2020-07-07 03:28

Predoiu: “Ministerul Justiţiei va promova desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor”

 |  10:35
Predoiu: “Ministerul Justiţiei va promova desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor”

Participant la evenimentul prilejuit de împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea DIICOT, Cătălin Predoiu a declarat că Ministerul Justiției va promova desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților și a avertizat că șeful CSM trebuie ales cu majoritate, nu la limită.

În cadrul discursului, ministrul Justiţiei a felicitat DIICOT pentru cei 15 ani de activitate într-un domeniu cheie pentru siguranţa cetăţenilor, combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi terorismului.

„Cu aproape 10.000 de dosare soluţionate, din care peste 1500 cu trimiteri în judecată a peste 3000 de inculpaţi, DIICOT punctează la capitolul eficiență, cu o rată de 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigaţii, cea mai bună performanţă în cadrul Ministerului Public; Este important ca DIICOT să se concentreze pe stocul de dosare şi să continue performanţele, inclusiv în cazuri complexe şi sensibile din perspectiva interesului cetăţenilor faţă de combaterea infracţionalităţii”, le-a spus Predoiu, conform unui comunicat citat de Mediafax.

Acesta a abordat, în discursul său, și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară”, se mai arată în sursa citată.

Ministerul Justiției consideră că ar fi „extrem de pozitiv”, ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei. „Ministerul Justiției îşi exprimă speranţa că până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM; Ministerul Justiției consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară”, a mai punctat Predoiu în discursul său.

Începând cu luna februarie 2020, instituția va demara un proces de evaluare a reparaţiilor care trebuie aduse Legilor justiţiei şi Codurilor penal şi de procedură penală. În viziunea Ministerului Justiției, proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

„Ministerul Justiției va sesiza Parlamentul cu proiectele elaborate pe această bază, pentru a fi dezbătute şi aprobate în proceduri parlamentare; Ministerul Justiției reiterează invitaţia către procurorii din Ministerul Public, inclusiv DIICOT, de a participa la concursurile organizate pentru selecţia candidaturilor pentru procurorii de rang înalt; Ministerul Justiției subliniază obiectivitatea concursurilor, precum şi faptul că nu există favoriţi sau persoane care „vor fura startul”, subliniind responsabilitatea procurorilor faţă de acest proce”, mai arată comunicatul ministerului.

„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare. (...) Am notat opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” şi a Justiției în general”, a declarat ministrul Justiției.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-15Parerea ta...

BORFAș
15 Dec 2019

Sluga tot sluga ramane ....la fel a fost sub chior ...la fel este si sub sterp...SICTIR
DEșTEPTăCIUNEA
15 Dec 2019

Privesc către salariile voastre și ma minunez cat de mândru roman sunt dar privesc și către salariile minim pe economie și ma întristez cat de prost roman sunt.
DOVADA SI DIFERENTA DE TRAI RO
15 Dec 2019

Judecatorul CCR Marian Enache incaseaza trei pensii, dintre care una este pensie speciala, plus salariu plus indemnizatie de revolutionar. Enache, fost membru PSD, este cel mai bine platit judecator al CCR. Conform declaratiei de avere, Marian Enache incaseaza anual aproape 813.000 de lei (173.000 de euro) din salariul de judecator cumulat cu indemnizatia de revolutionar
PSD MâNDRIA ROMANULUI ?
15 Dec 2019

Afacerea Murzuk, cel mai mare „tun” uitat din istoria României: Cum a vândut Guvernul Văcăroiu, cu 85 de milioane de dolari, un perimetru petrolier din Libia, care valora zeci de miliarde de dolari.
LOGICă DEFECTă
15 Dec 2019

Sofism sofisticărit :,, de ce fugi în SPATE duci"....
GARCEA
15 Dec 2019

Desființarea ,Secției speciale de anchetare a magistraților precum si a DGA din M.A.I ESTE NORMALA SI OBLIGATORIE pentru a avea o justitie cat mai DREAPTA si cat mai independenta...
ANONYMOUS
15 Dec 2019

Cine vorbeste slugoiul,slugoilor !!!! Jos labele de pe justitie !Sisiitule ! Huooooooooooooooooooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MARIA
15 Dec 2019

Cui ii este frica de Sectia speciala de anchetare a magistratilor?magistratii sint deasupra legii,pot face ce vrea muschiul lor fara sa raspunda in fata legii?Rusine ,domnule Predoiu!
ION
26 Dec 2019

Să-i fie RUȘINE ! Toți cetățenii României trebuie să răspundă pentru acțiunile lor : judecătorii și procurorii idem.
PELTICUL, CAP DE OU TURTIT
05 Ian 2020

la menghina, merita numai pumni in gura! Obsedat de denumiri si mariri! SIE-st imputit! Toti cei din SERVICII care sunteti corupti...faceti un de-serviciu unitatii si tarii, panaramelor! Nu ne povestesti cum ai luat banii pentru aia din puscarii pt.ca n-aveai bani?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz