2019-08-20 01:44

Percheziţii DIICOT la o grupare care a avut ca scop delapidarea SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia

 |  09:11
Percheziţii DIICOT la o grupare care a avut ca scop delapidarea SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia

Procurorii DIICOT au făcut luni dimineaţa mai multe percheziţii domiciliare în județele Ilfov, Arad și în București, acțiunea vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate care a avut ca scop delapidarea SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București.

Gruparea este specializată în comiterea infracțiunilor de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani.

La sediul DIICOT - Structura Centrala vor fi aduse la audieri 25 de persoane.

"În perioada 2012 - 2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora. În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/ 2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Sursa citată a mai menţionat că există și suspiciuni că membrii grupului infracțional organizat s-au implicat și în operațiuni de manipularea pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori București.

"Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat-Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața "deal", prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale", a precizat DIICOT.

Procurorii mai susţin că beneficiarii acestor operațiuni au fost chiar liderii grupului, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat-Crișana SA, prin deținerile directe/ indirecte peste limita impusă de prevederile legale, subliniază procurorii.

Acțiunea a fost desfășurată de procurorii DIICOT împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate și cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-08Parerea ta...

CETATEAN
08 Dec 2014

sima a avut dreptate .
BRAVO!
17 Dec 2014

Intrati din ce in ce mai ADANC in chestiile care PUT RAU!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray