2020-02-24 07:47

Primii bebeluşi „copţi” în infernul de la Maternitatea Giuleşti au fost externaţi, ieri, din Spitalul “Grigore Alexandrescu”, unde medicii au făcut minuni. Gemenii au ajuns acasă

 |  18:22
Primii bebeluşi „copţi” în infernul de la Maternitatea Giuleşti au fost externaţi, ieri, din Spitalul “Grigore Alexandrescu”, unde medicii au făcut minuni. Gemenii au ajuns acasă

Doidintre bebeluşii grav răniţi în incendiul din Maternitatea Giuleşti au fostexternaţi, ieri, după 30 de zile de tratament continuu în Secţia de Terapie Intensivănou-născuţi a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”. Este vorba despre doifraţi gemeni, care aveau la naştere greutatea între 1,800 şi 2,200 kg.Bebeluşii au o stare de sănătate bună, iar rănile sunt aproape vindecate. Suntprimii bebeluşi aduşi de la Maternitatea Giuleşti, având acum peste douăkilograme şi fiind alăptaţi natural.

Ceilalţitrei nou-născuţi cu grade diferite de prematuritate şi leziuni termice au oevoluţie stabilă, sub tratament local şi general interdisciplinar. Suntmonitorizaţi clinic, hematologic şi biochimic, primind terapie nutriţională şiimună şi îngrijiri de recuperare a prematurităţii.

"Leziunilesunt vindecate, iar toate analizele sunt foarte bune. Din păcate, nu ştim nimicdespre posibile leziuni interne. Toate analizele privind organele interne,respectiv plămâni, rinichi, ficat, sunt bune. Dar asta nu înseamnă că nu arputea fi unele probleme", a spus, ieri, managerul Spitalului de Copii"Grigore Alexandrescu", Dan Enescu.

Acestaa subliniat că este un caz fără precedent, neputându-se compara situaţia cualtele din străinătate. "Din păcate, medicii români nu au putut să comparesituaţia acestor micuţi cu alte cazuri din străinătate, întrucât cazul estefără precedent. Nu am avut cu ce să comparăm starea şi evoluţia copiilor. Amîncercat să ne bazăm strict pe rutina profesională în acest domeniu, chiar dacănu am îngrijit niciodată prematuri cu arsuri atât de profunde. Cel mai greumoment a fost atunci când au fost aduşi. Erau bebeluşii cu numere de la 1 la 8şi atât", a precizat profesorul Dan Enescu.

Foilede observaţii, arse în incendiu

Mediciinu aveau nici măcar foile de observaţii, deoarece aceste documente au ars înincendiu, astfel că nu au putut afla nimic despre suferinţele bebeluşilor saudespre tratamentul primit. "Primele 72 de ore au fost cele mai dificile.Am primit opt copii numerotaţi de la 1 la 8. Nu ştiam nimic despre ei. Înprimele ore a murit un bebeluş, apoi în câteva zile altul - cel despre care s-aspus că a murit şi apoi că trăieşte, iar apoi a decedat. Aceşti copii ausuferit mult. Bebeluşii aveau icter postnatal, culoarea schimbată, apoi eraucoloraţi din cauza monoxidului de carbon şi cu pielea arsă. Ne-au ajutat foartemult medicul Toma şi asistentele de la Maternitatea Giuleşti cu care am refăcutfişele şi istoricul fiecărui bebeluş", a mai spus Enescu.

Riscde viitoare tulburări severe

Medicula făcut referiri şi la stresul naşterii şi la dificultatea adaptării la viaţaextrauterină, factori care afectează bebeluşii în primele zile şi care s-au alăturatcelui provocat de incendiu. „Bebeluşii suferă de stresul naşterii şi aladaptării la viaţa extrauterină prin care trec toţi copiii. Apoi, stresulincendiului, stresul la fum, stresul la perfuzii. Sistemul nervos se dezvoltăla doi-trei ani. Sperăm ca aceste suferinţe să nu fi marcat bebeluşii”, adeclarat medicul Dan Viorel, şeful Secţiei de nou-născuţi. Acesta a spus căsaturaţia plămânilor gemenilor externaţi era de sută la sută, ei respirând fărăaparate, dar că pe viitor pot apărea probleme la nivelul ficatului sau alrinichilor. "Nu au fost probleme cardiologice. Totuşi, cea mai mareproblemă apare din cauza hipoxiei de început, adică din cauza lipsei deoxigenare a creierului", a explicat medicul.

Mediciiau spus că pot apărea tulburări severe în viitor, motiv pentru care vormonitoriza copiii şi după externare.

Mandatul de arestare al asistentei a fost prelungit cu30 de zile

JudecătoriaSectorului 6 a prelungit, ieri, cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă aasistentei medicale de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de ucidere din culpăşi de vătămare corporală din culpă, în urma incendiului care a provocat moarteaa şase bebeluşi şi rănirea altor cinci. Florentina Cârstea, asistenta medicalăpusă sub acuzare pentu că a lăsat nesupravegheat salonul bebeluşilor, poateface recurs la Tribunalul Bucureşti faţă de decizia judecătoriei. Anchetatoriiaşteaptă rezultatele expertizelor dispuse în dosar, implicit pe cele privindnecropsiile bebeluşilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine