2020-04-07 18:02

Propuneri de traversare a crizei economice în Justiţie. Dan Lupaşcu (CSM): Este nevoie de stabilirea „costului” fiecărui dosar

 |  18:20
Propuneri de traversare a crizei economice în Justiţie. Dan Lupaşcu (CSM): Este nevoie de stabilirea „costului” fiecărui dosar

JudecătorulDan Lupaşcu, preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, propune stabilirea"costului" fiecărui dosar, condiţii de acordare a facilităţilor laplata taxei de timbru şi criterii clare de decontare a chiriei personalului dinJustiţie, precum şi folosirea prioritară a comunicării electronice.

Judecătorul,care este membru CSM, face aceste propuneri în contextul crizeieconomice-financiare, menţionând că acestea sunt menite să eficientizezeactivitatea şi să atragă fonduri suplimentare pentru justiţie. "Încontextul crizei economico-financiare actuale, pe lângă măsurile cu caractergeneral, apreciez că este necesară adoptarea unor măsuri sectoriale, specificefiecărui domeniu de activitate. Ambele categorii de măsuri trebuie să fie înconcordanţă cu dispoziţiile constituţionale şi reglementările internaţionaleaplicabile României", susţine judecătorul Dan Lupaşcu într-un documentobţinut de Mediafax. Potrivit magistratului, pentru justiţie, planul sectorialde măsuri ar trebui să aibă în vedere, în esenţă, dimensionarea corectă şiasigurarea grabnică a resurselor (umane, materiale etc.), precum şi utilizareaeficientă a sumelor alocate de la bugetul de stat.

Referitorla resursele umane, în acord cu recomandările Comisiei Europene, în opinia luiDan Lupaşcu, sunt prioritare asigurarea finanţării şi ocuparea tuturorposturilor vacante din justiţie (judecători, procurori, personal auxiliaretc.), concomitent cu adaptarea schemelor de personal la volumul de activitateîn continuă creştere.

Înanul 2009 pe rolul instanţelor judecătoreşti din România au fost 2.424.166 dedosare, cu peste 400.000 mai multe decât în anul precedent, iar schemele depersonal au fost stabilite în anul 1993, când la nivel naţional se înregistrauaproximativ 1.000.000 de dosare. "Consolidarea independenţei instanţelorjudecătoreşti şi creşterea responsabilităţii în utilizarea banului publicreclamă, cu necesitate, transferul bugetului instanţelor şi al patrimoniuluiaferent de la Ministerul Justiţiei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Pentru aceasta este nevoie de completarea articolului 136 al Legii 304/2004privind organizarea judiciară, însoţită de luarea urgentă a măsurilor tehnicede punere în aplicare de către Guvernul României, Ministerul Justiţiei,Ministerul Finanţelor Publice şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie",arată Lupaşcu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine