2019-08-17 17:52

Preşedintele Judecătorilor din România: Justiţia continuă să fie folosită ca armă în bătăliile politice

 |  16:33
Preşedintele Judecătorilor din România: Justiţia continuă să fie folosită ca armă în bătăliile politice

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, e de părere că procedura iniţierii referendumului de către Klaus Iohannis, pe tema graţierii şi a modificărilor aduse Codurilor penal şi de procedură penală, discreditează lupta anticorupţie, “justiţia fiind folosită în continuare ca armă în bătăliile politice”.

"Intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru «continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice» relativizează legea şi discreditează lupta anticorupţie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o armă în bătălia politică. Din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie una ce ţine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, există un cadru legislativ şi instituţii ce sunt dedicate luptei împotriva corupţiei. Să înţeleg că preşedintele Iohannis doreşte să întrebe poporul dacă vrea în continuarea respectarea şi păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?”, se întreabă Gîrbovan într-o postare pe Facebook, citată de news.ro.

În continuare, ea arată că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, chiar dacă referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu şi analizează consecinţele celor două variante de răspuns ale populaţiei: ”În anticiparea consecinţelor referendumului, trebuie pornit de la premisa că rezultatul acestuia este incert. Ca atare, poporul poate răspunde la fel de bine DA sau NU. Pentru că dacă este cert că se va răspunde DA, ce rost are să cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cât s-au cheltuit în 2012, o sumă echivalentă cu bugetul anual alocat ICCJ? Iar în ipoteza unui răspuns NU, cum va armoniza Preşedintele voinţa poporului de suprimare a luptei împotriva corupţiei cu obligativitatea respectării legii?”.  Şefa UNJR arată că "din păcate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decât să arate că lupta anticorupţie a devenit un slogan, iar justiţia continuă să fie folosită că armă în bătăliile politice". 

Dana Gîrbovan are şi o propunere pentru preşedinte, să întrebe cetăţenii dacă doresc să fie clarificată implicarea serviciilor secrete în justiţie. "Profit însă de interesul arătat de preşedintele Iohannis pentru apărarea independenţei justiţiei şi îi propun un referendum în care să întrebe cetăţenii dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în justiţie ori lămurirea modului în care instanţele de judecată au devenit «câmp tactic» pentru SRI”, mai arată Gîrbovan în postarea de pe reţeaua de socializare.

Totodată, şefa UNJR îi solicită preşedintelui declasificarea unor decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) "prin care, într-un mod ce contravine Constituţiei şi legii, serviciilor de informaţii, cu precădere SRI, li s-au dat competenţe extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele «echipe mixte operative» formate din procurori şi agenţi SRI, al căror mod concret de acţiune nu a fost încă lămurit”, încheie Gîrbovan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-24Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
24 Ian 2017

FAPTUL CA "JUSTITIA" A PROTEJAT 27DE ANI CRIMELE CONTRA UMANITATII SI TOATE PORCARIILE MAFIOTE NUMITE "CAPITALISMUL DE CUMETRIE" CARE AU DISTRUS SI RUINAT ROMANIA E O PROBLEMA?.....SAU ASTA E ROMANIA PE CARE VRETI S-O TRNSFORMATI IN STAT MAFIOT.......SA FIE CONDAMNARI PE BANDA RULANTA LA CEDO PENTRU PORCARILE FACUTE DE MAFIA POLITICA FSN......ASTA VRETI?.......NICI IN SOMALIA NU SE INTAMPLA ASEMENEA PORCARII............27DE ANI CRIMINALII STAU NEPEDEPSITI SI JEFUIESC TOATA TARA...COMPLICITATE LA VARF CU JUSTITIA
O JUDECATOARE
24 Ian 2017

STIMATA DOAMNA, IN ACEASTA SAPTAMANA VOI FACE O ADRESA CATRE UNJR PRIN CARE SOLICIT PNCTUL DE VEDERE AL COMITETULUI DE CONDUCERE, LEGAL INREGISTRAT AL UNJR, SA- MI CUMUNICE DACA IESIREA DV A FOST IN NUMELE UNJR , SI ASTFEL A TREBUIT SA SE PRECIZEZE FUNCTIA SI INSTITUTIA PE CARE O REPREZENTATI, SAU V- ATI EXPRIMAT PUNCTUL DE VEDERE IN NUME PROPRIU SI ATUNCI NU VA FOLOSEATI DE NUMELE UNJR, FIINDCA PUNCTUL MEU DE VEDERE E ALTUL .SI EU FAC PARTE DIN UNIUNE SI NU V - AM MANDATAT CU O ASTFEL DE PARERE. DACA AVETI PUNCT DE VEDERE DE UNA SINGURA VA ROG SA NU VA FOLOSITI DE NUMELE UNJR. NU ESTE SI PAREREA MEA SI NU SUN DE ACORD CU A DVOASTRA.CU STIMA O MEMBRA A UNJR
CROCODILUL FLAMAND
24 Ian 2017

Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?”, se întreabă Gîrbovan într-o postare pe Facebook>>>>CAND AU TRAS CU MITRALIERELE IN STRADA DUPA 22DECEMBRIE 1989 AU RESPECTAT LEGILE?......................CAND AU FURAT PROPRIETATILE OAMENILOR IMPREUNA CU JUSTITIA CORUPTA AU RESPECTAT LEGILE?................CAND AU RAMAS NEPEDEPSITI 27DE ANI S-AU RESPECTAT LEGILE?..............E CA SI CAND OSAMA BIN LADEN SI AL-QAIDA VIN SI TIN DISCURSURI DESPRE JUSTITIE..DREPTURILE OMULUI.....ETCETERA......CINE A PROTEJAT CAMARILA LUI ILIESCU 27DE ANI?........CA DOAR NU POPORUL A FACUT-O CI COMPLICII LA CRIMELE CONTRA UMANTATII....DOAMNA ASTA VORBESTE DE FUNE IN CASA SPANZURATULUI....ROMANIA NU A AVUT 27DE ANI JUSTITIE.....CI STAT MAFIOT....COMPLICITATE LA VARF CU CRIMINALII SI TERORISTII LA TOATE PORCARIILE....E USOR A FACE VERSURI SI DISCURSURI....CUM ZICEA EMINESCU....CAND NIMIC NU AI A SPUNE...DECAT SA FACI APOLOGIA CRIMINALILOR CONDAMNATI LA CEDO....GRUPUL MAFIOT ILIESCU SI BRUCAN TE APLAUDA...SI RANJESTE SATISFACUT...HA HA HA STUPID PEOPLE...HA HA HA DEMOCRATIA ORIGINALA...HA HA HA JUSTITIA BOLSEVISMULUI........HA HA HA CAPTALISMUL DE CUMETRIE
CODUL LUI CUZA
24 Ian 2017

DE CE ATI AMINAT ZECI DE ANI , MARI MAFIOTI SI NU ATI RECUPERAT BANI ??? DOSARELE LUI DRAGNEA STAU DE 5 ANI IN SERTARE ???? SAU PATRICIU , CARAMBULE , ADAMESCU , UNDE SINT BANI FURATI ??????????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray