2020-02-22 11:41

Poziția CSM după ultimele MODIFICĂRI propuse de Ministerul Justiției la OUG 7

 |  18:21
Poziția CSM după ultimele MODIFICĂRI propuse de Ministerul Justiției la OUG 7

Președinta CSM, Lia Savonea, a declarat despre proiectul de ordonanță de urgență care modifică OUG 7 că ”aduce clarificări substanțiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare și conflict”. Sute de magistrați din România protestează față de modificarea legilor justiției prin OUG 7, promovat de ministrul justiției, Tudorel Toader. Savonea susține că noul proiect de OUG urmează să fie discutat săptămâna viitoare în Consiliul Superior al Magistraturii.

Ce se schimbă în OUG 7. Prin noua ordonanță, Tudorel Toader renunță la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să gnereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete.

Tudrel Toader nu se atinge în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

Savonea a precizat vineri că, inițial, CSM a cerut modificarea legilor justiției în ce privește admiterea în magistratură și promovarea la Înalta Curte, dar că proiectul de OUG 7 promovat de Tudorel Toader a cuprins și alte solicitări decât cele solicitate de CSM, ”modificări ce au generat o serie de îngrijorări”.

Președinta CSM susține că după adoptarea ordonanței, CSM a solicitat abrogarea dispozițiilor care nu au fost propuse de Consiliu.

”Am participat la întâlnirea de la guvern și am susținut poziția Consiliului în limitele acelui mandat. Am cerut să fie abrogate textele ce nu proveneau de la CSM”, a explicat Savonea. Președinta CSM susține că reprezentanții guvernului și-au manifestat disponibilitatea e a respecta pe viitor procedura de avizare.

”Azi primind textul OUG am văzut că unele sunt abrogate, altele reformulate. Proiectul de OUG aduce clarificări substanțiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare și conflict”, a mai spus Savonea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi la Antena 3 că vineri îi va prezenta premierului Dăncilă proiectul de OUG care să modifice OUG 7, după care îl va trimite la CSM pentru avizul consultativ.

”Proiectul e elaborat în sensul celor discutate de doamna premier cu șefa CSM, AMR, UNJR, APR, IJ și SIIJ. La ce se referă modificările din proiect: Abrogarea articolului 54, care prevede că judecătorii pot deveni procurori de rang înalt, și că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt e dat de plenul CSM. Se revine la prevederile anterioare. De asemenea, se rezolvă problema diferențelor salariale pentru IT-iștii din sistemul judiciar. În plus, se elimină două necorelări legislative despre competențele IJ”, a spus Toader.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-01Parerea ta...

PRAF IN OCHI
01 Mar 2019

Coalitia mafiota psd-alde continua sa ignore recomandarile CMISIEI DE LA VENETIA , GRECO SI RAPORTUL MCV CARE SUNT OBLIGATORII CONF. H 2 DIN 2012 A CCR SEMNATA CHIAR DE BOLSEVICUL BUBOS tuDOREL.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine