2020-01-18 21:53

Piraţi de software, angajaţi ai Altex, Domo sau Media Galaxy

 |  19:28
Piraţi de software, angajaţi ai Altex, Domo sau Media Galaxy

Angajaţiai companiilor IT-C Altex şi Domo au fost acuzaţi, în cursul anului 2010, îndosare penale pentru piraterie software, unul dintre învinuiţi fiind deja condamnatla un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, a spus avocatulMagda Popescu, de la Buisness Software Alliance (BSA).

Autorităţileromâne s-au axat, în primele trei trimestre ale anului 2010, pe companiile maride IT-C de pe piaţa românească, verificând dacă acestea îşi desfăşoarăactivitatea folosind software licenţiat, au arătat reprezentanţii PoliţieiRomâne, marţi, în cadrul unei conferinţe privind rata pirateriei.

Drepturmare a controalelor desfăşurate, în toată ţara, la lanţuri de magazine precunAltex, Domo sau Media Galaxy, atât în 2010, cât şi în anii trecuţi, au rezultatcazuri de amploare în care unii angajaţi ai magazinelor instalau software fărălicenţă pe computere, uneori gratuit, alteori cerând clienţilor sume modice înplus, fără a emite factură, a spus, miercuri, avocatul Magda Popescu.

Aceastaa evidenţiat cazul din 2006 al unui angajat Altex din Sibiu, care a fostcondamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru căinstala software fără licenţă pe computerele vândute clienţilor companiei. Deasemenea, atât angajatul, cât şi firma Altex, au fost condamnaţi la plata unordespăgubiri către titularii drepturilor de autor. Angajaţi ai aceleiaşicompanii, din Piatra Neamţ şi Satu Mare, sunt cercetaţi, începând din 2010,pentru fapte similare.

Piraţiîn clădirea unei baze militare

Într-unalt caz, un angajat al companiei Domo a fost învinuit pentru preinstalare desoftware fără licenţă, dosarul fiind în curs de investigare. Angajaţi ai Domodin Cluj, Iaşi şi Bucureşti sunt suspectaţi de aceleaşi infracţiuni, potrivitoficialului Buisness Software Alliance.

Popescua precizat că poliţiştii au acţionat, în cele mai multe cazuri, prinorganizarea de flagrante delict, în momentul în care angajaţii le propuneauunor clienţi să le instaleze software pe calculator, fie gratuit, fie contraunor sume modice.

Deasemenea, Magda Popescu a mai amintit cazul unei firme de arhitectură ce aveasediul în clădirea bazei militare de la Mihal Kogălniceanu. Poliţiştii, subsupravegherea unui procuror, au verificat peste zece computere, pe unele dinacestea fiind instalat software fără licenţă.

Programelenelicenţiate aparţineau BSA, astfel că membrii alianţei au fost prejudiciaţi cupeste 26.000 de euro.

Înultimul an au fost investigate zece cazuri şi au fost formulate 11 plângeri şicereri de despăgubire, referitoare la magazine de calculatoare ce vând softwarepreinstalat fără licenţă.

Instanţeleau dat trei decizii de condamnare ce au devenit definitive în 2010, în cazulDamfis Computer SRL din Timişoara, Caldor Systems SRL din Blaj şi Infosib SRLdin Sibiu.

Uncreator de torrent, condamnat

Larândul său, procurorul Monica Pop, de la Serviciul Dreptului ProprietăţiiIntelectuale, a spus că un moment important în lupta împotriva piraterieisoftware a fost decizia de condamnare a Tribunalului Bucureşti, pronunţată îniunie, într-un caz de piraterie prin torrente.

Prindecizia respectivă, creatorul site-ului de torrente www.kartel.ro a fostcondamnat la şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi laplata despăugubirilor către titulari, inclusiv BSA. Curtea de Apel a menţinut,în octombrie, condamnarea dată în acest caz.

Deasemenea, site-ul a fost desfiinţat.

MonicaPop a precizat că investigarea cazurilor legate de torrente este la început înRomânia, pentru că titularii de drepturi nu au depus foarte multe plângeri.

Ratapirateriei în România este în scădere, iar, la nivel mondial, în creştere

Ratapirateriei software în România a scăzut în ultimii doi ani, în vreme ce înEuropa a rămas constantă, iar la nivel mondial este în creştere, potrivitdatelor prezentate, ieri, de reprezentanţii Poliţiei Române, Buisness SoftwareAlliance (BSA) şi Parchetului instanţei supreme. Magda Popescu a declarat că,în România, se înregistrează, din 2008, un trend constant de scădere a rateipirateriei. Astfel, în 2008 rata era de 66 la sută, în 2009 de 65 la sută, iarscăderea a continuat în 2010, însă un bilanţ final va fi prezentat la sfârşitulanului. Pe de altă parte, în UE rata a rămas la acelaşi nivel, anume de 35 lasută, în vreme ce la nivel mondial aceasta este în creştere. Potrivit MagdeiPopescu, rezultatele bune ale României în acest domeniu se datorează, înprincipal, capacităţii autorităţilor române de a întreprinde acţiuni coordonateşi eficiente. Aceasta a precizat că Poliţia Română şi procurorii au transmis,în ultimii ani, un mesaj celor care piratează programe de calculator, anume cănimeni nu este intangibil.

Comisarulşef Dan Bucur, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română, aspus, marţi, că poliţiştii antifraudă au participat, în cursul anului, la 365de controale, în cadrul cărora au fost verificate 777 de persoane fizice şijuridice. Poliţiştii au constatat 500 de infracţiuni, iar prejudiciul la BSA afost estimat la aproximativ două milioane de euro. În cazul a 352 de dosare s-aînceput urmărirea penală faţă de infractori, iar în 51 dintre acestea s-aformulat propunere de trimitere în judecată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray