2020-07-06 20:44

Precizări de ULTIMĂ ORĂ de la MAE. Cine mai are dreptul să VOTEZE după ora 21.00

 |  20:49
Precizări de ULTIMĂ ORĂ de la MAE. Cine mai are dreptul să VOTEZE după ora 21.00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, referitor la votul românilor din străinătate, că persoanele care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează pot să-şi exercite dreptul de vot şi că accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. „Reiterăm că incidentele punctuale au fost remediate în timp util, fără să afecteze modul de desfăşurare a procesului de vot", spun reprezentanţii MAE, potrivit News.ro.

Ministerul arată că, la acest moment, nu au fost primite sesizări din partea secţiilor de votare din străinătate cu privire la numărul insuficient de buletine de vot sau a alte materiale necesare procesului de vot.

„Subliniem că atât Ministerul Afacerilor Externe, cât şi BESVS sunt în dialog constant cu preşedinţii secţiilor de votare din străinătate în vederea facilitării fluidizării procesului de vot şi a remedierii, în timp util, a eventualelor incidente. Menţionăm, în context, că atât numărul secţiilor de votare cât şi materialele de votare au fost stabilite pe baza evaluărilor şi informaţiilor comunicate de către misiunile diplomatice, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.", se arată într-un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, se arată că locaţiile ce găzduiesc secţiile de vot au fost selectate astfel încât să îndeplinească toate necesităţile unei secţii de votare.

„Precizăm că persoanele care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează, pot să-şi exercite dreptul de vot. Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Reiterăm că Ministerul Afacerilor Externe şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare au întreprins toate măsurile logistice prevăzute de lege pentru ca votul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi depune toate eforturile necesare pentru a fluidiza votul şi a permite cetăţenilor români aflaţi în străinătate posibilitatea de a îşi exercita dreptul democratic la vot. Reiterăm că incidentele punctuale au fost remediate în timp util, fără să afecteze modul de desfăşurare a procesului de vot", mai spun reprezentanţii MAE.

Cu privire la numărul mare de alegători, ei menţionează că legislaţia naţională privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, dar şi reglementările europene nu permit o evidenţiere exactă a numărului de cetăţeni români aflaţi în străinătate. Astfel, deşi, potrivit Legii nr. 248/2005 art. 5, lit. (d) privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenii români care îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa în străinătate au obligaţia de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, actul normativ invocat nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea acestei obligaţii.

„Cu titlu de exemplu, menţionăm că în secţiile de votare organizate la Roma, Italia (5 sectii de votare) până la acest moment au votat peste 5.100 de persoane, la Madrid, Spania (4 secţii de votare) peste 3.500 de persoane, iar la Londra, Marea Britanie (8 secţii de votare) peste 11.000 de persoane. De asemenea, recomandăm prudenţă în diseminarea de informaţii neverificate cu privire la modul de desfăşurare a procesului de vot", mai scrie în comunicatul MAE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz