2020-08-03 16:03

Președintele CCR îi dă REPLICA lui Orban: ”De ce n-a luat măsurile legal?”

 |  18:07
Președintele CCR îi dă REPLICA lui Orban: ”De ce n-a luat măsurile legal?”

Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu a declarat că măsurile pentru protejarea sănătății trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituției. El a accentuat că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. "Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente", a spus Dorneanu, care i-a dat astfel replica premierului Orban.

"Suntem conștienți de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure și severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal.

În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanță cu prevederile Constituției. Respectarea Constituției e obligatorie.

Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condițiile, dar măsura trebuie luată prin lege. Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente.

Am declarat mai multe acte normative neconstituționale pentru că lipsea avizul  CSM, al CES, al Consiliului Legislativ. De ce sunt instituite prin Constituție aceste autorități? La Consiliul Legislativ se cere avizul după ce s-a adoptat legea, la CSM nu se cere deloc, la CES verificați la câte s-a cerut avizul și pentru toate astea e de vină CCR, și mai nou, Avocatul Poporului.

Apropos de criticile la care suntem supuși în permanență - fie înainte de decizia pe care trebuie să o pronunțăm ca să luăm aminte, și cu atât mai mult după. În care din țările europene, prim-ministrul sau o altă autoritate desființează pur și simplu CCR?

Îl respect pe premier, știu ce presiune e pe capul lui, s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenți medical, dar de ce nu a luat aceste măsuri legal?

Nu trebuia să dea în competența ministrului Sănătății măsuri de genul restrângerii unor drepturi.

Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu.

Nu pot să le spun cetățenilor cum le-au spus alții - nu respectați decizia! Sfatul e să respecte legea și hotărârile judecătorești", a declarat Valer Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban a criticat la Digi24 decizia CCR  privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-04

In legatura cu acest articol...

Premierul Orban recomandă românilor: ”Să nu țină cont de deciziile CCR”

Marcel Ciolacu îi REPROȘEAZĂ premierului Orban: ”E principala amenințare la stabilitatea statului”
Parerea ta...

NELU
04 Iul 2020

Mai rahat cu ochi, pentru binele acestei natii iresponsabile puteai amana decizia
CUCUDURU
04 Iul 2020

Santeti niste nenorociti. Vreti sa moara oameni. Sa va fie rusine.
GOGOSACHE
04 Iul 2020

Pt presedintele ccr in romania treburile ar trebui sa mearga ca in suedia . In acest caz d'om valer iti transmit in dar zece tone de placuta suedeza Totusi am auzit ca ai mancat peste si ti-a ramas un os in gat . Ca sa nu ma zgarii scoateti mai intai scoateti osul din gat apoi vino sa primesti cele zece tone de placutata suedeza . Si inca ceva grabeste-te ca nu sunt singurul care vrea sa te serveasca cu placuta suedeza
POLITICA țIGăNEASCă
04 Iul 2020

Privim către dosarul sau penal si este suficient. Valer Dorneanu nu mai are ce cauta la CCR
VERNIL
05 Iul 2020

s-au mobilizat penelingaii puiului de sekurist si dai si trage la CCR ! mai "resfirati' buieti, mai resfirati" sa va poata numara nenea de la Casierie ca sa va dea simbrie !
COSINSCHI CONSTANTIN
05 Iul 2020

Dorneanu marele urmas comunist are puterea de analiza si sinteza,de intelegere foarte scazute,la nivelul mafiot.Orban a propus si adoptat masuri impuse de pandemia care a aparut si s a raspandit cu iuteala .Orban a incercat sa tina piept ,prin aceste masuri ,pandemiei care a cuprins un mare numar de cetaten .Parte dintre cetateni au platit cu viata nedand importanta acestor masuri!! In ce calitate si ce il recomanda pe Dorneanu sa dea lectii poporului roman si Premierului??Care sunt meritele CCR fata de popor si Constitutia Romana??Este doar o lichea alaturi de ceilalti din CCR care a militat pentru haos si putere !!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz