2019-08-17 23:53

Procurorul General, Augustin Lazăr, categoric împotriva ordonanțelor cu grațierea și dezincriminarea

 |  15:21
Procurorul General, Augustin Lazăr, categoric împotriva ordonanțelor cu grațierea și dezincriminarea

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că proiectul privind dezincriminarea unor infracțiuni este „penibil”. Mai mult, Lazăr susține că normativul este rodul unor presiuni mediate, pe care le-a catalogat drept „montaje făcute în anumite emisiuni de televiziune”.

„S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație. Lucrurile sunt foarte clare și nu aș dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare. La nivelul inteligenței publice medii nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie. (...) Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citește textul. La fel și cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu, ca la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte din cauzele DNA să rămână în aer”, a declarat Lazăr, citat de Agerpres.

„Poziția Ministerului Public este fermă și clară împotriva unor acte de clemență de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparență, care nu au fost discutate public și care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii. CSM este garantul autorității judecătorești, dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen înseamnă că autoritatea judecătorească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă, acest fapt pe mine personal mă îngrijorează ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, a precizat Procurorul General.

El a adăugat că dacă se va da dovadă de clemență se va demonstra că instituțiile statului sunt „slabe”.

„Noi, dacă vom da dovadă de slăbiciune, în loc să consolidăm lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, a criminalității în general, (...), dând dovadă de slăbiciune cu acte de clemență, vom demonstra că instituțiile statului român sunt slabe, vom demonstra, fără să o spunem, că instituțiile statului român nu pot găsi soluția potrivită pentru a caza pe cei care care au fost dovediți că au comis infracțiuni pentru care există hotărâri definitive de condamnare, pentru cei care se află în arest preventiv”, a mai spus Augustin Lazăr.

„În Franța, din câte am înțeles la ultima vizită pe care am avut-o săptămâna trecută, ei au o depășire de 200% și pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii. Din cât s-a dovedit, din studiile făcute până în prezent, majoritatea celor condamnați care au fost puși în libertate în timp foarte scurt revin și dau de lucru organelor judiciare”, a mai arătat Lazăr.

Conform unor surse judiciare citate de Hotnews, infractiunea de abuz in serviciu din Codul Penal va fi redefinita, astfel ca vor raspunde penal doar daca prejudiciul este mai mare de 200 de mii de lei (50 de mii de euro) si la plangerea prealabila a partii vatamante. Prin aceasta modificare ar scăpa de ancheta penala si de procese toti primarii, sefii de consilii judetene, ministri in caz ca prejudiciul din dosarele lor este sub 200 de mii lei. De pilda, Liviu Dragnea scapa de una din acuzatiile din al doilea dosar, in care e trimis in judecata pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-18

In legatura cu acest articol...

MINT CU NERUȘINARE! Ordonanța grațierilor îi salvează pe Voiculescu și alți corupți care au împlinit 60 de ani
Parerea ta...

INTREBARE
18 Ian 2017

Si ce vor face 5000 de pu scariasi periculoși elib erati de psd mafiot?răsp unde psd de crimele si ho tiile acestor indivizi?cr ed ca guvernul psd va fi spulberat daca îndrăzne sc sa facă o asemenea ab eratie.ei pot fi arestaț i încă de acum pentru f avorizarea infractorilor. dovada este ordonanta de urgenta.
JUSTITIA FITI PUTERNICI
18 Ian 2017

Oamenii din justitie fiti puternici in lupta cu MA FIA P.S.D. SI LATRINELE L OR DE PROPAGANDA TV CARE SUNT FORMATE DIN TONOMATE BINE PLATITE DIN BANII N EGRI AI VARANULUI TURNATO R FELIX SI TANDEMUL GHITA - PLAGIATORUL CORUPT. JUSTITIA SE APARA IN STRA DA SUBLINIA VICTORIA N ULAND CAND MIZERIA BOLSEV ICA A COMIS ''MARTEA NE AGRA ''
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Armata de victime care își adoră călăii Guvernul Drăgneanu-Ciordache a dezincriminat cvasi-total abuzul în serviciu. Și, dintr-un foc, și-a dezincriminat și dezincriminarea. Adică, nu poate fi tras la răspundere pentru ce-a făcut. Să se știe o treabă. Zilele trecute, am remarcat o ordonanță de urgență dată de același Guvern Drăgneanu-Ciordache pentru „stimularea spiritului antreprenorial”: se vor pompa 10.000 de „stimulente financiare” de maxim 200.000 de lei pentru start-up-uri, adică firme nou înființate. Suma asta de 200.000 de lei „se pupă” cu plafonul stabilit pentru incriminarea abuzului în serviciu – e penal, doar dacă suma în discuție depășește 200.000 de lei. Ce-mi spune mie asta? Că se vor acorda 10 mii de credite pentru clientela PSD și ALDE, pe față, fără criterii economice. Două miliarde de lei șpagă
01 Feb 2017 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray