2020-02-28 11:56

Poliţia Comunitară Bucureşti cumpără maşini de 3 milioane de lei

 |  19:09
Poliţia Comunitară Bucureşti cumpără maşini de 3 milioane de lei

Crizabugetară care obligă instituţiile din administraţia publică locală să facărestructurări de personal nu reprezintă, pare-se, un impediment pentru anumiteastfel de instituţii să cheltuiască masiv banii publici pentru dotări. Acestaeste şi exemplul Direcţiei Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti care, întimp ce aplică prevederile Ordonanţei de Guvern 63/2010, prin care disponibilizeazăaproximativ jumătate dintre angajaţi, restul urmând să susţină examen pe posturiledeja ocupate, achiziţionează vehicule cu destinaţie specială în valoare de 3milioane de lei, fără TVA. Reprezentanţii instituţiei susţin că achiziţia esteo soluţie inteligentă, prin care poliţiştii comunitari vor reuşi să acoperenecesarul operativ ca urmare a înjumătăţirii efectivelor din stradă.

Estevorba despre o afacere pentru care Direcţia Poliţiei Comunitare a MunicipiuluiBucureşti, instituţie finanţată de la bugetul Primăriei Capitalei, a pus-o lacale începând cu data de 3 iulie 2010, când şi-a anunţat intenţia de a achiziţionade pe piaţa liberă maşini cu care să-şi doteze salariaţii care lucrează înstradă.

La datade 19 august 2010, în plin proces de restructurare, Direcţia PoliţieiComunitare a Municipiului Bucureşti a organizat o licitaţie la care s-aprezentat un singur ofertant, respectiv societatea Romturingia SRL, cu sediul înCâmpulung. Această firmă a şi câştigat contractul, pentru care Direcţia PoliţieiComunitare a Municipiului Bucureşti va scoate din bugetul aferent achiziţiilorpe anul curent suma de 2.998.625 de lei, la care se va adăuga TVA de 24%, învaloare de alţi 719.670 de lei. Potrivit caietului de sarcini publicat pesite-ul SEAP, autoritatea contractantă urmează să primească autoturismele cudestinaţie specială la sediul Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, dinstrada Suter, la numărul 21, din sectorul 4 al Capitalei.

Restructurărileau fost făcute

Deremarcat este faptul că acest contract atribuit pentru achiziţionarea deautovehicule cu destinaţie specială are loc la mai bine de două săptămâni dupăadoptarea, în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a Hotărâriinr. 176/6 august 2010, prin care au fost aprobate structura organizatorică, numărultotal de posturi, statul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionarea Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, conform prevederilor Ordonanţeide Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010, privind modificarea şi completarea Legiinr. 273/2006, privind finanţele publice locale, precum şi stabilirea unor măsurifinanciare. Prin această hotărâre, consilierii generali au decis ca din celeaproximativ 1.087 de posturi existente la nivelul Poliţiei Comunitare dinCapitală (din care erau ocupate efectiv 708), să mai rămână doar 398 deposturi, din care 19 cu funcţii de conducere şi alte 15 funcţii publice deconducere.

Cât deoportună este această achiziţie, în condiţiile date? Surse din cadrul instituţieiîn cauză susţin că maşinile achiziţionate reprezintă o reală necesitate, având în vedere că parculauto al Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti este compus, astăzi, din 17vehicule. Cu ocazia achiziţiei făcute pe data de 19 august, această problemă vafi, spun sursele respective, parţial rezolvată, întrucât vor fi achiziţionate înjur de 40 de autoturisme Logan şi Duster dotate cu aparatură de specialitatepentru poliţie. Chiar şi aşa, ca urmare a aprobării noii organigrame a instituţiei,din cei 389 de poliţişti comunitari care îşi vor păstra slujbele, 90 reprezintăpersonal TESA, şi doar 300 de angajaţi vor urma să lucreze în operativ.

RăzvanPopa: “O soluţie inteligentă în condiţiile date”

Purtătorulde cuvânt al Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, Răzvan Popa, aprecizat, pentru ziarul “Puterea”, că această achiziţie de autoturisme specialereprezintă o soluţie inteligentă de suplinire a problemelor de personalsurvenite ca urmare a aplicării prevederilor OUG 63/2010 şi a HCGMB 176/0.08.2010.“Achiziţia de vehicule speciale a fost cuprinsă în bugetul instituţiei încă dela începutul acestui an. La momentul în care Poliţia Comunitară a MunicipiuluiBucureşti a luat în calcul achiziţia de autoutilitare, în parcul nostru auto seaflau 17 maşini, dintre care funcţionale doar 9”, precizează Răzvan Popa. Princontractul de achiziţie au fost cumpărate deja 40 de vehicule cu destinaţiespecială, respectiv 20 de autoturisme Dacia Duster şi 20 de autoturisme LoganMCV, a precizat sursa citată. Potrivit acesteia, două dintre maşinile DaciaDuster au costat 85.000 de lei fiecare, fiind dotare cu echipamente speciale deintervenţii la evenimente cu risccrescut. Celelalte 18 Dacia Duster, dar şi cele 20 de autoturisme Dacia Logansunt dotate cu echipament special (grilaj despărţitor pentru reţinuţi, locpentru cătuşe, instalaţii pentru semnalizare acustică şi luminoasă, staţii deemisie recepţie etc.).

“Având învedere situaţia creată prin faptul că instituţia noastră a fost obligată sădisponibilizeze o mare parte din personalul care lucrează în operativ, dar şide reducerea cheltuielilor cu 54%, aceste maşini vor face posibile misiunile depatrulare şi de intervenţie. Acum asigurăm calitate, în condiţiile în care avemun poliţist comunitar la 5.000 de locuitori, asta în condiţiile în carerealitatea demografică, nu cea statistică, arată că în Bucureşti trăiescaproximativ 3 milioane de oameni”, a conchis Răzvan Popa.

Şi Serviciul Român de Informaţii acumpărat maşini de la aceeaşi firmă

Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti nu estesingura instituţie bugetară care a achiziţionat anul acesta şi de la acelaşifurnizor autovehicule cu destinaţie specială. Astfel, la data de 25 iunie 2010,Unitatea Militară 0991 Bucureşti, structură aflată în subordinea ServiciuluiRomân de Informaţii, a atribuit societăţii Romturingia SRL din Câmpulung uncontract în valoare de 2.949.285,56 lei fără TVA, pentru achiziţionarea de autoturismecu destinaţie specială.

Mai mult, aceeaşi Unitate Militară 0991 Bucureşti aachiziţionat, anul trecut, printr-un contract perfectat la data de 29 iulie2009, tot de la firma Romturingia SRL autovehicule cu destinaţie specială învaloare de 2.669.756,30 lei fără TVA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine