2019-10-14 12:01

Primul caz de pestă porcină africană confirmat în județul Buzău la un porc mistreţ

 |  09:58
Primul caz de pestă porcină africană confirmat în județul Buzău la un porc mistreţ

Primul caz de pestă porcină africană la un porc mistreţ a fost confirmat în judeţul Buzău, fiind vorba de un animal găsit mort în apropierea focarului din comuna Beceni.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, animalul a fost găsit mort la circa un kilometru distanţă faţă de focarul de pestă de la Mărgăriţi, comuna Beceni.

Ca urmare, au fost făcute analize care au arătat prezenta virusului pestei porcine la mistreţul respectiv.

În consecinţă, autorităţile sanitar-veterinare au dispus măsuri de urgenţă pentru evitarea răspândirii bolii. S-au făcut acţiuni de dezinfecţie, mai ales că în zonă sunt 15 gospodării în care sunt crescuţi 12 porci. De asemenea, au fost instituite filtre rutiere în zonă şi s-a dispus sacrificarea mistreţilor de pe fondul de vânătoare unde a fost găsit mort porcul. 24 de animale au fost vânate, în toate cazurile rezultatele fiind negative.

Deocamdată, nu se ştie exact cum a fost posibil ca virusul pestei să ajungă în mediul silvatic.

Până acum, în judeţul Buzău, nu a fost nici măcar o suspiciune de pestă la porcii mistreţi, aşa că autorităţile iau în calcul inclusiv varianta unei erori umane. De altfel, în judeţul Buzău au şi fost întocmite primele trei dosare penale în cazul proprietarilor de gospodării în care au fost confirmate primele trei focare de boală, cele de la Lunca, Pănătău şi puieşti. Autorităţile au ajuns la conlcuzia că din neglijenţa buzoienilor virusul pestei a ajuns în localităţile resepctive.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-27Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Dăncilă, pestă porcină și mistreții cu colți de argint Oficial, prezența virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată, prima oară, pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare
12 Sep 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray