2019-10-19 21:39

Peste 450 de DEŢINUNŢI de la Penitenciarul Iaşi, EVACUAŢI dintr-un imobil aflat în pericol de PRĂBUŞIRE. Reacţia ANP

 |  10:24
Peste 450 de DEŢINUNŢI de la Penitenciarul Iaşi, EVACUAŢI dintr-un imobil aflat în pericol de PRĂBUŞIRE. Reacţia ANP

Peste 450 de deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi au fost evacuaţi dintr-un imobil al închisorii din cauza pericolului ca acesta să se prăbuşească, fiind încadrat, de la începutul anului 2017, în clasa I de risc seismic, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează că un imobil vechi, construit în anii '50, va intra într-un proces de modernizare, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu - aproximativ 500 de persoane - vor fi transferaţi în alte penitenciare din ţară. ANP mai susţine că la Penitenciarul Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri.

"Săptămâna trecută Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iaşi, acesta fiind clasificat înca de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I şi populat cu peste 450 de deţinuţi. Această clădire de detenţie, deşi are un risc ridicat de prăbuşire şi pune astfel în pericol viaţa personalului şi a deţinutilor pe care-i adăposteşte, nu se află pe lista de investiţii şi de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situaţia era cunoscută de către ministrul Toader", a transmis, miercuri, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Corpul A al Penitenciarului Iaşi are cinci secţii de deţinere şi este o construcţie făraă fundatie cu parter şi cu un etaj, iar în prezent acolo mai sunt peste 100 de detinuţi, nefiind posibilă relocarea acestora într-un alt penitenciar din Moldova din lipsă de spaţii.

Conform estimărilor sindicatului, reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aproximativ şapte milioane de euro, iar reconstructia aproximativ 4,5 milioane de euro, după reproiectarea pentru 250 de detinuţi şi cu respectarea standardului de 4 mp/deţinut.

"În acest context, reamintim că CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor şi că acest proces a fost subminat de către actualul ministru Justiţiei, care a dispus reducerea la jumătate a investiţiilor în modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP. Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor - între 370 şi 550 de milioane de euro - anunţat[ insistent de către ministrul justiţiei, acest caz demonstrează că investiţiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenţionat, deşi astfel s-ar rezolva problema de fond a condiţiilor de detenţie. Cu 550 de milioane de euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinu'i cazaţi în condiţii corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuţilor este de 22.830. Revenim deci cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetenţă şi indolenţă, şi cerem alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar", mai arată reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray