2019-08-20 15:54

Prahova. 3 ofiţeri de poliţie cu funcţii de conducere, prezentaţi instanţei cu propunere de ARESTARE PREVENTIVĂ

 |  09:54
Prahova. 3 ofiţeri de poliţie cu funcţii de conducere, prezentaţi instanţei cu propunere de ARESTARE PREVENTIVĂ

DNA a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene, Adrian Rădulescu, şi ofiţerul BCCO Ploieşti Emanuel Saghel vor fi prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei trei au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, pentru mai multe fapte de corupţie.

Potrivit DNA, Constantin Ispas, comisar șef de poliție și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, la data faptelor, a fost reţinut sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență (3 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor, cercetare abuzivă.

Emanuel Saghel este acuzat de luare de mită, trafic de influență, șantaj, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Adrian Rădulescu, ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova, la data faptelor, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, a fost reţinut sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de cercetare abuzivă.

Potrivit DNA, „în cursul lunii aprilie 2010, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a pretins și, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, a primit, de la un martor denunțător, câte 10.000 euro, în două tranșe și ajutor financiar pentru o anumită societate comercială, constând în acordarea unui împrumut în sumă de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunțătorului, pentru care prețul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate, de administratorul firmei respective. Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse și primite de inculpat pentru a-l determina pe ofițerul coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Mihail Emanuel, să instrumenteze într-o anumită direcție un dosar penal, astfel încât să se creeze o situație favorabilă denunțătorului, cercetat în cauza respectivă”.

De asemenea, „în perioada anilor 2010 – 2013, inculpatul Ispas Constantin uzând de influența conferită de calitatea deținută, respectiv, șef Serviciu Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, în mod repetat, i-a determinat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale unei alte societăți comerciale (având ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere), primind în schimb, de la reprezentantul acesteia din urmă, foloase materiale”.

„Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Ispas Constantin, în aceeași calitate, în scopul obținerii pentru sine și pentru alte persoane de sume de bani sau alte foloase necuvenite, a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de o societate comercială la care acționar unic și administrator figurează o rudă a sa, având ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”, „creșterea bovinelor”, „creșterea porcinelor”, „creșterea ovinelor și caprinelor””, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată mai precizează că Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, „a primit, în mod direct, sume importante de bani, de la administratorii unei societăți comerciale, precum și indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestora, către societățile administrate de rudele sale. În schimbul acestor avantaje, inculpatul Ispas Constantin, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, trebuia să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea unui dosar penal, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, de către administratorii mai sus menționați. În acest sens, în perioada de referință, inculpatul a desfășurat diverse activități procedurale în direcția celor promise”.

„În perioada anilor 2014 – 2015, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploiești, lucrând în baza delegărilor de competență dispuse de D.I.I.C.O.T. - Serv. Teritorial Ploiești, a constrâns un jurnalist, prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare, la adresa sa”, precizează DNA.

Emanuel Saghel mai este acuzat că a pretins, inițial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat și ulterior a primit, parchet, plintă, precum și servicii de debitare a unei cantități de 3-4 metri cubi bușteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiționare, de rindeluit și de lăcuit a unor piese de mobilier, de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a determina pe un ofițer de poliție din cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F., să soluționeze cu celeritate un dosar penal, astfel încât suma de bani, reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală, să fie recuperată.

De asemenea, procurorii susţin că Emanuel Saghel a furnizat unei persoane, cercetată într-un dosar penal, informații la care avea acces în virtutea funcției deținute, constând în înștiințarea acesteia, în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză dar și cu privire la data la care urma să se efectueze mai multe percheziții domiciliare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-18

In legatura cu acest articol...

Procurorii percheziţionează birourile şefului DGA Prahova, al adjunctului IPJ şi al ofiţerului BCCO

CORUPŢIE. Şeful DGA Prahova, ofiţer BCCO şi adjunctul şefului Poliţiei Judeţene, REŢINUŢI
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray