2020-03-30 16:18

Președintele Băncii Transilvania, judecat pentru spălare de bani și manipularea pieței de capital

 |  12:29
Președintele Băncii Transilvania, judecat pentru spălare de bani și manipularea pieței de capital

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilorde Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimisîn judecată pe președintele BănciiTransilvania, Horia Ciorcilă, sub acuzația de manipulare a pieții de capital. El va fi judecat alăturide fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BănciiTransilvania, Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi, directorul general al Bank Of Cyprus– Public Company Limited – Sucursala România, Georgios Christofourou, un angajatal Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, Anastasios Isaakidis,precum și Mirela Silaghi,Doina-Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl, Radu Codruţ Jurcovan. Toți sunt acuzați de manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi aacţionat, în perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, în baza unei rezoluţiiinfracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe bazainformaţiilor privilegiate obţinute de la Dascăl,achiziţionând,înmod repetat, de pe Bursa de Valori București, pe contul Doinei Cojocaru, soacra sa, un număr total de43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoaretotală de 74.797.448,34 lei, în scopul asigurării unei poziţii dominanteasupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţiiincorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real,precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamnaanului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie alBăncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus PublicCompany Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachetsemnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV).

La 7 decembrie 2009, prin intermediul soacrei, avândut toate acţiunile achiziţionate deţinute la acel moment, (33.600.000titluri TLV) la preţul de 80.640.000,00 lei cumpărătorului Bank of CyprusPublic Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Horia Ciorcilă a aflat informaţii privilegiatereferitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru(HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de BancaTransilvania S.A., tranzacţionate pe BVB cu simbolul TLV, iar ulterior, în datade 07 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată a vândut în cadrul adouă tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cusediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLVîn valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus PublicCompany Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis auobţinut informaţii privilegiate privind faptul că Banca Transilvaniaintenţiona să identifice un investitor strategic, precum şi că banca aicărei angajaţi erau urmează să cumpere un pachet semnificativ de titluri TLVemise de Banca Transilvania, au divulgat această din urmă informaţie lui Silaghişi Ciorcilă şi, în înţelegere cu aceştia, folosind cele două informaţiiprivilegiate, au acţionat concertat încheind mai multe tranzacţii cu titluriTLV şi au cumpărat 3.541.500 acţiuni la valoarea totală de 7.897.545,00 lei. Ulterior, acţiunile cumpărate în nume personalau fost vândute de cei doi pe BVB către banca la care lucrau, obţinând înaceastă modalitate un profit ilicit în sumă de 196.505 lei.

Cercetările efectuate de procurorii D.I.I.C.O.T. înaceastă cauză nu au avut ca obiect şi nu au stabilit abateri de la legislaţiabancară şi activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania şi Bank of CyprusPublic – Sucursala România, rezultând în mod indubitabil că fapteleinculpaţilor au fost săvârşite în nume propriu, fără implicarea unităţilorbancare la care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

CAal BT: Am aflat în ziua raportării participaţiei la BVB că Bank of Cyprus aachiziţionat acţiuni

Consiliulde Administraţie al Băncii Transilvania (TLV) nu are cunoştinţă de nici oacţiune rău intenţionată a vreunuia dintre membrii săi şi are încredere înprobitatea morală şi profesională a acestora, se arată într-un comunicat alinstituţiei de credit. "Banca Transilvania a luat act de decizia DIICOTCluj de a dispune trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care seaflă şi domnul Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie alBăncii Transilvania, pentru presupuse acţiuni de manipulare a pieţei de capital.(...) Referitor la aceste acuzaţii, dorim să precizăm că Banca Transilvania aaflat în data de 16 decembrie 2009 (data raportării participaţiei la BVB - n.r.) că Bank of Cyprus a achiziţionat acţiuni TLV reprezentând 9,7% din capitalulsocial", se menţionează în comunicat. Potrivit CA al Băncii Transilvania,Horia Ciorcilă reprezintă o parte esenţială a succesului Băncii Trasilvania, înultimii 10 ani contribuind la crearea unei instituţii financiare româneştisolide, cu reputaţie. "Contribuţia domnului Ciorcilă în cadrul Consiliuluide Administraţie este de nepreţuit şi foarte apreciată atât de management, câtşi de către angajaţii băncii", se afirmă în comunicat.

Bancamenţionează că aceste aspecte ţin exclusiv de tranzacţiile pe piaţa de capitalşi nu interferează în nici un fel cu activitatea normală a instituţiei decredit, şi că va colabora cu autorităţile pentru rezolvarea rapidă şitransparentă a acestui caz.

CNVMconsideră că tranzacţiile nu reprezintă o manipulare a pieţei de capital

CNVMconsideră că tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania pentru carepreşedintele CA, Horia Ciorcilă, şi alţi trei bancheri au fost trimişi înjudecată de DIICOT s-ar putea vorbi despre transferuri pe bază de informaţiiprivilegiate, şi nu despre acţiuni de manipulare a pieţei de capital.

"DIICOTne-a cerut, în aprilie-mai, informaţii despre tranzacţiile realizate de maimulte persoane cu acţiuni Banca Transilvania şi am colaborat cu ei încă de laînceput. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwestşi, pe baza rezultatelor, la jumătatea lunii iunie am ajuns la concluzia că sepoate vorbi de tranzacţii pe baza unor informaţii privilegiate. Procurorilorle-am spus că este o posibilitate să se fi divulgat informaţii şi pe bazaacestora să se fi realizat tranzacţii", a declarat, pentru Mediafax,Lorand Istavn Kralik, comisar CNVM.

Conformlegislaţiei pieţei de capital, CNVM poate sancţiona persoanele caretranzacţionează în baza unor informaţii privilegiate (informaţie care nu a fostfăcută publică şi care dacă ar fi transmisă public ar putea avea un impactsemnificativ asupra preţului - n.r.) cu amendă cuprinsă între jumătate şiîntreaga valoare a tranzacţiei realizate. "Cei de la DIICOT ne-ausolicitat mai multe informaţii, printre care date despre tranzacţiilerealizate, grafice de la Bursă, inclusiv punctul de vedere al Comisiei dacăeste sau nu manipulare a pieţei de capital. Am colaborat cu ei şi le-am dat toateinformaţiile pe care le-au cerut, însă numai ei pot încadra aceste tranzacţii,în funcţie de restul probelor pe care le au şi a altor informaţii la care maiau acces", a declarat comisarul CNVM Bogdan Chetreanu. CNVM a notificat şiOficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Potrivit luiChetreanu, DIICOT s-a sesizat după tranzacţiile realizate de soacra lui ClaudiuEugen Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, în vârstă de 74 de ani.

Înurma controlului derulat la sucursala din Cluj a IFB Finwest, CNVM i-a amendatpe unii dintre angajaţi, fără a le interzice să activeze pe piaţa de capital.Sancţiunile sunt încă în perioada în care pot fi contestate, astfel că nu aufost publicate încă de Comisie. "Agentul de la IFB Finwest care a deschiscontul pe numele doamnei Cojocaru nu a menţionat dacă aceasta este persoanăiniţiată (dacă este rudă a unui angajat sau administrator al băncii sau angajatal instituţiei de credit - n.r). Aceasta a fost singura problemă de la IFBFinwest", a afirmat comisarul CNVM Lorand Istvan Kralik.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

PRETTE
12 Iul 2010

Nu stiu ce a facut dl. Ciocila, dar stiu ca unul dintre membrii fondatori ai Bancii respective, si-a insusit prin metode neortodoxe, PRIMA fabrica cu capital privat infiintata in Romania dupa 1989,respectiv o fabrica mixta romano-germana de portelan.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine