2020-07-09 05:59

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, la AUDIERI în Comisia de Apărare din Senat UPDATE

 |  13:06
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, la AUDIERI în Comisia de Apărare din Senat UPDATE

Speranţa Cliseru este cea care a semnat ordinul prin care jandarmii au fost autorizați să intervină în forță la protestul diaspora din 10 august.

UPDATE:

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, spune că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

„Am semnat ordinul după 12 noaptea. Trebuia restabilită ordinea. Este conform legii. Când jandarmii sunt atacaţi, ei au dreptul să acţioneze”, a declarat, luni, în Parlament Speranţa Cliseru, unde ar fi trebuit audiată în Comisia de apărare în legătură cu modul de intervenţie a jandarmilor la mitingul din 10 august.

Când jurnaliştii i-au atras atenţia că la miezul nopţii Piaţa Victoriei era deja complet evacuată, întrucât forţele de ordine au intervenit puţin după ora 23.00, prefectul Capitalei a subliniat că nu contează ora la care a fost semnat documentul.

„Nu are importanţă, nu are relevanţă ora, jandarmii puteau acţiona şi fără ordin”, a spus Speranţa Cliseru.

Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele făcute de ministrul de Interne, Carmen Dan, şi cu declaraţiile coordonatorului jandarmilor, Laurenţiu Cazan, care au spus că ordinul de intervenţie a forţelor de ordine a fost semnat în jurul orei 20.00. Jandarmii au intrat în forţă în protestatari, în Piaţa Victoriei, la ora 23.11.

"În permanenţă am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16.00. (...) În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea este crescută, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că dacă lucrurile vor degenera (...) vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă, dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice (...) Am fost la faţa locului împreună tot timpul şi atunci s-a luat decizia de a avea un ordin de restabilirea ordinii publice. Lucrurile despre care vă povestesc au fost în jurul orei 20.00", a declarat Cazan, la TVR.

Tot luni, prefectul Capitalei a mai spus că Jandarmeria a făcut ce trebuia să facă şi că nu comentează cazurile de „excese”.

„Dânşii au respectat gradual ceea ce aveau de făcut. Dacă au fost câteva cazuri în care cineva a făcut nişte excese sau ce au făcut dumnealor, nu vreau eu să mă pronunţ, pentru că nu eu judec lucrurile. Jandarmeria a făcut ce trebuia să facă”, a spus Cliseru.

Deşi atât ministrul de Interne, cât şi Laurenţiu Cazan au spus că prefectul Capitalei s-a aflat în punctul de comandă din Piaţa Victoriei încă de la ora 16.00, Speranţa Cliseru îi contrazice, spunând că a fost, de fapt, într-o clădire care aparţine Guvernului.

„Eu nu m-am aflat în centrul de comandă, v-a spus şi domnul viceprimar (Aurelian Bădulescu, n.r.), nu ne-am aflat noi în centru. În centrul mobil erau persoane care trebuiau să se afle în centrul mobil. Nu m-am aflat eu în centrul mobil. Eu m-am aflat într-o clădire, într-una dintre clădirile care aparţin Guvernului, deci nu în clădirea Guvernului. Era o clădire din spate. Mai erau şi colegi de la Jandarmerie. Nu aveam niciun monitor. Am văzut ceea ce aţi văzut şi dumneavoastră pe imaginile care se difuzează în media. Şeful de operaţiuni a mai venit, a mai plecat”, a declarat Speranţa Cliseru.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona.

El a susţinut că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

"Din acel moment şi până la ora 2.00 s-au luat măsuri gradual şi sub toate formele, astfel încât să se evacueze zona, iar persoanele de bună credinţă să se poată retrage în siguranţă, mai ales că erau foarte multe femei, foarte mulţi copii. În tot acest timp, jandarmii din dispozitiv au fost loviţi cu pietre şi alte obiecte contondente şi ulterior s-a decis o intervenţie în forţă. Pe parcursul acesteia, s-a confirmat suspicinea că grupuri de persoane violente era unul compact şi foarte bine organizat şi aveau un obiectiv bine determinat, acela de a instala haosul şi de a se vandaliza zona din Piaţa Victoriei. În aproximativ 30 de minute, jadarmii au reuşit dispersarea grupului violent, fiind reţinute persoanele violente. Vorbim de 33 de persoane care au fost duse la secţiile de poliţie, până acum fiind opt dosare penale. Situaţia este foarte complexă, este în dinamică şi se schimbă de la o oră la alta”, spunea Militaru.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi în Comisia de Apărare din Parlament, Carmen Dan susţinând că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat.

"În jurul prânzului am ajuns la minister şi am primit informări pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect (prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, n.r.) în ziua de 10 august. Am primit informaţia pe fluxul informaţional după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la finalul audierii în comisia de apărare.

Dan a spus că nu a primit o invitaţie oficială de a veni în comisie, însă a considerat că trebuie să fie prezentă la audieri pentru a prezenta "aspectele relevante", ea spunându-le membrilor comisiei parlamentare că nu are "nicio rezervă" să solicite şi prezenţa prefectului la audieri. "Puteam lua în calcul şi prezenţa prefectului, dar noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, am venit în ideea că vom avea cvorum şi vă putem spune aspectele pe care le consideraţi relevante. Nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă consideraţi, să solicitaţi şi prezenţa prefectului", a afirmat Carmen Dan, întrebată de ce nu a venit la audieri şi prefectul Smaranda Cliseru.

Opoziţia a criticat modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan şi a reprezentanţilor Jandarmeriei în comisia de apărare din Parlament, unde aceştia au fost chemaţi de PNL să dea explicaţii despre intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august, spunând că, deşi au fost puse multe întrebări, ministrul de Interne a răspuns doar la câteva. Deputaţii PNL şi USR spun că au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru că nu le-a fost arătat raportul şi nici măcar nu ştiu care erau informaţiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atenţia că de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. "Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele intervenţiei”, a spus Victor Dobre, precizând că imediat ce se va relua activitatea parlamentară, va solicita audierea în comisia de apărare a prefectului.

Știrea inițială:

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a spus în urmă cu aproape o saptamana că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, la mitingul diasporei, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00, scrie news.ro.

Prefectul Capitalei a fost audiat de procurorii militarii din cadrul Parchetului General în dosarul deschis ca urmare a evenimentelor violente din Piaţa Victoriei din data de 10 august 2018. Ordinul pe care l-a semnat privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august "respectă în totalitate legislaţia în vigoare", a declarat Speranţa Cliseru, la ieşirea din sediul Parchetului General. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în acest dosar."M-am prezentat de bună credinţă, ca orice cetăţean. Am dat dat lămuririle necesare cu privire a împrejurările în care m-am aflat în acea zi. Tot ce s-a întâmplat. Am calitatea de martor în dosar, nu am venit cu avocatul. Aş vrea să fac câteva lămuriri. Eu vreau să vă asigur că am respectat legea cu stricteţe, contrar a ceea ce s-a încercat sau vehiculat în spaţiul public. Nu înţeleg de ce au vrut alţii să denigreze instituţia prefectului, noi nu facem politică, noi respectăm legea prefectului. Să aveţi încredere că noi respectăm legea. Nu pot detalia sau explica modul în care alte instituţii au acţionat. Eu vorbesc doar despre mine. Am respectat legea şi acel ordin de intervenţie respectă legislaţia în vigoare. V-am răspuns că a fost legea respectată", a declarat Speranţa Cliseru, la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost audiată câteva ore în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei.

Întrebată de jurnalişti la ieşirea de la Parchetul General dacă a urmărit din Piaţa Victoriei evoluţia evenimentelor din 10 august, prefectul Capitalei a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei: "Nu, nu am fost în piaţă".

De asemenea, întrebată dacă s-a bazat doar pe informaţiile jandarmilor sau a văzut cu ochii săi ce se întâmplă, Speranţa Cliseru a spus că nu, pentru că nu a fost acolo: "Nu, nu am văzut cu ochii mei pentru că nu am fost în piaţă".

Afirmaţiile prefectului Capitalei sunt în contradicţie cu declaraţiile ministrului de Interne Carmen Dan şi ale coordonatorului intervenţiei jandarmilor, Laurenţiu Cazan, care au spus că Speranţa Cliseru a fost în punctul de comandă din Piaţa Victoriei de la ora 16.00.

"Ora 13.55 - operaţionalizarea punctului de comandă din Piaţa Victoriei. La acel moment existau două grupuri restrânse de protestatari, unul în Piaţa Universităţii şi altul în Piaţa Victoriei. La momentul instituirii, dispozitivul a fost unul defensiv, jandarmii având ţinută de serviciu, cu mânecă scurtă, fără căşti pe cap şi echipamente de protecţie. Nu a existat astfel nicio intenţie de intimidare sau provocare din partea jandarmeriei. Ora 16.00 - în punctul de comandă s-au prezentat prefectul Capitalei şi unul dintre viceprimarii Primăriei municipiului Bucureşti. Ora 16.22 - apar primele manifestări violente. Are loc forţarea cordonului de jandarmi şi se încearcă intrarea în curtea Guvernului României", a declarat Carmen Dan duminică, atunci când a prezentat cronologia evenimentelor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Acelaşi lucru l-a spus şi unul dintre coordonatorii jandarmilor, Laurenţiu Cazan.

"În permanenţă am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16.00. (...) În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea este crescută, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că dacă lucrurile vor degenera (...) vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă, dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice (...) Am fost la faţa locului împreună tot timpul şi atunci s-a luat decizia de a avea un ordin de restabilirea ordinii publice. Lucrurile despre care vă povestesc au fost în jurul orei 20.00", a declarat Cazan, la TVR.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona.

El a susţinut că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni, iar peste 400 de persoane au fost rănite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-27Parerea ta...

BOVINA INGALATA CLISERU
27 Aug 2018

TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU REPRESALIILE DIN NOAPTEA DE 10 AUGUST . LA FEL , CEA CARE A FACUT-O PREFECT , OPARITA BLONDA FIEREA .
AMOMYMIS
27 Aug 2018

Speranto, mars in mortzii ma ti la puscarie fa curva penala, inpreuna cu sefa ta de partid parasuta gabby firea , si kktul ala de livache dragnea!!!!!!!!!!!!!!!! Mars in mortzii vostrii la puscarie gunoaie comunistoide!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RO STAT MAFIOTIZAT
27 Aug 2018

SECURSMUL SI SINECURISMUL EXACERBAT MANIFESTAT DUPA 1989 AU DISTRUS SI INGROPAT DEFINITIV SI IREVOCABIL VIITORUL POPORULUI ROMAN CARE A AJUNS SA FIE SUB CIVILIZATIA LA TOATE POPOARELE LUMII A TREIA , FIIND DOAR DONATOR ORI BANCA DE ORGANE UMANE.
CLISMA-ERU
27 Aug 2018

de unde ati gasit scarbosenia asta hidoasa
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz