2019-10-14 08:49

Pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva. Mii de credincioși au luat cu asalt Catedrala Mitropolitană din Iași, sub paza a sute de jandarmi și polițiști

 |  19:42

Peste3.000 de pelerini au stau la rând, ieri, pe o distanţă de jumătate dekilometru, la Mitropolia din Iaşi, pentru a se închina la moaştele SfinteiCuvioase Parascheva, care au fost scoase în cursul dimineţii din interiorulCatedralei Mitropolitane.

Credincioşiiau asistat în interiorul Catedralei la slujba oficiată de IPS Teofan,mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, după care moaştele au fost scoase într-oprocesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiind apoi depuse într-un baldachinspecial amenajat în curtea Mitropoliei, alături de moaştele Sfântului MaximMărturisitorul, aduse din Grecia, transmite corespondentul Mediafax. Înmomentul în care moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, în curteaCatedralei se formase deja o coadă de 1.000 de persoane. La ora 11.00, rândulde pelerini se întindea pe câteva sute de metri, iar, potrivit jandarmilor, întotal, aşteptau să se închine la sfintele moaşte peste 2.500 de credincioşi.“Sf. Parascheva şi Sf. Maxim Mărturisitorul au reuşit cu mila lui Dumnezeu sădepăşească şi să zdrobească lanţul păcatelor, fiind binecuvântaţi de Dumnezeucu darul Sfântului Duh. Sfinţii atrag atât de multă lume, în primul rând,datorită sfinţeniei lor. Pelerinii se simt binecuvântaţi, ocrotiţi de putereaşi binecuvântarea sfinţilor şi de aceea aleargă spre ei. De aceea credincioşiidin toată ţara se îndreaptă spre Iaşi, pentru a-şi aşeza sufletul în mânaSfintei Parascheva, a Sfântului Maxim, iar mâinile lor să ducă sufletelenoastre în faţa Tronului Preasfintei Treimi", a spus IPS Teofan în faţacredincioşilor prezenţi în curtea Catedralei Mitropolitane.

MoaşteleSfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne timp de şase zile expuse în faţaCatedralei Mitropolitane, la Iaşi fiind aşteptaţi în această perioadă peste100.000 de credincioşi din întreaga ţară. Autorităţile se aşteaptă ca înurmătoarele zile coada pelerinilor să se întindă pe o distanţă de doikilometri, mai multe străzi din centrul oraşului fiind închise circulaţieirutiere. Momentul culminant al acţiunilor religioase este programat pentru 14octombrie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul Hramului SfinteiCuvioase Parascheva, socotită ocrotitoarea întregii Moldove.

Aproape1.000 de poliţişti şi jandarmi vor patrula pe străzile municipiului Iaşi înperioada manifestărilor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, iarracla cu sfintele moaşte va fi monitorizată în permanenţă cu o cameră desupraveghere. Pelerinii ce se vor închina la racla cu moaştele Sfintei CuvioaseParsacheva, care vor fi aşezate în curtea Catedralei, alături de moaşteleSfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia, vor fi monitorizaţi prinintermediul unei camere de supraveghere. Pe străzile oraşului vor patrula peste450 de poliţişti, o parte dintre ei îmbrăcaţi în civil, aceştia urmând să fieajutaţi de 150 de poliţişti comunitari şi de 350 de jandarmi. "Vom intraîn dispozitiv sâmbătă seară, când ne aşteptăm să se formeze rândul pelerinilor.Vom asigura ordinea publică pe toată durata manifestărilor, cu efectiveimportante, inclusiv pe străzile adiacente Mitropoliei, pentru ca acesteveniment să se desfăşoare în deplină siguranţă”, declara, miercuri, lt.colonel Mircea Tulică, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi. Larândul său, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Iaşi, Liviu Zanfirescu, aafirmat că poliţiştii vor acţiona în principal pentru prevenirea comiterii defurturi, dar şi pentru fluidizarea traficului.

În14 octombrie, în faţa Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea locSfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi, înfrunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfânta Paraschevaeste considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul,transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray