Ceidoi administratori ai firmei ValCris Trans, al cărei microbuz a fost implicatanul trecut într-un accident soldat cu 14 morţi, au fost trimişi în judecată,pentru nerespectarea regimului transportului rutier, fals intelectual, falsmaterial în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În ceea ce îl priveşte pemecanicul trenului cu care microbuzul a intrat în coliziune, procurorii austabilit că acesta nu se face vinovat de nimic.

ProcuroriiParchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au finalizat cercetările în dosarulîntocmit în urma accidentului care a avut loc pe 14 august 2009, în localitateaScânteia, din judeţul Iaşi, unde un microbuz plin cu pasageri a fost lovit deun tren.

Astfel,au fost trimişi în judecată cei doi administratori ai firmei căreia îiaparţinea microbuzul. Ionel Dumitriu şi Constantin Scântei, administratori ai societăţiiValCris Trans Iaşi, sunt acuzaţi de nerespectarea regimului transportuluirutier, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale, precum şi uzde fals. Totodată, cei doi administratori sunt cercetaţi separat, într-un altdosar, pentru evaziune fiscală.

Înrechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de ApelIaşi se arată că din cercetări a reieşit că Dumitru Ionel a falsificat uncontract individual de muncă pe numele unui salariat, pe care a aplicatştampila societăţii administrate de el, contrafăcând şi semnătura celuilaltadministrator. "Actul astfel falsificat a fost folosit la InspectoratulTeritorial de Muncă şi la ARR Iaşi. Acest act atesta faptul că respectivulsalariat era persoana desemnată în cadrul societăţii să conducă permanent şiefectiv activitatea de transport rutier de persoane, existenţa acestui post încadrul unei astfel de firme fiind necesară pentru a menţine activă atât licenţade transport persoane, cât şi licenţa de transport judeţean.

Clipa fatală

Pe14 septembrie 2009, urmare a dispoziţiei administratorilor Ionel Dumitru şiConstantin Scântei, conducătorul auto Petrişor Răzvan Apostu s-a deplasat, dinnou, pentru efectuarea unei curse pentru transport rutier public de persoane petraseul Iaşi - Scânteia cu microbuzul marca Volkswagen cu numărul deînmatriculare IS-05-EEM, ştiind că SC Valcris Trans SRL, societatea căreia îiaparţinea microbuzul, nu deţinea licenţă pentru acest traseu. În jurul orei14.00 efectua traseul retur Scânteia - Iaşi, deplasându-se pe DJ 246 Tăcuta -Ipatele, în microbuz fiind 15 călători. Aproximativ la ora 14.15 a ajuns îndreptul trecerii la nivel cu cale ferată fără bariere din comuna Scânteia, judeţulIaşi, presemnalizată, marcată şi semnalizată corespunzător cu semnale optice şiacustice, care interziceau trecerea, şi s-a angajat în traversarea căii ferate.În acelaşi timp, pe cale ferată circula automotorul pentru transport persoaneAMX 4563 în regim de tren accelerat pe relaţia Braşov - Iaşi cu două vagoane,proprietate a SC Regiotrans SRL Braşov condus de către mecanicul Vasile Buda.Când microbuzul a ajuns la al treilea fir de cale ferată a fost surprins şilovit de tren, fiind împins pe firul liniei curente Scânteia - Grajduri pe odistanţă de 510 m. În urma coliziunii, microbuzul a fost distrus în totalitate,11 persoane decedând pe loc, iar alte 5, printre care şi conducătorul auto,fiind transportate cu ambulanţele la Spitalul Clinic de Urgenţe din Iaşi,acestea prezentând leziuni grave. Ulterior, trei dintre aceste victime audecedat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine