2019-07-23 08:08

Peste 400 de monede şi 18 podoabe dacice au ajuns la Muzeul de Istorie. Cine a participat la recuperarea bunurilor

 |  15:28
Peste 400 de monede şi 18 podoabe dacice au ajuns la Muzeul de Istorie. Cine a participat la recuperarea bunurilor

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a participat, joi, la o conferinţă, la Muzeul Național de Istorie a României, unde vor fi aduse, după repatriere, 473 de monede și 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorică excepţională, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Public. Amintim că Lazăr a fost cel care a condus, în urmă cu câţiva ani, ancheta privind brăţările dacice recuperate din Europa.

La eveniment a participat  Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie a României, precum și reprezentanți ai instituțiilor ce au colaborat la acțiunea de recuperare și repatriere din Austria a bunurilor de patrimoniu.

Conform comunicatului, furtul și traficarea unor bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din situri arheologice, clasate monument istoric, prin efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, constituie de 13 ani obiectul mai multor dosare penale. În total, peste 15 cauze au fost instrumentate sau sunt în curs de soluționare pe rolul parchetelor, iar până în prezent peste 40 de persoane au fost trimise în judecată, 21 fiind condamnate definitiv de căte instanțele de judecată. Ca urmare a cercetărilor efectuate în aceste cauze, au fost recuperate importante obiecte de patrimoniu, unele dintre acestea fiind repatriate în cadrul procedurilor judiciare internaționale.

Ca urmare a operaţiunilor de recuperare şi repatriere a bunurilor de patrimoniu identificate în contextul activităților de cercetare penală, realizate inclusiv prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu: 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur (totalizând 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi și cercei din aur (provenind din cetatea dacică de la Căpâlna – monument UNESCO), 1035 monede din aur de tip Koson (totalizând 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5000 de denari romani din argint (imperiali și republicani), peste 70 de piese de podoabă din argint, două table din bronz reprezentând legea municipiului Troesmis, statuia reprezentând pe zeul Hercule, precum și alte obiecte de cult, arme și unelte, din antichitate și Evul Mediu, se mai supune în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray