2020-06-05 09:05

UPDATE. „Plimbarea” împotriva statului de drept: Poliţia şi Jandarmeria s-au uitat în altă parte când fanii Antenelor au încălcat legea

 |  21:01
UPDATE. „Plimbarea” împotriva statului de drept: Poliţia şi Jandarmeria s-au uitat în altă parte când fanii Antenelor au încălcat legea

Ionuţ Mureşan

La „plimbarea” convocată de Mircea Badea, Mihai Gâdea şi celelalte vedete ale Antenei 3 au răspuns prezent, ieri la ora 17.00, peste o mie de persoane, majoritatea în vârstă. Înainte de a se apuca să dea ocol Palatului Cotroceni, unii dintre manifestanţi au agresat jurnaliştii posturilor tv concurente. Jandarmeria şi Poliţia nu au intervenit. La fel au procedat şi când “plimbăreţii”au blocat străzile din zonă, spre disperarea şoferilor aflaţi în trafic. “Plimbarea” a fost în realitate un protest neautorizat împotriva statului de drept. E rândul autorităţilor să anunţe cum au aplicat legile pentru a dovedi că apără statul de drept. Potrivit Constituţiei, nimeni nu e mai presus de lege, fie vedetă sau fan Antena 3.

Citeşte şi: 

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, duminică după-amiază, alături de jurnaliştii Antenei 3, ca urmare a apelului acestora din urmă la „plimbare” în jurul Palatului Cotroceni. Marşul a fost reacţie la condamnarea mogulului media Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în Dosarul ICA şi confiscarea averii acestuia, printre care şi sediul televiziunii de ştiri. Manifestaţia pro-Antena 3 nu a fost lipsită de incidente, susţinătorii postului blocând circulaţia în zona Cotrocenilor şi agresându-i pe jurnaliştii posturilor concurente.

La „plimbarea libertăţii”, aşa cum a fost numită manifestaţia de către iniţiatorii ei, jurnaliştii postului Antena 3, oamenii au purtat pancarte inscripţionate cu mesajele „Antena 3 e aici”, au scandat „Jos Băsescu” şi „Voiculescu în libertate”. Realizatorii postului de televiziune Antena 3 au înconjurat Palatul Cotroceni alături de mulţime, formată cu precădere din pensionari. Mihai Gâdea a purtat un tricou inscripţionat „Imposibil de confiscate”, iar Mircea Badea unul pe care scria „Justiţia execută ordine şi oameni”.

Manifestaţia pro-Antena 3 nu a fost lipsită de incidente. Chiar la început, echipele de jurnalişti de la posturile concurente, printre care B1 şi Realitatea TV, au fost întâmpinate cu ostilitate de către protestatarii care se „plimbau” în jurul Cotrocenilor.

Jurnalista B1 Mădălina Dicu a fost lovită cu piciorul în spate de un protestatar, iar colegul ei de la Realitatea, Cristi Dorombach, care i-a sărit în ajutor, a fost şi el agresat.  

Anca Băicescu, purtatorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, declarat, imediat după incident, că nu a mai fost nevoie de intervenţia Jandarmeriei pentru că spiritele se calmaseră. Aceasta a declarat că Jandarmeria are „suficiente echipe pentru a face faţă”, însă nu a putut preciza numărul exact al jandarmilor prezenţi. La închiderea ediţiei, cei care au participat la „plimbarea libertăţii” au blocat circulaţia în zona Grădinii Botanice.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, vineri, la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), alături de alţi doisprezece inculpaţi, printre care fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi (8 ani de închisoare), şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş (7 ani de închisoare). Totodată, instanţa a dispus confiscarea bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concursul sumei de 60 de milioane de euro, adică prejudiciul calculat de procurorii anticorupţie. Printre imobilele confiscate se află şi sediul televiziunii Antena 3.

Un complet de judecată al Curţii de Apel Bucureşti – format din judecătoarea Camelia Bogdan şi magistratul Mihai Alexandru Mihalcea – i-a condamnat pe Corneliu Popa la 8 ani de închisoare, pe Sandu Cătălin la 6 ani de închisoare, pe Vlad Săvulescu la 6 ani de închisoare, pe Flavius Pop la 5 ani de închisoare, în timp ce Sin Gheorghe, Constatin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene au primit pedepse cu suspendare de 3 sau 4 ani. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a majorat, iar în cazul lui Dan Voiculescu chiar a dublat pedepsele pronunţate pe fond de instanţa ierarhic inferioară.  

Dan Voiculescu s-a arătat pregătit, vineri, înainte de pronunţarea verdictului, pentru o eventuală condamnare cu executare. Cu trei ore înainte de citirea deciziei, fostul lider conservator declara, la ieşirea din sediul IPJ Ilfov, unde se prezentase pentru controlul judiciar pe care a fost obligat să-l respecte într-un alt dosar, că e mai bine să „pui răul în faţă” şi că ia în calcul posibilitatea de a merge la închisoare. „Eu mi-am asumat o luptă, cu onoare, demnitate, curaj. Nu e uşor să te lupţi cu preşedintele statului tău, care are pârghii nenumărate şi o forţă care nu se poate compara cu forţa unui cetăţean, dar mi-am asumat. (...) Ce îmi pare cu adevărat rău e faptul că 12 oameni nevinovaţi suferă şi sunt nişte oameni extraordinari - profesori universitari care toată viaţa lor au muncit cinstit. Au ajuns în situaţia asta din cauza mea, pentru că eu am fost vânat şi nu au avut cu ce să mă prindă pe mine”, a spus Voiculescu în ultima declaraţie dată în faţa jurnaliştilor.

Câteva ore mai târziu, Dan Voiculescu s-a predat la IPJ Ilfov în vederea executării pedepsei, de unde a fost dus la Penitenciarul Rahova. Fostul lider conservator va sta în carantină în următoarele trei săptămâni, perioadă în care va fi supus unor teste medicale, iar la final i se va fixa regimul de executare al pedepsei.

Viaţa la închisoare

La închisoare, Dan Voiculescu va trebui să respecte o serie de drepturi şi obligaţii, în funcţie de regimul de executare a pedepsei. Deoarece pedeapsa la care a fost condamnat fostul lider conservator este cu mult peste trei ani, regimul de executare va fi, cel mai probabil, închis. El va sta cu alţi deţinuţi în celulă, se va plimba numai în zone bine stabilite ale penitenciarului, iar, dacă va dori, va munci alături de alţi deţinuţi sub supravegherea gardienilor. Voiculescu are dreptul la o vizită pe săptămână din partea familiei sau a cunoscuţilor, poate primi până la zece kilograme de mâncare şi 20 de litri de apă din afara penitenciarului.

Lăsat fără avere

Prin decizia de vineri a Curţii de Apel Bucureşti lui Dan Voiculescu i s-au confiscat bunurile, banii din conturi şi acţiunile pe care acesta le donase fiicelor sale, după cum urmează:

imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 mp situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr. 1D şi a construcţiilor aferente care vor trece în patrimoniul statului liber de orice sarcini imobilul teren intravilan în suprafaţă de 4.457 mp situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr. 1B imobilul teren intravilan în suprafaţă de 3.000 mp situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr. 1B imobilul situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti nr. 25 – 27, sector 1, Bucureşti, compus din teren în suprafaţă de 4.184,41 mp şi construcţia în suprafaţă 3.140 mp edificată pe acesta cu suprafaţa construită la sol de 1.986,25 mp imobilul situat în Bucureşti, strada Şoseaua Dimitrievici Pavel Kiseleff nr 22, et. 2, ap 6, sector 1 de la Camelia Rodica Voiculescu suma de 2.984.358,3 lei reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acţiuni deţinute la ICA, donate de tatăl său. de la Corina Mirela Voiculescu suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acţiuni deţinute la ICA, donate de tatăl său peste 3,5 milioane de dolari şi alte sume care urmează să fie stabilite de organele de executare, provenite din chirii sau acţiuni sumele de bani disponibile în conturile bancare deţinute de Dan Voiculescu la diverse bănci până la concurenţa sumei de 15.000.000 RON, 5.000.000 RON, 309.604 EUR şi1.130.085 USD

Ecouri în presa internaţională

Condamnarea omului de afaceri Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în Dosarul ICA fost relatată de mai multe publicaţii internaţionale. Iată titlurile:

„Daily Mail”: Un mogul român primeşte 10 ani de închisoare pentru fraudă AFP: Un mogul media român şi informator secret al comunismului a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru fraudă asupra statului „Global Post”: Politicianul român Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie „Business Review”: Mogulul media român Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare „ABC News”: Mogul român, condamnat la 10 ani de închisoare pentru fraudă Agenţia de presă chineză Xinhua: Om de afaceri şi politician român, condamnat la 10 ani de închisoare

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-11

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

HAHAHA....
10 Aug 2014

ce taare e galeria foto! E mai mult decat graitoare, in privinta calitatii protestatarilor plimbareti! N-am vazut decat niste memeluci cu neuroni stresati, luptati de viata lunga, ce mai! Obositi RAU de caldura...
CE SCRIA PE AFISUL ALUIA?
10 Aug 2014

"Esii afara javra ordinara"; adica, la timpul trecut - iesise afara javra ordinara (din ei), nu?! Cred ca afisul a fost scris de amicul ala cu palarie si ochelari de plastic sparti...la buda ecologica, colt cu ICA!
OAUUUU..
10 Aug 2014

Ce ochelari! Ce maieu! Ce are agatat MB de gat?! Tablita identificatoare, cum au puscasii marini (sic!), nu?! Valeuuu! Maieul era d-ala chinezesc sau in dungi fine, tetra?! Ca, din bumbac, era! Altfel ar fi iesit cu BUBE la vedere...
IN SPATELE JURNALISTEI
10 Aug 2014

de la B1TV, ce gura de iad cascara nehalitii aia!!! Unu'si-unu! Mai aveau un pic si o inghiteau la propriu pe biata fata...in loc sa-si vomite veninul cu gura cascata la farmacie ori la vot, pe buletin, se razbuna dand picioare-n spate altor jurnalisti, decat cei 'acreditati' de ei...
DECAT
10 Aug 2014

celor 'acreditati' de ei...
BINE-NTELES CA
10 Aug 2014

in spatele plimbarelii, a sta un protest in toata regula! Bine-nteles ca jandarmii n-ar fi intervenit, la fel si politia romana! Au si ei sefi, si "fie painea cat de rea , tot mai bine-i in cazarma mea"!
SPUNEA AMETITA AIA
10 Aug 2014

purtatoare de idei obsesive, duse la nesfarsit, ceva la genu': atata timp cat nu s-a lasat cu sange si nu s-a repetat incidentul,( in reluare), noi nu observam, nu obligam (la legitimare), nu scoatem din rand pe zurbagii tembeli(decat din context)! Asa ca, daca doriti DREPTATE, cautati-o naibii la Politie (prin reclamatie) sau, de ce nu – in Justitie!
SUPARAREA LOR,
10 Aug 2014

este ca in ciuda faptului ca nu-i da nimeni afara din sediu, fiind pus sechestru pe bani, bunuri mobile si imobile, fiind la mana statului, vor plati chirie, iar salariile nu stiu cat vor mai fi sustinute la nivelul la care erau obisnuiti...daca gluma se-ngroasa, lumii n-o sa-i mai pese de necazul lor si s-ar putea sa asistam la iesirea Antenei in strada! Poate o sa-i vedem in corturi, cine stie?! Poate o sa-i gazduiasca RTV-ul, mai stii?!
CROCODILUL FLAMAND
11 Aug 2014

Eu din cate stiam Varanul a furat peste un miliard de euro si i-a dus in bancile straine;cum de nu vrea sa-si rascumpere sediul?ciudata reptila ,nu stie aritmetica
INGRIJORATUL
11 Aug 2014

Are dreptate Monica Macovei ,ASTA NU E STAT DE DREPT ! Este inadmisibil ca un post de tv sa organizeze o astfel de actiune doar ca patronul lor (un infractor) a fost condamnat . Cei adusi din tara au fost pensionari carora PSD le-a asigurat transportul RUSINE PONTA! SI SA STITI CA NU SUNT BASIST !
ANONIMUL
11 Aug 2014

Am uitat ca jurnalistii PUTEREA sunt pe alta craca. La dvs. nu functioneaza spiritul de breasla. Intr-o zi voi o sa urmati, doar daca nu trageti ... cum de altfel o faceti acum. Mai bine taceati, decat sa va dati cu parerea.
GOSPPEL
11 Aug 2014

Afisul face toti banii! Ce moaca preocupata are Badea! :D si cum merge incordat ..."paseam atent sa nu ma sparg/infipt in blugii bleu-jandarm..." :D
MARINELU
11 Aug 2014

Dar cine va pune sa va uitati pe Antene inteligentilor ? Daca nu i-mi place si nu urmaresc un post tv. asta insemna ca doresc inchiderea lui? Vai de capul vostru.
ARES
11 Aug 2014

pueterea = hotnews?,ca aveti acelasi titlu sau aveti acelasi sef: statul de drepti? mai cioflingarilor, voi pe cine reprezentati, sunteti ziaristi independenti sau nu? magraonul ala de la gardianul, cum il cheama, mai este pe la voi?
ZAGURA
11 Aug 2014

Aceasta "plimbare" este primul pas dintr-o serie in care ultimul va fi o hotarare de guvern prin care se va specifica precum ca "la cererea publicului se pune in mod gratuit la dispozitia A3 imobilul ...." etc,etc.
Q'S
11 Aug 2014

Sunteti parte a minoritatii de jurnalisti basisti - oricum va doresc un viitor linistit dar nu cred ca va fi asa , lumea are nervii intinsi la maxim , sa fereasca dumnezeu de inchiderea emisiei Antena 3 fie si ptr.o ora sau doua ca de atunci tavalugul va porni fara intoarcere ( poate ca asa va trebui sa se normalizeze socitatea noastra distrusa in 10 ani de un regim ostil total oamenilor , regimul basist cu toti exponentii lui )
ASTA-I ALTA TAMPENIE
11 Aug 2014

scoasa pe gura de unii, si altii! Dar ce, nu pot sa fiu cu romanii, nu cu antenistii, ori cu basistii?! Terminati-va cu prostiile astea... Ce se intampal amice Q'S daca inceteaza Antenele?! Crezi ca moare cineva daca nu mai vezi intr-o zi - B1, Realitatea, RTV, TVR 1 sau 2... Viata ta, nu sta/consta in posturile astea! Viata ta ti-o fauresti tu, si cei din jurul tau...televiziunile, presa (scrisa sau vorbita), te lamureste in privinta unor lucruri, iti aduce stirire 'pe masa' si bine-ntels ca te mainpuleaza (cat vrei, cand vrei, daca vrei, in ce masura octanica, homeopatica, farmaceutica - vrei).
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine