2020-08-03 16:03

Primul ''greu'' condamnat în vremea lui Băsescu. Iacobov - şapte ani de închisoare pentru că a vândut patrimoniul RAFO Oneşti pe nimic

 |  19:13
Primul ''greu'' condamnat în vremea lui Băsescu. Iacobov - şapte ani de închisoare pentru că a vândut patrimoniul RAFO Oneşti pe nimic

Curteade Apel Bucureşti i-a condamnat peCorneliu Iacobov la şapte ani dedetenţie şi pe Toader Găurean la şase ani de închisoare, în dosarul privindprejudicerea RAFO Oneşti, cei doi fiind achitaţi de instanţa inferioară. Înacest dosar, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a mai condamnat pe Marin Marinla şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Magistraţiiau decis însă achitarea Lilianei Luchian, pe motiv că faptei de care esteacuzată aceasta îi lipseşte unul dintre elementele constitutive aleinfracţiunii. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată,instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi în dosar, acuzaţi de asociere învedere săvârşirii de infracţiuni şi de spălare de bani. Pe latură civilă,Iacobov, Găurean şi Marin au fost obligaţi la plata către RAFO a sumei de18.455.220,26 lei şi a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli dejudecată. Societatea RAFO, care a fost apelant în cauză, a fost şi obligată laplata a o mie de lei cheltuieli judiciare. În dosarul RAFO, procurorii DIICOTi-au deferit justiţiei pe Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şiMarin Marin, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanei,spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi, respectiv,mărturie mincinoasă.

Activelerafinăriei, vândute la preţ subevaluat

Concret,procurorii l-au acuzat pe Corneliu Iacobov că a negociat şi stabilitînstrăinarea, în mod ilegal, a unor active din patrimoniul SC RAFO SA Oneşti,„preţurile fiind vădit mai mici decât valoarea lor reală”. În acelaşi timp, potrivitprocurorilor, ceilalţi trei inculpaţi „şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, din materialulprobator rezultând permanenta înţelegere între aceştia în legătură cu modul derealizare a unor contracte economice care au condus la prejudiciul amintit”.Anchetatorii au mai subliniat că cei trei inculpaţi din conducerea RAFO ausăvârşit infracţiunile cu intenţie şi vinovăţie. „Inculpaţii au acţionatastfel, deşi cunoşteau că prin aceasta cauzează o vătămare a interesului legalal societăţii, ai cărei angajaţi erau, vătămare constând în facilitarea ieşiriidin patrimoniul acesteia a pachetului de acţiuni şi a creanţelor deţinute laalte societăţi comerciale, la valori vădit mai mici decât cele nominale,recunoscute şi consemnate în actele contabile”, au mai reţinut procurorii.

Jafîn trei paşi la RAFO Oneşti

Practic,anchetatorii au stabilit trei operaţiuni concertate de înstrăinare dinpatrimoniul SC RAFO SA Oneşti a SC Electrocarbon SA Slatina şi „dirijarea”pierderilor acumulate către SC Rafinăria Dărmăneşti SA. Prima dintre acestea afost „pierderea” în instanţă în favoarea SC Metaleuroest SRL Câmpina, apachetului de 42,6% acţiuni, deţinut de SC RAFO SA Oneşti urmare a neexecutăriicontractului de vânzare-cumpărare, procedură „verificată” şi utilizată în anul2002 de SC RAFO SA Oneşti şi SC Rafinăria Dărmăneşti SA în momentultransferării dreptului de proprietate asupra aceluiaşi pachet de acţiuni cătreprima societate, după ce aceasta a fost achiziţionată de către omul de afaceriCorneliu Iacobov. A doua etapă a fost cumularea datoriilor deţinute de SCElectocarbon SA Slatina la celelalte societăţi asimilate „grupului”, preluarea lor de către SC RAFO SA Oneşti şi,ulterior, înstrăinarea acestora la un preţ reprezentând o cincime din valoarea nominală a creanţei, către SCMetaleuroest SRL Câmpina, în condiţiile în care această societate devenise şiacţionar majoritar prin executarea garanţiei urmare a nerespectăriicontractului de vânzare-cumpărare produse petroliere de către SC RAFO SAOneşti. În sfârşit, a treia etapă a fost transferarea, tot prin contracte decesiune de creanţă, a datoriilor acumulate de SC RAFO SA Oneşti, urmare a derulăriicontractelor mai sus menţionate, către SC Rafinăria Dărmăneşti SA, declarată înfaliment numai în câteva zile de la tranzacţie.

Prejudiciude 250 de miliarde de lei

Unalt aspect important reţinut de anchetatori este acela conform căruiacontractele de cesiune de creanţă au fost preluate şi înregistrate la SC RAFOSA Oneşti la 31 ianuarie 2003, în condiţiile în care acestea au fost luate înconsiderare ca obiect al unui contract de cesiune de creanţă la data de 22ianuarie 2003, deşi, la acea dată, rafinăria nu deţinea calitatea de cedentpentru suma respectivă. Urmare a încheierii contractului de cesiune de creanţăcu SC Metaleuroest SRL Câmpina, precum şi a celorlalte contracte de cesiune decreanţă colaterale, practic SC RAFO SA Oneşti a cedat o creanţă în valoarenominală de 224.710.202.681 lei pentru un preţ de cesiune de 40.158.000.000 lei,rezultând astfel o diferenţă de 184.552.202.681 lei, care a fost înregistratăcu titlu de diferenţă în contul„pierderi din creanţe şi debitori diverşi” ca şi pierdere dintranzacţiile comerciale derulate. Materialul probator administrat în cauzărelevă faptul că tranzacţiile comerciale şi financiare realizate de cei patruinculpaţi au permis, pe de o parte, ca SC Metaleuroest SRL Câmpina să devinăacţionar majoritar la SC Electrocarbon SA Slatina şi, în acelaşi timp, creditoral acestei societăţi, iar pe de altă parte, ca această societate să dobândeascăpoziţia strategică de monopol pe piaţa electrozilor din siderurgie deoarece eraacţionar majoritar la singura societate cu profil similar din ţară, respectivSC Elsid SA Titu, toate acestea cu prejudicierea directă a SC RAFO SA Oneşti cusuma de 242.894.502.681 lei vechi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz