2020-03-30 16:39

Profesor băcăuan, arestat în cazul fraudării Bacului

 |  18:32
Profesor băcăuan, arestat în cazul fraudării Bacului

Unprofesor de matematică de la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă“ din comunabăcăuană Podu Turcului a fost arestat, vineri, la propunerea procurorilor DNA,care îl cercetează în cazul fraudării examenului de bacalaureat, în dosarul încare a fost arestat şi directorul unităţii.

Potrivitunui comunicat remis vineri de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA),profesorul de matematică Liviu Bălan este cercetat de procurori din cadrulServiciului Teritorial Bacău al DNA pentru complicitate la dare de mită şicumpărare de influenţă, în dosarul în care au fost arestaţi directorul,directorul-adjunct şi secretara unităţii şcolare, pentru fraudarea examenuluide bacalaureat.

DinOrdonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori reiesecă în perioada premergătoare susţinerii probei scrise la limba şi literaturaromână din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie 2010, organizat încentrul de examen Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului,profesorul de matematică, folosindu-se de calitatea sa de diriginte al uneiclase care a absolvit liceul în acest an, formă de învăţământ cu frecvenţăredusă, a intermediat pentru 10 candidaţi darea unor sume de bani (în medie,câte 2.000 de lei de fiecare candidat) conducerii unităţii şcolare,respectivdirectorului Dumitru Ţopa şi directoarei adjuncte DoinaAntohie. Directorul şi directorul-adjunct ar fi trebuit să asigure elevilorpromovarea bacalaureatului, prin influenţarea comisiei de examen. O parte dinbanii daţi urmau să fie oferiţi membrilor comisiei, precizează anchetatorii.

Profesorulde matematică Liviu Bălan a fost reţinut joi, pentru 24 de ore, iar vineri,magistraţi ai Tribunalului Bacău au decis arestarea acestuia pentru 29 de zile.

Înacelaşi dosar, procurorii cercetează peste 70 de persoane pentrudare demită şi cumpărare de influenţă, adică au dat, direct sau indirect, diferitesume de bani conducerii unităţii şcolare pentru a promova în mod fraudulosexamenul de bacalaureat prin punerea la dispoziţie a unor materiale conţinândrezolvarea subiectelor. O parte din banii astfel primiţi urmau a fi remişimembrilor comisiei de bacalaureat organizat în centrul de examen susmenţionat.

Directorul,directorul-adjunct şi secretara Grupului Şcolar "Al. Vlahuţă" dincomuna Podu Turcului, judeţul Bacău, unde Direcţia Naţională Anticorupţie adeschis o anchetă în prima zi de bacalaureat, au fost arestaţi la sfârşitullunii iunie, sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivitunui comunicat al DNA, procurorii de la serviciul teritorial Bacău îicercetează pe Dumitru Ţopa, director al Grupului Şcolar "Al.Vlahuţă", Doina Antohe, director-adjunct, şi Tatiana Moraru, secretară aunităţii şcolare, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mităşi trafic de influenţă, ambele în formă continuată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine