2019-11-14 16:30

Procurorul general, MESAJ de ultimă oră după PROTESTE. Încep INVESTIGAȚIILE

 |  17:43
Procurorul general, MESAJ de ultimă oră după PROTESTE. Încep INVESTIGAȚIILE

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis miercuri un mesaj în care dă detalii despre anchetele privind reprimarea violentă a protestului de vineri, 10 august, din Piața Victoriei, precizând că procurorii investighează modul în care au acționat persoanele cu funcții de decizie, tipul de echipamente, armament și muniție folosite, ordinele date și modul de executare a acestora.

”Investigațiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijență în serviciu și a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acțiunii jandarmilor, respectiv întrebuințarea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de expresii jignitoare, amenințarea și lovirea sau alte violențe. Anchetele privesc, de asemenea, orice violențe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, comise de persoane participante la manifestație”, a dat asigurări Augustin Lazăr.

Procurorul general precizează că are încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor angrenați în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil.

Mesajul integral al Procurorului general, Augustin Lazăr:

Văzând dezbaterile publice privind evenimentele violente ce au avut loc în noaptea de 10/11 august 2018 cu ocazia manifestației din București, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dorește să asigure opinia publică cu privire la luarea tuturor măsurilor legale pentru realizarea unor anchete imparțiale și efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor și care vizează vătămarea unor persoane din rândul participanților sau al forțelor de ordine, în scopul clarificării modului în care s-au derulat evenimentele, al aflării adevărului despre faptele și persoanele implicate, precum și al stabilirii responsabilităților legale.

Anchetele au ca obiectiv analiza și clarificarea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acționat persoanele având funcții de decizie, dotarea și uzul categoriilor de echipamente, armament și muniție, în contextul unei manifestări publice, analiza ordinelor și a modului de executare a acestora. Investigațiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijență în serviciu și a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acțiunii jandarmilor, respectiv întrebuințarea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de expresii jignitoare, amenințarea și lovirea sau alte violențe. Anchetele privesc, de asemenea, orice violențe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, comise de persoane participante la manifestație.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție transmite un mesaj de încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor angrenați în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil.

Parchetul General a anunțat marți că preia de la Parchetul Militar ancheta demarată după atacurile violente ale jandarmilor la adresa protestatarilor de vineri, 10 august. Parchetul Militar se autosesizase duminică, atunci când a deschis un dosar penal, în care este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, adică pentru fapte, și urmează identificarea făptuitorilor.

Primi pași ai anchetei au constat în verificarea imaginilor din mediul online, apoi procurorii militari au solicitat imagini de la televiziuni cu intervenția jandarmilor împotriva manifestanților pașnici. Procurorii militari au solicitat imagini de la toate instituțiile “publice și nepublice” care au avut competențe în zona Pieței Victoriei în seara mitingului, adică inclusiv serviciilor secrete.

De asemenea, procurorii militari au solicitat documente “de tipicitate” de la Jandarmerie, adică numele jandarmilor participanți la intervenție și a coordonatorilor lor, inclusiv rolul fiecăruia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-15Parerea ta...

LEGILE LOR
15 Aug 2018

NEA PALARIE ; ASTA ESTE GENOCID , HOLOCAUST , INPOTRIVA POPORULUI ROMAN . SA VEDEM DACA GASESTI VRUN VINOVAT ? TOATA TARA ARDEA SI DUMNEATA UNDE ERAI ? IN PIVNITA ??
GENOCID
15 Aug 2018

In atacul jandarmeriei psd impotriva poporului roman la ordinul criminalului ADOLF DRAKNEA s-au folosit arme chimice interzise si in situatii de razboi. Toti criminalii care au executat acest genocid trebui sa raspunda in fata tribunalului militar si sa fie intemnitati cat mai urgent. ORGANIZATIA MAFIOTA PSD-ALDE SA FIE SCOASA IN AFARA LEGII PENTRU GENOCID.
ANONIM
15 Aug 2018

Siktir Cei care au batut si masacrat erau gealatii nazistului sef cel mafiot cu organele de copii si casele furate Hotul care a format o organizatie criminala cu soacra si'' duamna'' carmen Toata teveatura o creeaza el nazistul sef ca sa mai stea un mandat departe de lege Vom vota cu totii psd ul
@LAZAR
15 Aug 2018

IAR PROCESUL VA INCEPE DUPA 28 DE ANI , CA SI CEL AL CRIMINALULUI ION ILIESCU .
PORCUL DE DRAGNEA
16 Aug 2018

ESTE CEL CARE A COMANDAT VAGABOANDEI CARMEN DAN SA ATACE MANIFESTANTII PASNICI . TREBUIE ARESTATI SI CONDAMNATI IN REGIM DE URGENTA . DUPA EI , NEMERNICII DIN JANDARMERIE . PARTIDUL COMUNIST PSD , TREBUIE SCOS IN AFARA LEGII . SUB CONDUCEREA PSD , ROMANIA NU VA PRIMI PRESEDENTIA UE .
@LEGILE LOR
16 Aug 2018

REDU MAI DROGATULE DOZA TRAGE MAI PUTIN PE NAS CA ALTFEL CA O SA VEZI NU NUMAI FOCURI IN TOATA TARA CI BOMBE ATOMICE LOVI-TE-AR BOMBA PE TINE SI TOT NEAMUL TAU DE SCURSURI HANDICAPATE
TRADATORI DE TARA
16 Aug 2018

UNDE ESTE MINISTRU JUSTITIE MALAI CHIOR ? NU MAI COMENTEAZA INTORTOCHIAT JURITIC NIMIC ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray