2019-08-22 23:40

Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali, la sfinţirea Catedralei Naţionale. Viorica Dăncilă participă la eveniment

 |  09:26
Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali, la sfinţirea Catedralei Naţionale. Viorica Dăncilă participă la eveniment

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult vor intra doar invitaţii oficiali, iar credincioşii vor sta pe esplanada din faţa Catedralei şi vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar, până joi seara.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. Mii de credincioşi participă deja la slujbă, fiind aşteptaţi peste 30.000 de pelerini la evenimentele de sfinţire a Catedralei Neamului. Premierul Viorica Dăncilă participă la eveniment.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, la ora 8.00, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

De la ora 9.00 va avea loc de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, iar la sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.

Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni.

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă.

De asemenea, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis câteva recomandări pentru participanţi:

• manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;• îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;• nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;• nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;• dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;• nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;• nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;• nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-25Parerea ta...

ANONIM
25 Noi 2018

Lingatorii de moaste si-au dat iar in petec. Rusinea lumii civilizate si frâna societatii s-a inghesuit ca la stadion ca sa CE ?
@Bă ANONIME!
25 Noi 2018

Că s-au înghesuit, treaba lor! DAR SĂ NU MAI ÎNDRĂZNEȘTI SĂ-I FACI LINGĂTORI DE MOAȘTE! Dacă ești ateu sau de altă confesiune, TREABA TA! Frâna societății o dă lipsa lor de informare, cunoștințele de când au terminat ei școala sau profesionala plus zacerea în timpul imediat de după 90; că privesc unii dintre ei sărutarea moaștelor ca pe ceva MAGIC neavând la bază credința, iarăși e altceva! Atenție la limbaj! Nu-ți permit să-i jignești mai mult decât e cazul... sunt oricum disperați de viață, de bătrânețe, de boală...numai că AU PIERDUT TRENUL, N-AU MERS ODATĂ CU TIMPUL CARE S-A SCURS PESTE EI, ne-căutând să schimbe/să-și schimbe din mentalitate, apucături...mai ales cele ce țin DE VOT! Sigur că enervează, sigur că datorită lor, prin votul lor își NENOROCESC pe rând...copiii, nepoții, șamd! LA FEL SUNT PRINȘI - ÎN BUCLĂ - ȘI DERBEDEII DIN PARLAMENT, NU CREZI? ȘI LA FEL DE LINGĂTORI/PUPĂTORI DE PAPUCI ȘI POALE STRĂINE...CARE-I ȘI MAI SCÂRBOS! Amărâții ăia au sărutat rămășițe de oameni sfinți, ĂȘTIA DIN PARLAMENT...MÂINI, LABE DE PICIOARE ȘI DOSURI DE PARTENERI ”STRATEGICI” CARE I-A ÎNVĂȚAT SĂ AIBĂ LIMBAJ DUBLU ȘI COMPORTAMENT ASEMENEA!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray