2020-02-19 11:38

Preşedintele Ungariei, VIZITĂ PRIVATĂ în România. Familia prezidenţială, la procesiunea catolică de la Şumuleu-Ciuc

 |  19:33
Preşedintele Ungariei, VIZITĂ PRIVATĂ în România. Familia prezidenţială, la procesiunea catolică de la Şumuleu-Ciuc

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi soţia sa, Anita Herczegh, participă sâmbătă, la Şumuleu-Ciuc la pelerinajul catolic închinat Fecioarei Maria, care are o tradiţie de peste 450 ani.

La fel ca şi în anii precedenţi, familia prezidenţială ungară a venit în România în vizită privată, s-a alăturat participanţilor la eveniment sâmbătă dimineaţă, la Biserica franciscană de la Şumuleu-Ciuc şi a urcat dealul Şumuleu, până la altarul în aer liber, de la care se oficiază liturghia de Rusalii. Cei doi au parcurs traseul către locul procesiunii alături de cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini, care poartă Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Printre participanţii la procesiune se numără şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, dar şi alţi oficiali de la Budapesta şi lideri ai comunităţii maghiare din România.

Potrivit regulilor instituite de Ordinul Franciscanilor, niciun om politic nu va rosti discursuri, pentru a se evita, în acest fel, ca evenimentul să capete alte conotaţii, transmite Agerpres.

Un număr impresionant de pelerini s-a îndreptat încă de sâmbătă dimineaţă către altarul în aer liber de pe dealul Şumuleu-Ciuc, purtând în mâini crenguţe verzi şi steaguri religioase. Unii au mers pe o rută abruptă, denumită şi "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană.

Pelerinii sunt veniţi din întreaga lume, unii parcurgând pe jos şi 1400 de kilometri, pentru a se ruga Fecioarei Maria pentru sănătate, linişte în familie şi pace sufletească.

Sfânta Liturghie de Rusalii a început în jurul orei 12.30, fiind oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxiliar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József.

Singurul invitat al slujbei de Rusalii, care va rosti şi predica festivă, este părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia).

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc a ajuns la a 451-a ediţie şi are în centrul său statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, cea care, în 1567 i-a ajutat pe secuii din zonă să-şi păstreze religia, atunci când principele Transilvaniei Ioan Sigismund a încercat să le impună religia unitariană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-19Parerea ta...

LEVST.
19 Mai 2018

Multumim pentru aceasta vizita la nivel maxim, astfel ni se reaminteste ca ca si Ungaria este republica si are presedinte....Diferenta este enorma, exact cum era intre ceausescu si Janos Kadar, care -fara garzi- se duceal la o bere, cu cei din generatia sa, si a mai trait inca un an, dupa ce S-A RETRAS din functiile politice...
ANONIM
19 Mai 2018

AR FI INDICAT CA Preşedintele Ungariei, Ader Janos (o fi din arborele genealogic a lui Janos Kadar..???) sa petreca RUSALIILE CATOLICE IMREUNA CU DREAKNEA PE INSULA BELINA de tot?! nu de TR.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine