2020-02-28 18:03

Poliţistul Bogdan Gigină a murit. Cine e vinovat

 |  20:02
Poliţistul Bogdan Gigină a murit. Cine e vinovat

Agentul şef adjunct de poliţie Bogdan Cosmin Gigină a murit marţi seară la datorie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe Bulevardul Ştirbei Vodă. Imediat după accident au apărut întrebările: De ce se deplasa poliţistul pe motocicletă pe ploaie? Se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea?

Bogdan Gigină avea 28 de ani, era căsătorit şi lucra de opt ani în Ministerul Afacerilor Interne.

Poliţia, ambiguă

Iniţial, Poliţia Capitalei a comunicat doar că Gigină se afla într-o misiune de fluidizare a traficlui, fără să confirme că făcea parte din coloana oficială. Abia joi, poliţia a dat un comunicat de presă în care se afirmă că subinspectorul Bogdan Gigină asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului de Interne, Gabriel Oprea. Sursa citată a ţinut să precizeze că imediat după producerea accidentului coloana oficială a fost oprită.

„Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice Poliţiei Rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic”, se arată în comunicatul Poliţiei Capitalei.

Potrivit sursei citate, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condiţiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle - Piaţa Victoriei - Bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul Afacerilor Interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permanentă în legătura cu evoluţia situaţiei. S-a ţinut legătura cu echipajele SMURD şi cu Spitalul Universitar, iar ministrul de Interne a fost permanent informat”, a precizat Poliţia Capitalei.

Sursa citată a mai menţionat că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării.

„Menţionăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competenţa procurorilor. Întregul colectiv al Poliţiei Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment”, precizează reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Fără motocicletă pe ploaie

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a anunţat înaintea Poliţiei Române că Bogdan Gigină se afla în coloana oficială a vicepremierului.

„Era în coloana oficială. Era coloana viceprim-ministrului Gabriel Oprea. În opinia mea, nu avea voie să meargă pe motocicletă în condiţiile de trafic respectiv, în special ploaia, pentru că acolo sunt două probleme fundamentale: acvaplanarea şi vizibilitatea. Dar asta este o problemă ce ţine de cel care formează coloana, nu de prim-ministru, sau viceprim-ministru, sau preşedinte, sau de beneficiarul coloanei”, a spus Coarnă pentru adevarul.ro.

El a afirmat că în asemenea condiţii recomandarea este să se apeleze la maşini în loc de motociclete.

„Cei care formează coloana pot apela în aceste perioade la patru roţi, care nu pun în pericol viaţa oamenilor. Dar sunt reguli: la temperaturi mai mici de 10-15 grade nu se mai scot motocicletele pe timp de ploaie. Practic, şefii de la Brigada Rutieră ar trebui să îşi dea demisia. Asta cred eu”, a completat Coarnă, care a vorbit şi despre legalitatea coloanei oficiale a lui Oprea: „Articolul 223 din regulament spune că au dreptul la coloană preşedintele, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi prim-ministrul şi, extrapolând, viceprim-ministrul pentru că la momentul la care a fost făcut regulamentul nu era această funcţie de viceprim-ministru. Dar avem şi o excepţie la alineatul 3 care spune că miniştrii aflaţi în situaţii deosebite pot beneficia de coloană. (…) Situaţia de urgenţă poate fi o situaţia în care poate să intervină o deplasare rapidă la o instituţie publică. Noi funcţionăm pe sistemul de siguranţă şi ordine publică, la noi situaţii de urgenţă pot veni din clipă în clipă. Am aflat pe surse că viceprim-ministrul se deplasa de la o instituţie publică a sistemului de apărare şi siguranţă publică”.

Avansat post-mortem

Poliţistul Bogdan Gigină a murit. Cine e vinovat
zoom
Agentul şef adjunct de poliţie Bogdan Cosmin Gigină a fost avansat în gradul de subinspector de poliţie post-mortem, miercuri, de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la propunerea inspectorului general al Poliţiei Române, potrivit unui alt comunicat de presă al Poliţiei.

„Ne exprimăm profundul regret pentru pierderea colegului nostru şi transmitem sincere condoleanţe familiei”, se mai arată în comunicat.

Primul martor povesteşte

Pe blogul jurnalistului Vald Petreanu, un comentator pe nume Valentin a afirmat că a fost primul la faţa locului şi a povestit ce a văzut.

„Am fost primul lângă corpul săracului poliţist… eram la semafor încercând să virez stânga dinspre Eroilor pe Calea Plevnei spre Militar… Am văzut poliţistul în intersecţie oprind maşinile şi apoi am văzut în noapte luminile de la girofarurile maşinilor care se apropiau. A trecut prima motocicletă, apoi Passatul. Am auzit zgomotul fiarelor răsturante şi un fior rece mi-a trecut prin corp. Am realizat accidentul şi am lăsat maşina unde era şi am fugit către locul accidentului. Erau două gropi. Prima mai puţin adâncă, a doua mai mare în care zăcea motocicleta. El nu era nicăieri. L-am zărit mai încolo sub fiarele răsturnate, cu faţa în jos. Am început să ridic fiarele de pe corpul lui sperând că e doar un traumatism minor şi este doar inconştient. În acest timp nu am observat hemoragia intensă la nivelul craniului şi practic călcam în sângele lui (iertaţi-mi pragmatismul). Între timp maşina de poliţie s-a oprit şi un agent a coborât. Scenele ce au urmat sunt parcă rupte de realitate. Omul plângea în hohote şi striga: Nu se poate! Nu se poate! Nu-i adevărat! Maşina Audi în care am aflat că era Oprea nu a oprit, ci a trecut în viteză slalomând printre şi peste fiarele ce delimitau găurile (nu-i pot spune şantier că nu era semnalizat deloc corespunzător). Doar nişte fiare ca la stadion şi două indicatoare de ocolire. Cu puţină bandă galbenă. La şcoala de şoferi te învaţă să pui triunghiul la cel puţin 100 m în spatele maşinii pentru ca aceia ce vin din spate să aibă timp să reducă viteza şi să te ocolească în siguranţă. Aici nu erau 10 paşi de la fiare până la gaură. Dacă se respecta măcar norma asta, poate că omul se alegea cu o fractură sau o traumă mai slabă. În schimb, a murit. Putea fi o maşină, un autobuz, orice… Omul a murit, era mort deja, judecând după cantitatea imensă de sânge pierdută în câteva secunde. Oprea trăieşte cu conştiinţa împăcată şi gândul că nu i s-au răcit cartofii prăjiţi în seara aceea nefastă de marţi. Din tufişuri a apărut brusc un Dorel cu vesta pe el. Probabil paznicul lucrării. Ridica din umeri a două clase peste tren şi un om a murit pentru cartofii lui Oprea. Nu mă interesează că nu se încadra în categoria oficialităţilor care au sau nu dreptul la escortă, e irelevant. Toţi grobienii au pe maşini lumini sau girofare, dar nu pot să nu întreb dacă la departamentul Poliţiei Rutiere care se ocupă de însoţirea coloanelor oficiale nu există oameni care să planifice aceste deplasări. Sau totul se rezumă la cronologia prăjirii cartofilor? Sper ca vinovaţii să plătească cu ani grei de puşcărie. Oprea va ieşi iar cu glasul lui de general de opincă, de desene animate, şi îi va oferi soţiei poliţistului un loc de muncă la M.A.I.”

Poliţistul Bogdan Gigină va fi condus pe ultimul drum de familie, prieteni şi colegi, vineri, 22 octombrie, la cimitirul Ghencea III.

Spp va proteja şi şefii de partide

Serviciul de Protecţie şi Pază va putea asigura paza foştilor demnitari şi a foştilor preşedinţi ai partidelor parlamentare, la cererea acestora, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prevede o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial.

"Cu aprobarea CSAT, SPP va putea iniţia organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de cooperare, instruire şi pregătire cu organisme şi instituţii din străinătate. De asemenea, SPP va putea participa la activităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare în domeniul securităţii în cadrul unor programe finanţate şi cofinanţate de Comisia Europeană, cu participare internaţională sau ca unic aplicant. De asemenea, cu aprobarea CSAT, SPP va putea asigura protecţie şi în cazul unor demnitari şi/sau foşti demnitari, inclusiv preşedinţi de partide parlamentare, la cererea acestora", prevede ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv, conform Mediafax.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu s-a declarat prea grăbit în a beneficia de oportunitate. Liderul PSD a dezvăluit că omologul său de la PNL, Vasile Blaga, are deja pază de la SPP.

 "Nu ştiu, mă mai gândesc, acum dacă a apărut oportunitatea aceasta mă mai gândesc. Domnul Vasile Blaga din câte ştiu eu are deja. Nu ştiu de la ce instituţie, dar ştiu că are aşa ceva. Eu am doi colegi care sunt angajaţi la partid, sunt mai micuţi aşa, dar încă nu îmi este frică cu ei", a spus preşedintele PSD.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-09

In legatura cu acest articol...

Poliţistul Bogdan Gigina, mort la datorie. Avea vicepremierul Gabriel Oprea aprobare pentru coloană oficială?
Parerea ta...

AGRICULTORUL FERICIT
25 Oct 2015

Comentarii ar fi multe si foarte imputite. Primul: unde s-a intamplat? In centrul Capitalei Romaniei, in Europa, UE si Nato. Cand? Octombrie 2015, sec.21. Cauzele: aici sunt cam multe si la fel de imputite. Un general cu 4 stele, cel mai inalt grad militar roman in timp de pace escortat acasa, tot in timp de pace de un agent de politie, a cazut intr-o groapa si a murit. Cum si dece?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine