2020-06-04 09:04

Predoiu vrea ca activiştii politici să fie aleşi pe criterii de integritate, nu doar pe competenţă

 |  15:59
Predoiu vrea ca activiştii politici să fie aleşi pe criterii de integritate, nu doar pe competenţă

MinistrulJustiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că selectarea activiştilor politici, acandidaţilor pentru diverse alegeri pe criterii numai de competenţă esteinsuficientă, aceasta trebuind să vizeze şi criterii de integritate, ceea ce arconstitui o măsură de combatere a corupţiei pe termen lung. Ministrul Justiţieia afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că din ce în ce mai importantăva fi combaterea corupţiei, în contextul agravării condiţiilor de trai, dinperspectiva asigurării unui climat de afaceri sănătos, eliberat de practiciabuzive şi neconcurenţiale.

„Combaterea corupţiei rămâne o provocaremajoră a societăţii româneşti în cadrul eforturilor europene şi globale, înacest sens, a statelor bazate pe regula de drept şi organizarea democratică”, aspus Predoiu. Potrivit demnitarului, combaterea corupţiei, prin justiţie, estenumai o dimensiune a procesului, fiind important ca acest efort să fietransfuzat mai energic, prin metode specifice şi în cadrul celorlalte puteri. “Deexemplu, selectarea activiştilor politici, a candidaţilor pentru diversealegeri sau a liderilor pe criterii numai de competenţă este insuficientă. Esteimportant ca această selecţie să fie vizeze şi criterii de integritate, înacest fel este, indirect, o măsură de combatere a corupţiei pe termen lung, petermen strategic, a declarat Cătălin Predoiu. În ceea ce priveşte justiţia, aspus Predoiu, în pofida unor controverse, “de cele mai multe ori artificiale”,create în jurul unor anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aceasta acontinuat să fie vectorul central al combaterii corupţiei, prin justiţie.

Totodată,demnitarul a afirmat că eforturile şi rezultate bune ale Direcţiei GeneraleAnticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor suntimportante. Alături de ele, pe frontul combaterii criminalităţii organizate,Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT) a continuat să-şi îmbunătăţească eficienţa, a arătatministrul. Predoiu a mai spus că instanţele penale au început să fie maicurajoase din această perspectivă. “Este datoria Ministerului Justiţiei sătransmită ferm Comisiei Europene şi statelor membre faptul că România este unuldintre cele mai proactive state din Europa în combaterea corupţie, realitatedemonstrată de statisitici. Dacă unii spun că în România nu există corupţie, eurăspund că acesta este confruntată sever, sistematic, cu instituţiispecializate şi rezultate pozitive. Este important ca acest efort sistematic pezona instituţiilor anticorupţie să fie extins şi în alte zone instituţionale”,a subliniat ministrul Justiţiei. Oficialul a adăugat că aşa se explicămenţiunile din rapoartele de ţară pe justiţie privind transparenţa şiintegritatea în procesul de achiziţie publice. “În acest context considerimport ca Agenţia Naţională de Integritate să-şi relanseze activitatea după refacereacadrului normative”, a punctat ministrul. Totodată, Predoiu a afirmat că pânăcând nu vor fi soluţionate dosarele de corupţie aflate la Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie, indiferent de soluţie, “eforturile de combatere acorupţiei din justiţie nu vor fi credibile”. Ministrul a adăugat că modificareacompetenţelor la ICCJ, adusă prin Legea micii reforme, va faciliat urgentareaproceselor de corupţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine